ΕΛΛΑΔΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Σήμερα αναμένονται οι συστάσεις του ECDC για τη στρατηγική εμβολίων στην ΕΕ

Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση AP Photo/Jean-Francois Badias (Φωτογραφία αρχείου)

Μετά τον κορωνοϊό, συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει η ευλογιά των πιθήκων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προκειμένου να ανασχεθεί ένα πιθανό κύμα της ευλογιάς των πιθήκωνκαλεί τις ευρωπαϊκές χώρες, να καταστρώσουν πλάνο στρατηγικών κυρίως μέσα από πρόγραμμα εμβολιασμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το ECDC γνωστοποίησε, ότι θα προβεί στη σύσταση σε μία έκθεση αξιολόγησης κινδύνου, που θα δημοσιευθεί σήμερα, Δευτέρα.

Οποιοδήποτε πλάνο εμβολιασμού θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον εμβόλιο ευλογιάς, καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Σημειώνεται πως η ανοσία κατά της ευλογιάς έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει προστασία έναντι της ευλογιάς των πιθήκων.

Το δημοσίευμα των FT

Η ευλογιά κηρύχθηκε εξαλειφθείσα το 1980, αλλά διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για λόγους προστασίας από μία πιθανή αναζωπύρωση.

Το ECDC σημείωσε ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς σε στενές επαφές ανθρώπων που νόσησαν από την ευλογιά των πιθήκων.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Καθώς οι χώρες που επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανέρχονται πλέον σε 15, οι υγειονομικές αρχές στρέφουν τώρα στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή της καραντίνας για τους ασθενείς που νοσούν με την σπάνια και μεταδοτική ασθένεια, αλλά και με την επαναφορά της μάσκας.

Ήδη, το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει καραντίνα 21 ημερών, ενώ η Νέα Υόρκη επαναφέρει τη μάσκα.

Εξαπλώνονται τα κρούσματα στην Ευρώπη

Το Ισραήλ, η Ελβετία και η Αυστρία είναι οι τελευταίες χώρες που επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως αναφέρει το BBC, το Ισραήλ και η Ελβετία δήλωσαν και οι δύο ότι εντόπισαν ένα μολυσμένο άτομο που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ το Ισραήλ ερευνά και άλλα ύποπτα κρούσματα.

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων επιβεβαιώθηκε και στην Αυστρία, όπου οι υγειονομικές αρχές της Βιέννης έκαναν νωρίτερα λόγο για ύποπτο κρούσμα. Πρόκειται για έναν 35χρονο άνδρα ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό. Είχε μεταφερθεί νωρίτερα σε νοσοκομείο της πόλης, αφού εμφάνισε συμπτώματα όπως πυρετό και εξανθήματα.

Ο ιός είναι πιο κοινός σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, ωστόσο, περισσότερα από 80 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο πρόσφατο ξέσπασμα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Αφού εντοπίστηκε για πρώτη φορά η επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ιός άρχισε να ανιχνεύεται σε όλη την Ευρώπη - με φορείς δημόσιας υγείας στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία να επιβεβαιώνουν τα πρώτα κρούσματα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα παρόλο που έληξε ο συναγερμός για το ύποπτο κρούσμα που τελικά αποδείχθηκε ανεμοβλογιά, η επιστημονική κοινότητα δεν είναι αρνητική στην προοπτική επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, τουλάχιστον αρχικά ως προς την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ένα ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Η κυρία Ψαλτοπούλου μεταφέροντας τον προβληματισμό της για την μεγάλη διασπορά της ευλογιάς των πιθήκων σε κάποιες χώρες, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πρόσθεσε ότι υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται και από τα σταγονίδια.

Ωστόσο εμφανίστηκε καθησυχαστκή σχετικά με τη σπάνια νόσο τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα.

Σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες η ιατρική κοινότητα θα γνωρίζει αν πρόκειται για μετάλλαξη, ενώ ξεκαθάρισε ότι η θνητότητα από τη νόσο είναι στο 1-3%.

Ο ΕΟΔΥ εξετάζει το ενδεχόμενο της καραντίνας

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.

«Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων στο άμεσο μέλλον και επιπλέον σε αυτή την ασθένεια έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς ασθενείς» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Όπως εξήγησε «αυτό σημαίνει πως ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαγνωσμένων ή των ύποπτων περιπτώσεων. Γι΄αυτό εκτίμησε πως θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της διατήρησης της μάσκας, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, λόγω και της νέας απειλής. Ωστόσο καθησύχασε πως “η ευλογιά των πιθήκων” είναι σαφώς λιγότερο μεταδοτική από τον κορωνοϊό καθώς απαιτεί πολύ στενή επαφή, δεν είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος ιός και υπάρχουν αντιικά φάρμακα που είναι αποτελεσματικά γι΄αυτή την περίπτωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης