Θάνατοι Μαλένας και Ίριδας: Κατέθεσε υπόμνημα η Πισπιρίγκου - Τι λέει για τα σημάδια στα παιδιά
Υπόμνημα με τις εξηγήσεις της για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, κατέθεσε μέσω του δικηγόρου της στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που διενεργούν την έρευνα, η κατηγορούμενη για τον θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, Ρούλα Πισπιρίγκου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο συνήγορός της Όθωνας παπαδόπουλος, η ίδια εξακολουθεί να δηλώνει αθώα και να ισχυρίζεται ότι δεν ήταν η ίδια που προκάλεσε το θάνατο τόσο της Μαλένας όσο και της Ίριδας. Για τα σημάδια που εντόπισαν οι ιατροδικαστές στα πρόσωπα των κοριτσιών, η κατηγορουμένη υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τα όσα κατεθεσαν γιατροί και νοσηλευτές, ήταν περιθανάτια, ότι έγιναν δηλαδή κατά την διάρκεια καρδιοπνευστικής αναζωωγόνησης ή κατά τη διάρκεια της νεκροψίας - νεκροτομής.
Συγκεκριμένα ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, περιγράφοντας στον ΑΝΤ1 τι περιείχε το απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι η κατηγορούμενη για την ανθρωποκτονία της κόρης της, «αρνείται κατηγορηματικά κάθε πράξη», αφού όπως η ίδια επιμένει να λέει, «δεν περνούσε από το μυαλό της ούτε η ιδέα να κάνει κακό στα σπλάχνα της».
«Είναι ιδιαίτερα περιγραφική στα όσα εξιστορεί», σημείωσε ο δικηγόρος και ερωτηθείς για το αν υπάρχει αναφορά για τις εκδορές στη Μαλένα και την Ίριδα, είπε πως «γίνεται μία αναφορά για τα σημάδια των παιδιών, γιατί για τα σημάδια μιλάνε οι ίδιοι οι γιατροί και νοσηλευτές και ήταν περιθανάτια».
Τι αναφέρουν οι ιατροδικαστές στο πόρισμα
Αναλυτικά στα συμπεράσματά τους οι ιατροδικαστές Καρακούκης – Καλογρηάς, αναφέρουν τα εξής:
- Και στις δύο περιπτώσεις περιγράφονται ήπιες, μη θανατηφόρες βλάβες στο πρόσωπο. Στην περίπτωση της Δασκαλάκη Μαρίας - Ελένης (σ.σ. της Μαλένας)δύο εκδορές στο ριζορίνιο με λοξή/διαγώνια φορά και εντύπωμα στη δεξιά παρειά, όπως προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση του αβάπτιστου θήλεος (σ.σ. της Ίριδας) Δασκαλάκη κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος αριστερά και πιθανά εκδορές στον αριστερό ρώθωνα
- Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε, τόσο από τον νεκροψιακό/νεκροτομικό έλεγχο, όσο και από τον ενδελεχή εργαστηριακό έλεγχο, παθολογική αιτία θανάτου. Οι παθολογικές αιτίες θανάτου που είχαν τεθεί σε πρώτο χρόνο, δεν επιβεβαιώθηκαν για τους λόγους και με τη μεθοδολογία που εκτενώς αναλύθηκε ανωτέρω και ως εκ τούτου η παθολογική αιτία θανάτου και στις δύο περιπτώσεις αποκλείστηκε.
- Και στις δύο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε από τον ενδελεχή τοξικολογικό έλεγχο (πρωτογενή και δευτερογενή) ύπαρξη φαρμάκου ή δηλητηρίου που να σχετίζεται αιτιωδώς με τον θάνατο.
- Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα και πάλι με τη μεθοδολογία εργασίας, στο βίαιο μηχανισμό θανάτου.
- Εν συνεχεία, με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά / παθολογοανατομικά / φωτογραφικά ντοκουμέντα:
- Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στη δεξιά παρειά, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών.
- Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες, στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος κατά το νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος
- Πέραν, όμως των ανωτέρω, για το αβάπτιστο θήλυ Δασκαλάκη, προέκυψαν νεκροψιακά και παθολογικά ευρήματα, τα οποία θεωρούνται ιατροδικαστικώς παθογνωμονικά, ήτοι αποδεικτικά του ασφυκτικού μηχανισμού θανάτου. Το επαναλαμβάνουμε, παρότι αναφέρονται και προηγουμένως και είναι:
- Κακώσεις εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος, με ταυτόχρονη παρουσία ικανής ποσότητας αίματος στο πειστήριο (πανάκι). Σημειωτέον ότι σε περιπτώσεις απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών με τη μεσολάβηση μαλακού υλικού (μαξιλάρι, ύφασμα κλπ.) δεν αναμένεται παρουσία έντονων κακώσεων, ενίοτε δε απουσιάζουν εντελώς.- Ασφυκτικές κηλίδες πνευμόνων.- Ευρήματα ενδεικτικά ασφυξίας κατά τη χρώση Fibronectin. Η ως άνω χρώση συνιστά διαδικασία διαφοροδιάγνωσης μεταξύ συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου και ασφυξίας.
Το τελικό συμπέρασμα των ιατροδικαστών
«Ως εκ τούτου, ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική πρόσεγγιση για αιφνίδιους μη αναμενόμενους θανάτους βρέφους / νηπίου / παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι' αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών. Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα και αντιθέτως επιβεβαιώνει τον διά εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου / ανθρωποκτονία».