ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση μνήμης για τα 200 χρόνια από τη σφαγή της Χίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά

Αναμνηστική φωτογραφία μετά το πέρας της εκδήλωσης CNN Greece / Διονυσία Ζαπατίνα

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με την ευκαιρία  της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό και την καταστροφική τους μανία, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης στην Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά.

Έναν τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες Χιώτες, αφού ήταν εκεί που στις 2 Απριλίου του 1822, ανήμερα το Πάσχα που την ώρα που οι πολιορκημένοι εκκλησιάζονταν οι Τούρκοι έκαναν έφοδο ζητώντας τους να παραδοθούν για να τους χαρίσουν τη ζωή. Με την άρνηση της παράδοσης ξεκίνησε και το «σφυροκόπημα» της Ιεράς Μονής που οδήγησε λίγες ώρες αργότερα στον αφανισμό όλων των ανθρώπων που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Όσοι δεν σφάχτηκαν από τα γιαταγάνια των Τούρκων, κάηκαν εντός της εκκλησίας ή μέσα στη δεξαμενή νερού που είχαν κρυφτεί προσπαθώντας να σωθούν.

Ένας τόπος μαρτυρίου που σήμερα φιλοξενεί και ένα μικρό μουσείο για την σφαγή και την καταστροφή του μοναστηριού. Εκεί βρίσκονται εκτός από το ένα φύλλο της «λαβωμένης» από τα βόλια πόρτας της Ιεράς Μονής και κάποια αντικείμενα που διεσώθησαν, αλλά και αντίγραφο του φημισμένου πίνακα του Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου».

Με αφορμή την εκδήλωση, στην πανέμορφη, μυροβόλο Χίο, ταξίδεψε ομάδα δημοσιογράφων από πανελλαδικά ΜΜΕ κι από την Κύπρο σε ένα οδοιπορικό περιήγησης και γνωριμίας με το νησί της Χίου.

Σκοπός της επίσκεψης, η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου κι η προβολή της ομορφιάς του τόπου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εμπνευσμένα ο Μητροπολίτης Χίου,Ψαρρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος. Ο εκ Χιου ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς μίλησε για την τραγική γενοκτονία, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης, μίλησε για τον πίνακα του Ντελακρουά και την σημασία του στην εξέλιξη της Επανάστασης και στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανακοίνωσε τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον καθηγητή Μάνο Στεφανίδη και προσκάλεσε τις δυνάμεις του τόπου σε συστράτευση ώστε να φιλοξενηθεί ερχόμενος από το Λούβρο για έκθεση στην Ελλάδα ο καθοριστικός για την πορεία της Επανάστασης και του Ελληνικού Κράτους, πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Σφαγή της Χίου», ως ελάχιστος φόρος τιμής για τη σφαγή χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τους Οθωμανούς ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης