ΕΛΛΑΔΑ

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Υπερ-χαλάρωση και τουριστικές ροές ενισχύουν τη διασπορά του κορωνοϊού

Σαρηγιάννης στο CNN Greece: Υπερ-χαλάρωση και τουριστικές ροές ενισχύουν τη διασπορά του κορωνοϊού
«Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί σε αεροπλάνα, ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκές γραμμές όπου πλέον δεν υπάρχει μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις», αναφέρει ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης ΙΝΤΙΜΕ

«Βρισκόμαστε στο 6ο κύμα Covid και οδεύουμε στο 7ο από το φθινόπωρο», υπογραμμίζει στο CNN Greece ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που θεωρεί σημαντικό να αποκλιμακωθεί η πανδημία, προτού έρθει η επόμενη έξαρση και γι'αυτό θεωρεί λάθος την υπερ-χαλάρωση των μέτρων και προτείνει την επιστροφή της μάσκας και την αύξηση των τεστ covid.

«Μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρξει διακύμανση των κρουσμάτων για να κορυφωθούν στις 11.000», αναφέρει ο καθηγητής, ωστόσο, οι τουριστικές ροές και ιδιαίτερα από χώρες όπου υπάρχει αυξημένος αριθμός μολύνσεων, αποτελεί μια άγνωστη παράμετρο για την διασπορά του ιού. Ήδη, προσθέτει, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ελληνικά νησιά και προτείνει αυξημένους ελέγχους από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που στα προηγούμενα κύματα είχαν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάσχεση της πανδημίας. Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάννης, εκτιμά, πως ήταν λάθος η αφαίρεση της μάσκας από τα σχολεία, καθώς όπως σημειώνει, «η σημερινή διασπορά χτίστηκε αρχές Ιουνίου, δεν χτίστηκε τώρα».

«Ρίξαμε όλες τις άμυνές μας επί τόπου. Ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί στα αεροπλάνα, στα ΚΤΕΛ και στις ακτοπλοϊκές γραμμές, όπου πλέον δεν υπάρχει μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις. Αυτό είναι αντιεπιστημονικό, δεν καταλαβαίνω πώς η Επιτροπή το δέχθηκε», μας λέει.

Ένας άλλος χώρος - τονίζει - που θα έπρεπε να υπήρχαν ένα ή δύο τεστ την εβδομάδα, είναι οι παιδικές κατασκηνώσεις που ανοίγουν αυτή την περίοδο.

«Ζήσαμε το πρόβλημα πέρυσι και πρόπερσι, είναι λάθος η υπερ-χαλάρωση», υπογραμμίζει.

Άγνωστος «Χ» οι τουριστικές ροές - Αύξηση κρουσμάτων στα νησιά

«Ο άγνωστος παράγοντας είναι οι τουριστικές ροές, οι οποίες τώρα βρίσκονται σε ανάπτυξη και προέρχονται από χώρες που έχουν κορωνοϊό σε σημαντικό βαθμό. Με βάση τα μοντέλα θα φθάσουμε γύρω στις 11.000 κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι, και αυτό γιατί η διαφυγή της ανοσίας έχει ένα ποσοστό και κάπου εκεί δεν υπάρχει διαθέσιμος πληθυσμός προς μόλυνση. Αν όμως αυξηθεί ο πληθυσμός, έρθουν περισσότεροι τουρίστες και αυτό αρχίσει να τροφοδοτεί την κατάσταση, μπορεί να δούμε παραπάνω. Είμαστε σε φάση που προσπαθούμε και εμείς να προσομοιώσουμε στον υπολογιστή, οι πιθανότητες οι τουρίστες που θα έρθουν να είναι μολυσμένοι, να δούμε το μέγεθος της διασποράς ανάλογα με την εθνικότητά τους, τις ροές, τον τόπο που θα πάνε», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

«Ήδη έχουμε δει δυναμική αύξηση κρουσμάτων στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Αντίστοιχα έχουμε αύξηση στην Κρήτη όπου προφανώς αρχίζουν να αναπτύσσονται οι τουριστικές ροές. Έντονη διασπορά βλέπουμε επίσης στη Μύκονο και Σαντορίνη που οφείλεται στη γενικότερη χαλάρωση στη διασκέδαση και στον τουρισμό. Εφόσον δεν γίνεται έλεγχος στο αεροδρόμιο, υπάρχει πιθανότητα να έρθει στη χώρα ο τουρίστας από τη Γαλλία για παράδειγμα που είναι μολυσμένος».

Ο κ. Σαρηγιάννης επιμένει στη διενέργεια των τεστ «γιατί αυτά, μπλόκαραν και το κύμα της Όμικρον τον Δεκέμβρη και της Άλφα τον περασμένο Απρίλιο».

«Έχουμε στη χώρα ένα σύστημα ευφυΐας για το ποιος θα πρέπει να κάνει τον έλεγχο, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του τουρίστα, τη χώρα κ.λ.π. ή με τυχαία δειγματοληψία. Αντί να κάνεις όμως έλεγχο στις πύλες της χώρας καλό θα ήταν να κάνεις έλεγχο μέσα στη χώρα, σε τουριστικά θέρετρα, στα νησιά. Θα μπορούσε να στείλει ο ΕΟΔΥ κλιμάκια για δωρεάν έλεγχο, όπως έγινε πέρυσι και είχε αποτέλεσμα, αφού εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα. Αυτό το υπερχαλαρό άνοιγμα και κυρίως η έλλειψη ελέγχων πέρα από τις μάσκες που κι αυτό είναι προβληματικό, είναι σα να κλείνω τα μάτια και να λέω δεν συμβαίνει τίποτα. Θα έπρεπε να διενεργούνται έλεγχοι εκεί που τα μοντέλα δείχνουν αυξητικές τάσεις».

Να επιστρέψει η μάσκα

Ο καθηγητής τονίζει επίσης, ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε ό,τι απαιτεί η νομοθεσία, αλλά να φροντίζουμε να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους και σε χώρους με ισχυρό συγχρωτισμό που υπάρχει μεγάλη αύξηση της διασποράς ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά, πως πρέπει να επιστρέψει η μάσκα.

«Ο ιός είναι εδώ», επισημαίνει, προσθέτοντας ωστόσο, πως οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού, αλλά και τα εμβόλια και τα αντιικά φάρμα, είναι «σύμμαχοι» στη μείωση της διασποράς.

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες βοηθούν να το κρατήσουν πιο χαμηλά το καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας. Αλλά θα δούμε τους σκληρούς δείκτες να αναπτύσσονται σιγά-σιγά, ήδη οι νοσηλείες είναι σε αύξηση, θα ακολουθήσουν και οι ΜΕΘ και οι θάνατοι», αναφέρει, προσθέτοντας ότι είναι θετικό το γεγονός ότι αποκλιμακώθηκαν οι σκληροί δείκτες, καθώς είναι σημαντικό να προλάβεις να αποκλιμακώσεις το σύστημα υγείας, πριν σε πιάσει το επόμενο κύμα.

«Μια σημαντική διαφορά με τα προηγούμενα κύματα, είναι ότι στο κύμα της Όμικρον αυτό που πάθαμε, είναι ότι δεν είχαμε καταφέρει να ρίξουμε σημαντικά τη διασπορά από τη Δέλτα. Ήρθε και μας χτύπησε ενώ τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα, με ΜΕΘ γεμάτες και πολλούς θανάτους. Τώρα οι ΜΕΘ έχουν αδειάσει, είμαστε στους 100 διασωληνωμένους. Και να διπλασιαστεί αυτός ο αριθμός, δεν θα υπερβολικό. Το σύστημα υγείας αντέχει και η απόδοσή του θα είναι καλύτερη. Οι θάνατοι δεν θα φθάσουν τους 50 - 60, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να διασπείρεται ο ιός, γιατί υπάρχει η long covid και δεν ξέρουμε θα γίνει από τον Σεπτέμβριο», μας λέει.

7ο κύμα covid και 4η δόση από το φθινόπωρο

Όπως εκτιμά ο κ. Σαρηγιάννης, το 7ο κύμα, αν διατηρηθεί η διακύμανση που προαναφέρθηκε όλο τον Ιούλιο, είναι πιθανό να το δούμε από Οκτώβριο, Νοέμβριο και να αναπτυχθεί πολύ έντονα τον Δεκέμβριο με την Όμικρον 4-5.

«Έχουμε ακόμα λίγο χρόνο, να αντιδράσουμε έγκαιρα, για να το αποφύγουμε και όχι μόνο να το παρατηρούμε. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα της 4η δόσης εμβολίου και τα αντιικά φάρμακα, για να μην είναι βαριά η νόσηση, άρα έχουμε όπλα για να προλάβουμε» αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά, ότι από το φθινόπωρο θα χορηγηθεί η 4η δόση εμβολίου με τα υπάρχοντα σκευάσματα στις ευπαθείς ομάδες και αν υπάρξει ένα πολυδύναμο που πιάνει όλα τα στελέχη και τα παραλλαγμένα, στον γενικό πληθυσμό.