Επικήρυξη των λαγοκέφαλων ζητούν οι ψαράδες της Καλύμνου - «Δεν μπορούμε να δουλέψουμε»
Ανανεώθηκε:
Πονοκέφαλο προκαλούν στους ψαράδες οι λαγοκέφαλοι που έχουν γεμίσει τις θάλασσες σε Δωδεκάνησα, Κρήτη και Κυκλάδες,
Η μεγάλη αύξηση παρουσίας του τοξικού ψαριού, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κω –Καλύμνου καθιστά αδύνατη την αλιεία, με τους επαγγελματίες ψαράδες της περιοχής να ζητούν να επικηρυχτεί το είδος αυτό.
Όπως ανέφερε στο kalymnos-news.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου Μανώλης Κουλλιάς: «Είναι ένα θέμα που αναδεικνύουμε συνεχώς ,απλά φέτος διαπιστώνουμε ότι η ποσότητα έχει αυξηθεί επικίνδυνα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να δουλέψουμε. Τα νησιά της Δωδεκανήσου, η Κρήτη, όλη η Νότια Ελλάδα, αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα που προέκυψε από την κλιματική αλλαγή και την εισβολή ξενόφερτων ειδών, ένα από αυτά είναι και ο λαγοκέφαλος. Από εκεί που ήλθε, υπήρχαν φυσικοί αντίπαλοι ώστε να μην ξεφύγει ο κύκλος . Οι φυσικοί αντίπαλοι είναι τα μεγαλύτερα ψάρια που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να πολλαπλασιάζεται συνεχώς. Φτάσαμε σε ένα σημείο φέτος να μην μπορούμε να πάμε να δουλέψουμε, γιατί καταστρέφουν τα εργαλεία, τα παραγάδια και τα δίχτυα. Φέτος οι λαγοκέφαλοι είναι παρά πολλοί και μεγάλοι».
Παράλληλα σημείωσε πως: «Η συμπεριφορά αυτού του είδους του ψαριού δεν ταιριάζει με τα υπόλοιπα ψάρια που είναι στην περιοχή μας. Δεν φοβάται, διεκδικεί το φαγητό του μέχρι και την τελευταία στιγμή πάνω στην προπέλα, που δεν κάνουν τα υπόλοιπα ψάρια, και θα πρέπει να ασχοληθεί η Ελληνική πολιτεία γιατί θα επηρεάσει και τον τουρισμό, διότι την εποχή αυτή επιβιώνει και ζει δίπλα στην παραλία, σε βάθος 2-3 μέτρα και είναι επικίνδυνο. Έχουμε συναντήσει στην περιοχή μας μέχρι και 10 κιλά λαγοκέφαλο. Από συνάδελφο στην Αστυπάλαια, ενημερώθηκα ότι ψάρεψε λαγοκέφαλο 18 κιλά. Μέσα σε 10 χρόνια έφτασε στην περιοχή μας τα 10 κιλά. Φανταστείτε τι θα γίνει στα επόμενα 10 χρόνια».
Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να επικηρυχθεί το είδος αυτό, όπως έκανε η Κύπρος και η Τουρκία για να φτιαχτούν εργαλεία ώστε να μπορούν να αιχμαλωτίζονται.
«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στην Κάλυμνο, οι ψαράδες, είμαστε σε απόγνωση και απελπισία σε συνδυασμό μα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», κατέληξε.
Τι είναι ο λαγοκέφαλος
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα τρομακτικό και επικίνδυνο ψάρι, το κρέας του οποίου δεν πρέπει να καταναλώνεται γιατί είναι ιδιαιτέρως τοξικό – περιέχει τετραδοτοξίνη. Μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο.
Όταν είναι σε κοπάδι ή σε μεγάλα μεγέθη, δεν διστάζει να επιτεθεί ακόμη και σε κολυμβητές ή σε όσους κάνουν καταδύσεις ή ψαροντούφερο.
Τα δόντια του είναι εξαιρετικά κοφτερά και κόβουν σαν ξυράφι ενώ το δάγκωμα του έχει χαρακτηριστεί «μέγγενη». Μπορεί να κόψει σαν χαρτί ένα αλουμινένιο κουτί αναψυκτικού.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα είδος που ζει στον Ινδικό ωκεανό και εικάζεται ότι πέρασε στη Μεσόγειο από τη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά θάλασσα. Για το οικοσύστημα αποτελεί κίνδυνο θάνατο γιατί καταστρέφει μαζικά άλλα είδη ψαριών.
Τα δελφινόψαρα μαζί με τις ζαργάνες είναι ο νούμερο ένα εχθρός του λαγοκέφαλου, τον γόνο του οποίου καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Άλλα ψάρια που κυνηγούν τον επικίνδυνο λαγοκέφαλο είναι οι λαμπούκες, οι σφυρίδες και τα μαγιάτικα.