ΕΛΛΑΔΑ

Οξεία ηπατίτιδα - Ζαούτης: Καλά στην υγεία τους τα τρία παιδιά - Δεν βλέπουμε διασπορά

Οξεία ηπατίτιδα - Ζαούτης: Καλά στην υγεία τους τα τρία παιδιά - Δεν βλέπουμε διασπορά
Δύο από τα τρία παιδιά που σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θεωρήθηκαν ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίδας χρειάστηκε να νοσηλευτούν ΙΝΤΙΜΕ

Για τις πιθανές περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας που εντοπίστηκαν σε παιδιά και ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησε ο πρόεδρος ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως είπε, τα παιδιά είναι καλά και βρίσκονται στο σπίτι τους.

«Την προηγούμενη εβδομάδα στον έλεγχο που ξεκίνησε να κάνει ο ΕΟΔΥ βρήκαμε τρία κρούσματα. Ευτυχώς αυτά τα παιδάκια πήγαν πολύ καλά, δεν χρειάστηκαν καμιά ειδική αγωγή και είναι στα σπίτια τους», σημείωσε ο κ. Ζαούτης λέγοντας ότι η αιτιολογία είναι άγνωστη.

«Υπάρχουν ακόμα υποθέσεις αν είναι κάποια ίωση ή συνδυασμός ιών. Αυτό που είναι θετικό είναι ότι ενώ βλέπουμε πολλά κράτη να περιγράφουν κρούσματα, δεν βλέπουμε διασπορά εντός αυτών των κρατών», είπε ο κ. Ζαούτης μιλώντας στην ΕΡΤκαι πρόσθεσε πώς «δεν προβλέπεται μεγάλη διασπορά στην Ελλάδα αν και μπορεί να δούμε κάποια κρούσματα».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ έκανε λόγο για τον εντοπισμό τριών πιθανών κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά όπως ανακοίνωσε, «εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του "πιθανού κρούσματος"».

Πρόκειται για τρία παιδιά ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών που παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και πυρετό, ενώ το τρίτο παιδί, ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες.

Πλεύρης: «Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι»

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφορικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μιλώντας στο Mega εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως, «είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι» ακόμη και για το ενδεχόμενο έξαρσης.

«Έχουμε κάνει μία έρευνα από 1/1 στις νοσηλείες παιδιών, σε σχέση με τα συμπτώματα που έχει δώσει ο ΠΟΥ, και μπορούν να υπαχθούν σε αυτή την ηπατίτιδα που υπάρχει, και δεν είναι η συνήθης μορφή της. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη έξαρση, εάν και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειάζεται ακόμα και μεταμόσχευση. Με βάση τα στοιχεία, δεν υπάρχει ανησυχία», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς εξηγεί ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος

Ψυχραιμία και απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες παιδιάτρους συστήνει στους γονείς, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.

Ο διαπρεπής καθηγητής, αναφέρει στο CNN Greece, ότι είναι πολύ πιθανόν, να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο ιό, ή σε μεταλλαγμένο ιό, ή ακόμη και σε συνδυασμό δύο ιών, δηλαδή αδενοϊού και COVID.

Η εκτίμησή του πάντως, για το κατά πόσο βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα υγειονομική καταιγίδα, είναι πώς τα κρούσματα, είναι σποραδικά και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα επιδημία.

Κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση

Ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι το κρίσιμο σημείο προκειμένου να εντοπιστεί ένα κρούσμα οξείας ηπατίτιδας, είναι η έγκαιρη διάγνωση και προσθέτει:

«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, έδειξαν ότι όσα παιδιά στο εξωτερικό νόσησαν και πραγματοποίησαν μεταμοσχεύσεις ήπατος, δεν ελέγχθησαν άμεσα, με αποτέλεσμα να μην γίνει έγκαιρη διάγνωση και να επιβαρυνθεί η υγεία τους. Το κλειδί επομένως είναι η έγκαιρη και άμεση διάγνωση. Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα θολό τοπίο, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ξεκάθαρα αποτελέσματα, σχετικά με το που οφείλονται αυτά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας και από που ξεκίνησε η κατάσταση».

«Αλλά και στις ΗΠΑ όπου εντοπίστηκαν 9 κρούσματα και μελετήθηκαν ενδελεχώς με ηλεκτρονικά μικροσκόπια, δεν εντοπίστηκε ούτε αδενοϊός, αλλά ούτε υψηλό ιικό φορτίο στο συκώτι των παιδιών», προθέτει ο καθηγητής.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να έχουμε μπροστά μας έναν νέο ιό, ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, ή έναν συνδυασμό αδενοϊού και κορωνοϊού.

Ο καθηγητής μάλιστα καλεί τους γονείς να εμπιστευθούν τους Έλληνες παιδιάτρους οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι, προσθέτοντας παράλληλα, ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχουν παιδίατροι- μόνο 7 χώρες της ΕΕ διαθέτουν- και τη διάγνωση την κάνουν είτε Γενικοί Γιατροί (GP), είτε άλλες ιατρικές ειδικότητες.

Τι είναι η οξεία ηπατίτιδα;

Είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του ήπατος.

Συνήθως είναι το αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης, μπορεί επίσης να προκληθεί από έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ναρκωτικών και ορισμένων γενετικών διαταραχών.

Υπάρχουν πέντε κύριοι τύποι ηπατίτιδας που προκαλούνται από συγκεκριμένους ιούς - γνωστούς ως A, B, C, D και E - αλλά κανένας από αυτούς δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει τη φλεγμονή του ήπατος σε αυτά τα παιδιά μέχρι στιγμής.

Ορισμένοι τύποι ηπατίτιδας μπορεί να περάσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ άλλοι μπορεί να είναι μακροχρόνιες.

Οι υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για συμπτώματα όπως ο ίκτερος.

Συμπτωματολογία

Πολλές περιπτώσεις ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο τα οποία προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας και, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων - ασπαρτική τρανσαμινάση (AST) ή αμινοτρανσαμινάση αλανίνης (ALT) - και ίκτερο. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εμφάνισαν πυρετό. Οι κοινοί ιοί, οι οποίοι προκαλούν οξεία ιογενή ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας A, B, C, D και E), δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις. Τα διεθνή ταξίδια ή οι σύνδεσμοι με άλλες χώρες, με βάση τις τρέχουσες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν έχουν ενοχοποιηθεί ως αιτιολογικοί παράγοντες. Ο αδενοϊός έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον 74 περιπτώσεις παιδιών με 18 από αυτές να έχουν ταυτοποιηθεί ως αδενοϊός οροτύπου F41. Ο SARS-CoV-2 εντοπίστηκε σε 20 περιπτώσεις από αυτές που εξετάστηκαν. Επιπροσθέτως, 19 εκ των περιπτώσεων ανιχνεύθηκαν με ταυτόχρονη μόλυνση SARS-CoV-2 και αδενοϊού.

Οδηγίες

Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις ενδείξεις της ηπατίτιδας (συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ικτέρου), ενώ θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία υγείας σε περίπτωση ανησυχίας. Προτεινόμενα δείγματα για τη διάγνωση μόλυνσης από αδενοϊό οροτύπου F41 είναι τα κόπρανα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• κιτρίνισμα του λευκού μέρους των ματιών ή του δέρματος (ίκτερος)

• σκουρόχρωμα ούρα

• αποχρωματισμένα κόπρανα

• κνησμός στο δέρμα

• μυικό άλγος και αρθραλγία

• αίσθημα καχεξίας και/ ή κόπωσης

• απώλεια όρεξης

• κοιλιακό άλγος

Τα συνηθισμένα μέτρα υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών κοινών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών.