ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Πόσο επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων είναι το φορτίο του Antonov;

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-12  (AP Photo/Giannis Papanikos)

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για την επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-12 που κατέπεσε το Σάββατο το βράδυ (16/7) στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου. Την ίδια ώρα, επιθεωρητές Περιβάλλοντος σπεύδουν στην περιοχή της Καβάλας, προκειμένου να διαπιστώσουν τυχόν κινδύνους για το περιβάλλον.

Την ίδια ώρα, ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους από το φορτίο του Antonov για τους κινδύνους.

Ο κ. Μιχάλης Χάλαρης επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Χημείας, υποστράτηγος ε.α., μίλησε στην ΕΡΤ γι' αυτό.

«Είναι ένα ανθρωπογενές περιστατικό, έχουμε μία έκρηξη, από την άλλη οι οσμές ήταν ένα φυσικό επακόλουθο της έκρηξης και των καυσίμων που είχε το αεροπλάνο και το φορτίο. Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει για την δημόσια υγεία, αυτό που έχει συμβεί εκεί. Σίγουρα όμως μέχρι να ανιχνευτεί, να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις τι ακριβώς είναι το επικίνδυνο φορτίο, θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία συντεταγμένα και να διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από εκρήξεις και να προχωρήσουμε στην ανάλυση και στην ανεύρεση των σωμάτων με την ενεργοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων που υπάρχουν για την διαχείριση μαζικών απωλειών».

Σχετικά με τη διαδικασία, ο κ. Χάλαρης εξήγησε ότι «πρώτα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι καθαρή η περιοχή και μετά να προχωρήσουμε στις απαραίτητες δειγματοληψίες έτσι ώστε να προσδιορίσουμε επακριβώς ποιο είναι το επικίνδυνο φορτίο».

Οφείλω να σας πω ότι το τμήμα Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστήμιου, με έδρα την Καβάλα είναι στη διάθεση για να βοηθήσει, να συνδράμει, να πάει στο πεδίο. Έχουμε τεχνογνωσία και εξοπλισμό για να προσδιορίσουμε και αέριους και υγρούς ρύπους. Τους αέριους ρύπους που έχουν παραχθεί στην περιοχή θέλουμε να μετρήσουμε εκεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πληθώρα χημικών ενώσεων, άχρωμες και άοσμες, αυτό θα το βρούμε μόνο αν γίνουν μετρήσεις και αναλύσεις στο πεδίο» είπε και κατέληξε: «Εγώ θα πήγαινα στα 800 μέτρα ακτίνα γύρω από την περιοχή του ατυχήματος και να είναι πλήρως απομονωμένη».

Επιθεωρητές περιβάλλοντος στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος

Στην περιοχή του αεροπορικού δυστυχήματος στην Καβάλα, μεταβαίνουν άμεσα επιθεωρητές περιβάλλοντος ύστερα από εντολή του υπουργού ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.

Το κλιμάκιο των επιθεωρητών πρόκειται να διαπιστώσει εάν συντρέχει περιβαλλοντικός κίνδυνος από το φορτίο του Αντόνοφ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης