Προειδοποίηση meteo: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη - Οι καιρικές συνθήκες τις ευνοούν
Για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το επόμενο διήμερο, Δευτέρα 4 Ιουλίου και Τρίτη 5 Ιουλίου, λόγω κλιματολογικών συνθηκών προειδοποιεί σε νεότερη ενημέρωσή του το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Επίσημαίνεται ιδιαίτερα πως παρά την υποχώρηση της θερμοκρασίας, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι περισσότερο ξηρές στις επίφοβες περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.
Ειδικά όταν- όπως αναφέρεται - ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστωποιεί το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.
Σύμφωνα με την προειδοποίηση του meteo, την Δευτέρα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιοχές:
- Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων),
- Δ. Βοιωτία,
- Κεντρική και Νότια Εύβοια,
- Κορινθία,
- Κυκλάδες, και
- τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Ν. και Αν. Κρήτη, Χίο και Αν. Λέσβο.
Όπως υπογραμμίζεται στην ενημέρωση, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και κατα τη διάρκεια της Τρίτης με προοπτική σταδιακής υποχώρησης από την Τετάρτη και έπειτα.
Μeteo: δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες
Αναλυτικά η ενημέρωση από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια των ενημερώσεων της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME* του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας κατά το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης, 4 - 5 Ιουλίου 2022.
Ειδικότερα, για αύριο Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, επισημαίνεται ότι:
- Διατηρείται το πολύ υψηλό δυναμικό για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Ν. και Αν. Κρήτη, Χίο και Αν. Λέσβο.
- Παρά την μικρή υποχώρηση που θα σημειώσουν οι θερμοκρασίες, τονίζεται ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι περισσότερο ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.
- Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι αυξάνεται ελαφρώς το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για σχηματισμό πυρονεφών.
Υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία και Κάρπαθο (Εικόνα 2).
Τέλος, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν και κατα τη διάρκεια της Τρίτης 05.07.2022, με προοπτική σταδιακής υποχώρησης από την Τετάρτη 06.07.2022 και έπειτα.
Η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr».