ΕΛΛΑΔΑ

Στους δαιδαλώδεις δρόμους των προμηθειών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Στους δαιδαλώδεις δρόμους των προμηθειών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ
Το θέμα των προμηθειών σε ένα νοσηλευτήριο, αποτελεί κρίσιμο σημείο και επιβάλλεται να διέπεται από την προσήκουσα διαφάνεια INTIME

Οδεύοντας στη μεταπανδημική εποχή, με τον ιό ωστόσο να παραμένει ακόμη ενεργός και με τα συστήματα υγείας και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα να αναδιοργανώνονται, το ερώτημα που κυριαρχεί, είναι εάν αυτά που διδαχθήκαμε από την πανδημία, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς και όλους τους ανθρώπους να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Διότι το βέβαιον είναι ότι και τα επόμενα χρόνια μας περιμένουν και άλλες πανδημίες και θα πρέπει αναμφισβήτητα να οργανωθούμε κατάλληλα.

Και καθώς η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ετοιμάζει μία σειρά μεταρρυθμίσεων για τη δημόσια υγεία και το νέο ΕΣΥ, αξίζει τον κόπο να ρίξουμε φως στο θέμα των προμηθειών, το οποίο παραμένει πάντα ένα πολύ κρίσιμο και κομβικό στοιχείο των νοσοκομείων και εν γένει, του υγειονομικού μας συστήματος.

Το θέμα των προμηθειών σε ένα νοσηλευτήριο, αποτελεί κρίσιμο σημείο και επιβάλλεται να διέπεται από την προσήκουσα διαφάνεια.

Η εταιρεία PNA εκπονεί από το 2010 μελέτες, αναφορικά με την κατανάλωση φαρμάκων και λοιπού υγειονομικού υλικού από τους φορείς του δημόσιου συστήματος υγείας και αποδέκτη, τις εγχώριες, τις ευρωπαϊκές ή τις λοιπές αλλοδαπές φαρμακευτικές εταιρείες. Για την υλοποίηση μιας σειράς ερευνών αγοράς, η εταιρεία PNA, αιτήθηκε νόμιμα από τα νοσοκομεία την χορήγηση πληροφοριών και δεδομένων, αναφορικά με την κατανάλωση τόσο φαρμακευτικών σκευασμάτων, όσο και λοιπού υγειονομικού υλικού ανά κλινική και ανά νοσοκομείο. Όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε είτε ασυνέχειες, είτε διακοπές στην χορήγηση πρωτογενών στοιχείων, ακόμα και άρνηση από διοικητές. Εξυπακούεται, ότι όπως αναφέρει η Γενική Διευθύντρια της PNA κυρία Θάλεια Κουκίδου, στα στοιχεία που ζήτησε η εταιρεία, δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να φρενάρουν τους διοικητές των νοσοκομείων αλλά και των ΥΠΕ.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι υγείας, όταν μπορείς να μετρήσεις κάτι, και γνωρίζεις ενδελεχώς τι καταναλώνεις, μπορείς να προγραμματίσεις, να οργανώσεις και τελικά να εξοικονομήσεις πόρους. Ιδιαίτερα σε μία εποχή, που οι πόροι είναι λιγοστοί και το κάθε ευρώ μετράει, είναι σημαντικό να υπάρχει εξορθολογισμός. Εν αναμονή, όμως, της θέσπισης από το υπουργείο Υγείας ομοιόμορφων κανόνων και πρακτικών, πλήρως εναρμονισμένων με τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις περί ανοικτών δεδομένων, η χορήγηση στοιχείων φαίνεται πως έχει καθυστερεί.

Ο τομέας της υγείας, απαιτεί απόλυτη διαφάνεια, συνέπεια και οργάνωση, ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί ο τελικός αποδέκτης, που είναι ο ασθενής και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να εξορθολογιστούν οι πόροι και τα συστήματα υγείας, να λειτουργήσουν με ανθεκτικότητα, οργάνωση και μακρόπνοο επιχειρησιακό σχεδιασμό.