ΕΛΛΑΔΑ

Φονική πλημμύρα Μάνδρας: Αθώα η Ρένα Δούρου, ένοχοι οκτώ κατηγορούμενοι

(AP Photo/Petros Giannakouris)

Αθώα κρίθηκε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα το 2017, που κόστισε τη ζωή σε 25 συνανθρώπους μας και προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές.

Αντίθετα κατά πλειοψηφία κρίθηκαν ένοχοι άλλοι οκτώ κατηγορούμενοι.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία αθώωσε ομόφωνα τους 12 κατηγορουμένους για το σύνολο των αξιόποινων πράξεων που τους οδήγησαν στο εδώλιο.

Πρόκειται για υπαλλήλους δασαρχείου, τον τότε δήμαρχο Μεγάρων Γρηγόριου Σταμούλη, τον τότε δήμαρχο Ελευσίνας, υπαλλήλους πολεοδομίας και υπαλλήλους επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Σε ό,τι αφορά στην τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δουρου το δικαστήριο την κήρυξε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παραβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία με ψήφους δύο προς ένα, επίσης αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Αντίθετα, οι δικαστές κατά πλειοψηφία έκριναν ενόχους οκτώ κατηγορουμένους μεταξύ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες, την τοτε δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννας Κριεκούκη, δασαρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων.

Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας,της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβων από αμελεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παραβίασης καθήκοντος.

Ο συνήγορος της Ρένας Δούρου έγραψε σχετικά σε κοινωνικά δίκτυα:

«Η αθωωτική απόφαση για την εντολέα μου Ρένα Δούρου στην υπόθεση της πλημμύρας της Μάνδρας επιβεβαιώνει το αυτονόητο. Αντικειμενική ευθύνη στην ποινική δίκη δεν είναι δικαιοκρατικά ανεκτή».

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, η οποία υπήρξε καταπέλτης για τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα της έδρας, Πετρούλα Μακρή, υπήρξαν εγκληματικές πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων, αποδίδοντας τους ευθύνες γιατί δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα παρά το γεγονός ότι από το 2015 η περιοχή είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Η εισαγγελική λειτουργός έκανε λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» σημειώνοντας πως αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες, προς κάθε κατεύθυνση, θα μπορούσε να έχει μετριαστεί η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου και να μην έχει καταλήξει στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές.

Ωστόσο, όπως τόνισε, επιτράπηκαν τα αυθαίρετα για λόγους ψηφοθηρικούς, με συνέπεια να στηθεί το ιδανικό σκηνικό για την επέλευση της καταστροφής.

Μάλιστα, η εισαγγελέας, υπήρξε συγκλονιστική όταν αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που έζησαν τα θύματα που παρασύρθηκαν μέσα σε δευτερόλεπτα από τα ορμητικά νερά, και όταν διάβασε τις καταθέσεις των επιζώντων που γλίτωσαν από τύχη.

Για τους λόγους αυτούς πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι οι 20 από τις 21 κατηγορουμένους, ενώ μίλησε με ιδιαίτερη απαξία για τις ευθύνες της τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, για την οποία ζήτησε την ενοχή της για ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια και πρόκληση πλημμύρας, ενώ την αθώωσή της για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Όπως είπε η εισαγγελέας η κατηγορουμένη παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και να ολοκληρώσει, σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε «υψίστης σημασίας» αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική οδό στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα.

Αντέκρουσε δε τον ισχυρισμό της κ. Δούρου πως δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας και επικαλέστηκε συνέντευξη και τοποθετήσεις της σχετικά με την αναγκαιότητα έργων υποδομής στις επίμαχες περιοχές.

«Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Ιδιαίτερη απαξία απέδωσε η εισαγγελική λειτουργός και στις πράξεις των τότε δημάρχων της περιοχής Μάνδρας και Μεγάρων, Ιωάννας Κριεκούκη και Γρηγόριου Σταμούλη, για τους οποίους επίσης ζήτησε την ενοχή τους.

Αναφερόμενη, τέλος, η εισαγγελέας σε μαρτυρικές καταθέσεις, σχολίασε δηκτικά τη θέση που εξέφρασε στο δικαστήριο επιστήμονας που κλήθηκε λόγω αντικειμένου να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους σημειώθηκε η καταστροφή.

Ο μάρτυρας, όπως είπε η εισαγγελέας, πλην της σφοδρότητας του φαινομένου που έπληξε την περιοχή, έκανε λόγο και για ατομική ευθύνη.

«Η εισαγγελική Αρχή θεωρεί, όμως, πως τα περί ατομικής ευθύνης των θυμάτων στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης στην παρούσα υπόθεση. Ποιο λάθος έκαναν τα θύματα; Το ότι κοιμήθηκαν στο σπίτι τους στις 14 Νοεμβρίου και πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους στις 15 Νοεμβρίου; Οι ειδικοί μετεωρολόγοι, ο ίδιος ο μάρτυρας είπε πως δεν γνώριζαν αν θα βρέξει πολύ στη Μάνδρα ή στην Εύβοια αλλά αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά τα θύματα και να λάβουν μέτρα;» αναρωτήθηκε εμφατικά η κυρία Μακρή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης