ΕΛΛΑΔΑ

Λινού: Επιθετικές οι μεταλλάξεις που επικρατούν – Προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα

Τα συμπτώματά των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον είναι υψηλός πυρετός, βήχας και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού για την μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι υποπαραλλαγές του. Η ίδια μιλώντας στο CNN Greece επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Οι μεταλλάξεις που επικρατούν είναι επιθετικές, προκαλούν έντονο βήχα, υψηλό πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα».

Συγκεκριμένα, η κυρία Λινού επισημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός απέναντι στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αφού είναι πιο μεταδοτικές σε σχέση με την Ο2 που επικρατούσε κυρίως τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Οι υποπαραλλαγές Β.Α 4 και Β.Α.5 είναι υπερβολικά μεταδοτικές, δεν καλύπτονται από τα εμβόλια και γι΄αυτό επικρατούν σε όλο τον κόσμο.

«Τα συμπτώματά τους είναι υψηλός πυρετός, βήχας και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Γι΄αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να αψηφούμε τον κίνδυνο απέναντι στον ιό και την μεταδοτικότητά του. Είναι γνωστό ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν μόνο από τη βαριά νόσηση», λέει η ίδια στο CNN Greece.

Ωστόσο, αναφέρει ότι οι μεταλλάξεις αυτές που επικρατούν σήμερα «είναι πιο μεταδοτικές ακόμα και από την Ο2 που λέγαμε ότι μεταδίδεται γρήγορα. Γι΄αυτό υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα. Ο αριθμός τους θα εξακολουθεί να είναι μεγάλος αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Ο ίος είναι εδώ, κυκλοφορεί ανάμεσά μας και μπορεί να τον κολλήσουμε οπουδήποτε», υποστηρίζει η ίδια και συμπληρώνει ότι, «αυτό που χρειαζόμαστε είναι «επάρκεια στα αντιικά φάρμακα και εύκολη πρόσβαση σε όσους νοσούν και τα έχουν άμεση ανάγκη» καθώς η διαδικασία είναι ακόμη πολύπλοκη.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλούν οι Β.Α4 και Β.Α5

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας αναφέρει ότι «η ανοσία που υπάρχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού είτε από τον εμβολιασμό είτε επειδή έχουν νοσήσει, βοηθάει στο να μην αρρωσταίνουν βαριά όσοι κολλάνε και αποφεύγουν τη διασωλήνωση. Όμως οι νέες παραλλαγές επηρεάζουν και το αναπνευστικό σύστημα, άρα οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν και πρέπει να προστατευτούν».

Σύμφωνα με την ίδια, οι υποπαραλλαγές αυτές:

«Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν οδηγούν στη διασωλήνωση ούτε στο θάνατο σε σχέση με τις προηγούμενες που επικρατούσαν. Αυτό όμως δεν ισχύει για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Χρειάζεται προσοχή και προτείνω να εμβολιαστούν με την 4η δόση οι ευπαθείς ομάδες ακόμα κι αν είναι κάτω των 60 ετών», επισημαίνει η κυρία Λινού και προσθέτει ότι, καλό είναι να εμβολιαστούν και όσοι εργάζονται σε χώρους που συναναστρέφονται με πολύ κόσμο.

«Μάσκα και καλός εξαερισμός»

Η ίδια υποστηρίζει ότι «χρειάζεται καλός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους και να φοράμε παντού τη μάσκα ιδίως στις διακοπές μας ή στις εξόδους μας όπου υπάρχει συνωστισμός. Μόνο έτσι μπορούμε να προστατευτούμε και να μην νοσήσουμε. Επίσης, καλό είναι να κάνετε συχνά τεστ έτσι ώστε να προστατεύσετε τους γύρω σας σε περίπτωση που έχετε κολλήσει Covid-19 αλλά έχετε ήπια συμπτώματα».

Τέλος, σχετικά με το πολυαναμενόμενο εμβόλιο που λέγεται ότι θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο αναφέρει ότι, ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες.

Όμως ελπίζουμε ότι όταν θα διατεθεί στους πολίτες θα καλύπτει και τις παραλλαγές της Όμικρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης