Ντάφης στο CNN Greece: Ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη, «hotspot» η Μεσόγειος
Νέο κύμα ζέστης δείχνουν αρκετά προγνωστικά σενάρια, να πλησιάζει την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, που αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Ορισμένα από αυτά, κάνουν λόγο για καύσωνα που θα φθάσει στην χώρα μας ως συνέχεια εκείνου στην δυτική και κεντρική Ευρώπη, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμα με βεβαιότητα όπως εξηγεί στο CNN Greece o κ. Σταύρος Ντάφης διδάκτορας Μετεωρολογίας του Πολυτεχνείου των Παρισίων, επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Προς το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε τα προγνωστικά δεδομένα, θα δείξουν επακριβώς τις καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα.
«Τα περισσότερα προγνωστικά δεδομένα, δείχνουν φυσιολογικές συνθήκες στα τέλη Ιουλίου, με ζέστη αλλά σε φυσιολογικά επίπεδα δηλαδή 35 ή 37 βαθμοί κελσίου στην Αθήνα δεν είναι καύσωνας», αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ωστόσο ότι οι δυτικές περιοχές της χώρας (Ήπειρος, νησιά Ιουνίου δυτική Πελοπόνησσος, δυτική Στερεά), αναμένεται να επηρεαστούν από υψηλές θερμοκρασίες μετά τις 18 Ιουλίου, όχι όμως κατ΄ανάγκη από ρεκόρ ζέστης.
Συχνοί καύσωνες, ένδειξη υπερθέρμανσης του πλανήτη
Ωστόσο, στη δυτική Ευρώπη, όπως επισημαίνει ο κ. Ντάφης, θα έχουμε κάποιες ακραίες καταστάσεις και πιθανόν να καταρριφθούν ρεκόρ ζέστης του 2019.
«Στη Γαλλία, Γερμανία χώρες που δεν είναι συνηθισμένες σε αυτές τις θερμοκρασίες, περιμένουμε θερμοκρασίες ακόμα και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για κύμα ζέστης που βρίσκεται στη διάταξη βαρομετρικών συστημάτων στον Ατλαντικό και φέρνει αέριες μάζες από την Αφρική με θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα», εξηγεί.
«Όταν καταρρίπτονται ρεκόρ κατά 4, 5 ή και 10 βαθμούς Κελσίου από το προηγούμενο ρεκόρ, σίγουρα η συνεισφορά της κλιματικής αλλαγής είναι σοβαρή. Η συχνότητα του καύσωνα, αυξάνεται το τελευταίο διάστημα και αν τα καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται με μεγαλύτερη συχνότητα δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, συμβαίνουν από την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος, είναι ένας από τους πιο ισχυρούς καύσωνες που σημειώνεται μέσα σε ένα χρόνο στην Ευρώπη.
«Μέσα σε μια χρονιά έχουμε πάνω από μια φορά. Τα προηγούμενα 30 χρόνια είχαμε ένα καύσωνα την πενταετία. Οπότε αυξάνεται πολύ η συχνότητα. Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο μελετάμε την συνεισφορά της κλιματικής αλλαγής σε διάφορα επεισόδια καύσωνα», αναφέρει τονίζοντας ότι σύντομα θα δημοσιευτεί έκθεση για τη συνεισφορά της κλιματικής αλλαγής στον καύσωνα του περσινού Αυγούστου.
«Όλες οι περιοχές του πλανήτη και ιδιαιτέρως η Μεσόγειος είναι hot spot περιοχή η οποία δέχεται ραγδαίες αλλαγές και αυτές οι εναλλαγές στο κλίμα, δεν είναι καθόλου φυσιολογικές», καταλήγει ο κ. Ντάφης.