Μίνα Γκάγκα: Να δημιουργηθεί εθνική λίστα μοσχευμάτων – Γιατί η ΕΣΑμεΑ ζητά να παρέμβει εισαγγελέας
Ανανεώθηκε:
Την ώρα που η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (EΣΑμεΑ) ζητά επιτακτικά να παρέμβει εισαγγελέας για το θέμα των μεταμοσχεύσεων που χάνονται στη χώρα μας (με αφορμή ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο το οποίο δεν μεταμοσχεύθηκε στον ασθενή που περίμενε, λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης και μεταμοσχεύθηκε σε άλλο ασθενή) η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ζητά από τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων, να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθεί μία εθνική λίστα, βασισμένη στο διεθνές μοντέλο και πρακτική, αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις.
Η αλήθεια είναι, ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Αλήθεια είναι επίσης, ότι η πανδημία, άφησε πίσω της πολλές εκκρεμότητες, δημιούργησε κενά και καθυστερήσεις, στο μείζον ζήτημα των μοσχευμάτων.
Η κυρία Μίνα Γκάγκα, τονίζει στο CNN Greece, ότι επιβάλλεται πλέον να δημιουργηθεί μία κοινή εθνική λίστα ώστε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή, σε ποια νοσοκομεία υπάρχουν διαθέσιμα μοσχεύματα και που υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες.
Επίσης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, είναι κρίσιμο, να γνωρίζουν αυτήν την λίστα και οι αναισθησιολόγοι.
Ήδη αυτή την στιγμή, σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, έχει δρομολογηθεί η κατάσταση της εντατικοποίησης της διαδικασίας των μοσχευμάτων, με 10 συντονιστές – νοσηλευτές που εργάζονται στις προβλεπόμενες μονάδες, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, για να έχουμε περισσότερους δότες.
Στην περίπτωση αυτή, μιλάμε για τους εγκεφαλικούς θανάτους.
Η αναπληρώτρια υπουργός, επισημαίνει εμφατικά, ότι οι αναισθησιολόγοι σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ λίγοι, για να σηκώσουν το μεγάλο βάρος των μεταμοσχεύσεων.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, από την πλευρά της, πνέει μένεα, με το μόσχευμα, το οποίο προοριζόταν για άλλον δότη και τελικά το έλαβε άλλος ασθενής.
Υπογραμμίζει στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, ότι:
«Μόνο αποτροπιασμό επιφέρει η είδηση ότι στη χώρα μας ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε μονάδα Μεταμόσχευσης. Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του ανθρώπου που έχασε την ευκαιρία για ζωή και ποιος ξέρει αν θα του δοθεί ξανά αυτή η ευκαιρία…».
Τα αιτήματα της ΕΣΑμεΑ – Παρέμβαση Εισαγγελέα
Η ΕΣΑμεΑ, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για να αναζητηθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν.
«Ζητάμε να μάθουμε πόσες μεταμοσχεύσεις και για ποιο λόγο ακυρώνονται κάθε χρόνο, καθώς αυτό το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι το μοναδικό», τονίζει και προσθέτει:
«Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειες μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρας σε θάνατο», αναφέρει μεταξύ άλλων το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡΧΩ.
Συγκεκριμένα, στις 30/6/22 ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο δεν μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο”. Μάλιστα αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο».
Καταγγελία για αυτό το θέμα έκανε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ακυρώθηκε μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης επειδή οι αναισθησιολόγοι δεν δουλεύουν Σαββατοκύριακο. Ο άτυχος ασθενής που θα έπαιρνε το μόσχευμα ποιος ξέρει αν θα έχει ξανά την ευκαιρία να παρατείνει τη ζωή του; Αλήθεια, το Υπ. Υγείας κοιμάται ήσυχο; (Ότι κοιμάται, κοιμάται. Δεν ξέρουμε αν κοιμάται ήσυχο)».
Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ:
« Η Συνομοσπονδία, συνεχίζει να διεκδικεί τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του μέσω της άμεσης πρόσληψης ιατρών και επαγγελματιών υγείας σε όλα τα νοσοκομεία, τις Μονάδες Μεταμόσχευσης, τις ΥΠΕ και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Συγκεκριμένα για τις μεταμοσχεύσεις:
- Άμεση νομοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό από το Ίδρυμα Ωνάση και εκπονήθηκε στο London School of Economics σε συνεργασία με το Imperial College London, από την ερευνητική ομάδα των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων κ. Ηλία Μόσιαλου και κ. Βασίλη Παπαλόη.
- Στελέχωση των υποστελεχομένων μεταμοσχευτικών κέντρων με οργανικές θέσεις νέων γιατρών για την συνέχιση και ομαλή λειτουργία των μεταμοσχευτικών προγραμμάτων. Η σημερινή υποστελέχωση θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω λόγω και της συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού έμπειρων χειρουργών Μεταμοσχευτών.
Ο χάρτης των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, η συνολική μεταμοσχευτική δραστηριότητα μεσούσης της πανδημίας, κινήθηκε ικανοποιητικά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.
Ειδικότερα, το διάστημα: Μάρτιος 2020 - Μάρτιος 2021 τα στοιχεία, έχουν ως εξής:
Κατά την περίοδο της πανδημίας πραγματοποιήθηκαν 134 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων (87 νεφρού, 31 ήπατος, 12 καρδιάς, 4 πνευμόνων), προερχόμενες από 52 αποβιώσαντες δότες οργάνων. Άξιο αναφοράς είναι το «ρεκόρ» μεταμοσχεύσεων νεφρού από ζώντες δότες, που διενεργήθηκαν κατά το 9μηνο Μαΐου 2020 με Μάρτιο 2021, αγγίζοντας τις 90, αριθμός μεταμοσχεύσεων που ποτέ κατά το παρελθόν δεν είχε διενεργηθεί ακόμα και σε διάστημα ενός έτους, αναφέρει ο ΕΟΜ.
Το Πρόγραμμα Μεταμόσχευσης Πνευμόνων, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το οποίο ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2020 ξανά στην Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια, εμφανίζει κινητικότητα.
Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΜ και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), αλλά και χάρη στη συμβολή του Προγράμματος Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση, για τη μετεκπαίδευση Ελλήνων ιατρών στο εξωτερικό, το Πρόγραμμα Μεταμόσχευσης Πνεύμονα, άρχισε και πάλι, πραγματοποιώντας τις 4 πρώτες μεταμοσχεύσεις και αποτελώντας ένα ορόσημο στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία», αναφέρει ο ΕΟΜ.
Να θυμίσουμε επίσης, ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων οργάνων που ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση, μαζί με τον ΕΟΜ και το Υπουργείο Υγείας, παραδόθηκε την περασμένη χρονιά στον Πρωθυπουργό, το σχετικό Εθνικό Σχέδιο.
Άμεσα, ξεκίνησε και η διαδικασία υλοποίησης και νομοθέτησης των βασικών σημείων του Σχεδίου Δράσης. Ταυτόχρονα, η ανέγερση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ) προχωράει σχετικά γρήγορα, ούτως ώστε το 2024, οι μεταμοσχεύσεις να αποκτήσουν ένα νέο σύγχρονο, ψηφιακό «σπίτι» που θα παρέχει υψηλές υπηρεσίες υγείας σε μεταμοσχευμένους και προς μεταμόσχευση ασθενείς.