ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Όχι» στη χαλάρωση λένε οι επιστήμονες - Ανησυχία για επαναλοιμώξεις και νέες παραλλαγές

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας από όλους, ιδιαιτέρως η χρήση της μάσκας AP Photo/Yorgos Karahalis

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται ο κορωνοϊός στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα, αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας από όλους, ιδιαιτέρως η χρήση της μάσκας.

Όπως εξάλλου προέβλεψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο CNN Greece, η πανδημία δεν πρόκειται να τελειώσει τώρα, ενώ σίγουρα το κύμα αυτό που βιώνουμε τώρα δεν είναι το τελευταίο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε κατά καιρούς επιδημικά κύματα, τα οποία θα υποχωρούν και στη συνέχεια θα παρουσιάζεται πάλι έξαρση των κρουσμάτων.

«Αν προσέξετε, δύο χρόνια τώρα, έχουμε έξι κύματα, άρα κάθε τέσσερις μήνες υπάρχει έξαρση. Δηλαδή, έχουμε τρομερή άνοδο των κρουσμάτων, μετά υποχωρεί ο αριθμός τους για ένα διάστημα κι έπειτα ακολουθεί πάλι άλλο ένα πανδημικό κύμα» ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανοσία που έχει επιτευχθεί ως ένα βαθμό, από τα εμβόλια και τις συνεχείς λοιμώξεις, προκαλούν ήπια συμπτώματα στους περισσότερους ασθενείς, οπότε η αναλογία θανάτων προς τη νόσο, θα είναι μικρότερη.

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι υποπαραλλαγές του. Η ίδια μιλώντας στο CNN Greece επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Οι μεταλλάξεις που επικρατούν είναι επιθετικές, προκαλούν έντονο βήχα, υψηλό πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα».

Συγκεκριμένα, η κυρία Λινού επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αφού είναι πιο μεταδοτικές σε σχέση με την Ο2 που επικρατούσε κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Οι υποπαραλλαγές Β.Α 4 και Β.Α.5 είναι υπερβολικά μεταδοτικές, δεν καλύπτονται από τα εμβόλια και γι΄αυτό επικρατούν σε όλο τον κόσμο.

«Τα συμπτώματά τους είναι υψηλός πυρετός, βήχας και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Γι΄αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αψηφούμε τον κίνδυνο απέναντι στον ιό και την μεταδοτικότητά του. Είναι γνωστό ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν μόνο από τη βαριά νόσηση», λέει η ίδια στο CNN Greece.

Αύξηση επαναλοιμώξεων

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των επαναλοιμώξεων, καθώς βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της Όμικρον και ειδικότερα των υπερμεταδοτικών παραλλαγών Ο4 και Ο5. Εκτιμάται ότι την τελευταία εβδομάδα κυμαίνονται σε πάνω από 20.000.

Σχετικά, ο Γιώργος Παππάς, παθολόγος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ερευνητικό έργο στον χώρο των λοιμώξεων εξηγεί ότι ο κύριος λόγος της αύξησης των επαναλοιμώξεων είναι πως τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον, δηλαδή και το ΒΑ.2 που κυκλοφορούσε τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά και το ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που επικρατούν πλέον και στην Ελλάδα, είναι στελέχη που διαφεύγουν αρκετά της όποιας προηγούμενης ανοσίας.

Επίσης όπως αναφέρει, το στέλεχος Όμικρον που επικρατούσε στην Ελλάδα τέλη Δεκεμβρίου έως μέσα Φεβρουαρίου δεν άφηνε κάποια προστασία από επόμενα στελέχη, η ανοσία είναι πολύ περιορισμένη, ειδικότερα αν κάποιος είναι και ανεμβολίαστος.

«Δεν ξέρουμε αν ισχύσει το ίδιο και για τα επόμενα στελέχη Όμικρον και είναι πολύ νωρίς να το κρίνουμε», σημειώνει ο κ. Παππάς. Προσθέτει ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα και αποτελέσματα μελετών από την Αμερική αναφέρουν ότι, γενικά για τα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον ο εμβολιασμός με αναμνηστικές δόσεις μειώνει τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, ωστόσο εξηγεί δεν γνωρίζουμε ακόμη το χρονικό διάστημα ανοσολογικής προστασίας, η οποία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να φθίνει είτε προέρχεται από τον εμβολιασμό, είτε από νόσηση.

«Μέχρι εμείς να κρίνουμε τι γίνεται με το κάθε στέλεχος της Όμικρον έρχεται ένα καινούργιο στέλεχος Όμικρον, οπότε πρέπει να επικαιροποιούμε και την γνώση μας», αναφέρει, τονίζοντας ότι «αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει από βαριά νόσηση».

Μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση

«Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια μετά από επαναλοίμωξη», αναφέρει ο κ. Παππάς. Εξηγεί ότι αυτό εξαρτάται από το ιικό φορτίο στο οποίο θα εκτεθεί κάποιος, από την ανοσολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός του εκείνη την στιγμή, από τυχαίους παράγοντες, όπως αν η λοίμωξη θα προσβάλλει το αναπνευστικό. «Είναι πολλά που παίζουν ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι πρόκριμα το πως πέρασες την πρώτη φορά που νόσησες για το πως θα περάσεις την δεύτερη. Έχουμε δει περιπτώσεις που είναι χειρότερες οι επαναλοιμώξεις».

Σύμφωνα με προδημοσιευμένη μελέτη ερευνητών από την Βοστόνη, σημειώνει ο κ. Παππάς, υπάρχει ένας αθροιστικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος με την κάθε επανανόσηση. Στους ανθρώπους που έχουν νοσήσει υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές από καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, κ.λ.π. μέσα στο επόμενο εξάμηνο, που είναι σημαντικότερος από ανθρώπους που δεν έχουν νοσήσει. Όταν κάποιος νοσήσει δύο φορές ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο, κάτι που δείχνει ότι «η κάθε νόσηση ακόμα κι αν είναι ήπια αφήνει πίσω της "κουσούρια", σημαδεύει τον οργανισμό και αυτό μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους. Οπότε κάθε νόσηση είναι επικίνδυνη και εμπεριέχει και την πιθανότητα του long covid, το οποίο μπορεί να σου αλλάξει την καθημερινότητα».

Όσο ο ιός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος θα έχει την δυνατότητα να μεταλλάσσεται, αναφέρει ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων προστασίας - χρήση μάσκας ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, καθαρός αέρας σε κλειστούς χώρους, στοχευμένοι έλεγχοι - και ο ευρύτατος εμβολιασμός θα περιορίσουν την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα. Το βασικό, καταλήγει, είναι τα μέτρα να εφαρμόζονται.

«Όχι» στη χαλάρωση

Οι ειδικοί, βλέποντας το κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί στους πολίτες, επισημαίνουν εκ νέου την ανάγκη για υποχρεωτικότητα της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και όχι μόνο στα Μέσα Μεταφοράς, όπως και σε ανοιχτούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός.

«Βλέπουμε να επικρατεί ένα κλίμα χαλάρωσης από τους πολίτες, έχουν εφησυχάσει και αψηφούν τον κίνδυνο του ιού ακόμα και άτομα μεγάλης ηλικίας. Η μάσκα είναι ένα πολύ βασικό “όπλο” κατά της πανδημίας και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους σε κλειστούς χώρους, για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού», είχε αναφέρει στο CNN Greece o ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Μίλησε ακόμα για την αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της χώρας λόγω Covid-19 με αποτέλεσμα τη μετατροπή περισσότερων κλινών σε Covid.

Η «έκρηξη» του θερινού πανδημικού κύματος φαίνεται πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι «βλέπουν» την κορύφωση του θερινού πανδημικού κύματος να έρχεται στα μέσα του μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Πρακτορείο FM: «Φτάνει στην κορυφή του αυτές τις μέρες και θα αρχίσει να εκτονώνεται σιγά-σιγά. Νομίζω ότι ο Αύγουστος θα είναι πάρα πολύ καλός και βλέπουμε από Σεπτέμβριο- Οκτώβριο που θα γυρίσουμε μέσα σε κλειστούς χώρους πώς θα είναι. Ελπίζω τότε να έχουμε καινούργια προσανατολισμένα εμβόλια στα καινούρια στελέχη».

Επόμενο «στοίχημα» η αντιμετώπιση του long covid

Ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε ακόμα την επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να στραφεί στη δημιουργία long covid ιατρείων.

Ο κορωνοϊός θα τελειώσει κάποια στιγμή, αλλά οι ασθενείς που θα έχουν ανάγκη παρακολούθησης θα είναι πολλοί και θα μείνουν, λέει χαρακτηριστικά, για να τονίσει στη συνέχεια ότι χρειάζεται απαραίτητος εξοπλισμός και ομάδα πολλών ειδικοτήτων, προκειμένου να φτιαχτούν δομές σε κάθε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργήσουν για αρκετούς μήνες, μπορεί και χρόνια μετά το τέλος της πανδημίας.

Στην κλινική του καθηγητή διεξάγεται μελέτη για το long covid που διαπιστώνει δεδομένα τα οποία συνάδουν με άλλα διεθνή και δημοσιεύθηκε το Μάιο στο «Journal of Personalized Medicine».

Έχουμε νοσηλεύσει μέχρι τώρα 2.000 ασθενείς λέει ο κ. Γουργουλιάνης που είναι και ο συντονιστής της μελέτης.

«Ωστόσο η μελέτη μας αφορά 145 ασθενείς που περάσανε βαριά τη νόσο, την περίοδο προ εμβολίων. Βγαίνοντας από το νοσοκομείο οι άνθρωποι αυτοί και για αρκετό καιρό, περίπου επτά στους δέκα ανέφεραν ότι είχαν υπερβολική κόπωση και μυϊκούς πόνους, περίπου 1 στους 5 δήλωσε απώλεια γεύσης ή όσφρησης και τα συμπτώματα ήταν πιο έντονα στις γυναίκες. Περίπου 1 στους 10 μετά από νοσηλεία έχει σοβαρή επιβάρυνση στην ψυχική του υγεία. Η κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που συνεχίζεται ακόμη και ένα χρόνο μετά».

Στο ερώτημα αν το long covid διαφέρει από εμβολιασμένους σε ανεμβολίαστους ο κ. Γουργουλιάνης απαντά ότι ακόμη δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Οι επιστήμονες, εξηγεί, απλά γνωρίζουν ότι μετά τον εμβολιασμό οι άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία εκδήλωσαν ηπιότερη νόσο και επομένως «περιμένουμε να έχουμε λιγότερο σοβαρό long covid στους ασθενείς που εμβολιάστηκαν και νόσησαν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης