Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς εξηγεί ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος
Ανανεώθηκε:
Ψυχραιμία και απόλυτη εμπιστοσύνη στους Έλληνες παιδιάτρους συστήνει στους γονείς, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και επί πολλά έτη πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, για τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.
Ο διαπρεπής καθηγητής, αναφέρει στο CNN Greece, ότι είναι πολύ πιθανόν, να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο ιό, ή σε μεταλλαγμένο ιό, ή ακόμη και σε συνδυασμό δύο ιών, δηλαδή αδενοϊού και COVID.
Η εκτίμησή του πάντως, για το κατά πόσο βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα υγειονομική καταιγίδα, είναι πώς τα κρούσματα, είναι σποραδικά και όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία νέα επιδημία.
Νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ σε αναφορά του, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «στη χώρα μας, μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).
Το τρίτο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2.
Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση».
Κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση
Ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος αναφέρει ότι το κρίσιμο σημείο προκειμένου να εντοπιστεί ένα κρούσμα οξείας ηπατίτιδας, είναι η έγκαιρη διάγνωση και προσθέτει:
«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, έδειξαν ότι όσα παιδιά στο εξωτερικό νόσησαν και πραγματοποίησαν μεταμοσχεύσεις ήπατος, δεν ελέγχθησαν άμεσα, με αποτέλεσμα να μην γίνει έγκαιρη διάγνωση και να επιβαρυνθεί η υγεία τους. Το κλειδί επομένως είναι η έγκαιρη και άμεση διάγνωση. Βρισκόμαστε ακόμη σε ένα θολό τοπίο, καθώς και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ξεκάθαρα αποτελέσματα, σχετικά με το που οφείλονται αυτά τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας και από που ξεκίνησε η κατάσταση».
«Αλλά και στις ΗΠΑ όπου εντοπίστηκαν 9 κρούσματα και μελετήθηκαν ενδελεχώς με ηλεκτρονικά μικροσκόπια, δεν εντοπίστηκε ούτε αδενοϊός, αλλά ούτε υψηλό ιικό φορτίο στο συκώτι των παιδιών», προθέτει ο καθηγητής.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να έχουμε μπροστά μας έναν νέο ιό, ένα μεταλλαγμένο στέλεχος, ή έναν συνδυασμό αδενοϊού και κορωνοϊού.
Ο καθηγητής μάλιστα καλεί τους γονείς να εμπιστευθούν τους Έλληνες παιδιάτρους οι οποίοι είναι ευαισθητοποιημένοι και ενήμεροι, προσθέτοντας παράλληλα, ότι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχουν παιδίατροι- μόνο 7 χώρες της ΕΕ διαθέτουν- και τη διάγνωση την κάνουν είτε Γενικοί Γιατροί (GP), είτε άλλες ιατρικές ειδικότητες.
Η επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως
Να σημειώσουμε, ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.
Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη.
Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.