5o Συνέδριο Τουρισμού: Αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν
Ανανεώθηκε:
Την αισιοδοξία της ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι φέτος αισθητά αυξημένα, παρά το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, εξέφρασε η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Η υφυπουργός Τουρισμού μίλησε, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου Τουρισμού με τίτλο «Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθηση Όλο το Χρόνο», που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 4 Μαΐου τα τέσσερα διμερή Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης – Ελληνο-Αμερικανικό, Ελληνογαλλικό, Ελληνογερμανικό και Ελληνο-Ιταλικό υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO.
Όπως ανέφερε η Υφυπουργός, «τα πρώτα δείγματα είναι θετικά, οι προκρατήσεις έγιναν κρατήσεις αλλά και αφίξεις στην περίοδο του Καθολικού και Ορθόδοξου Πάσχα». Η ίδια εξήγησε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας σεζόν «που θέλουμε να έχει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: Να δούμε πώς θα πάει η μέση δαπάνη, κυρίως όμως να δούμε πώς θα κινηθούν οι αγορές, στις οποίες στηριζόμαστε φέτος» τόνισε.
Η υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε σε χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία με ισχυρή συμμετοχή στην εγχώρια τουριστική αγορά, ενώ αποκάλυψε πως «θα δούμε φέτος πολλούς Αμερικανούς, αλλά και τουρίστες από το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, όπου έχουμε πολύ ισχυρό κύμα».
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ποσοστά προκρατήσεων στο δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήταν υψηλότερα ακόμα και από το 2019, ενώ εταιρείες κολοσσοί της τουριστικής αγοράς προβλέπουν περισσότερες θέσεις και λόγω των νέων απευθείας συνδέσεων της Ελλάδας με χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας τις επιδράσεις από την κρίση της Ουκρανίας και την ενεργειακή κρίση στην εγχώρια τουριστική αγορά, η κα Ζαχαράκη δέχθηκε ότι προκαλούν ανησυχία, υπογράμμισε όμως ότι «οφείλουμε να διατηρήσουμε ψυχραιμία και να εντείνουμε τη δουλειά» με εμπέδωση των αγορών και διερεύνηση νέων.
Όπως είπε «παρά το αρχικό σοκ με το ξέσπασμα του πολέμου, η δυναμική, με την οποία ξεκίνησε η χρονιά, φαίνεται πως επιστρέφει. Βλέπουμε μία αυξημένη προσμονή προς τη χώρα μας από παραδοσιακές και νέες αγορές».
Αισιόδοξος για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου παρουσιάστηκε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας ότι «όλες οι ενδείξεις και τα στοιχεία που διαθέτουμε μέχρι τώρα, συνηγορούν ότι θα έχουμε ένα δυναμικό καλοκαίρι με ρεκόρ αφίξεων και εσόδων στον Τουρισμό».
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικά και τα μηνύματα των τουριστικών φορέων και για τις προκρατήσεις της Χαλκιδικής, που καταγράφουν ιδιαίτερη δυναμική επισκεπτών από τη Βαλκανική και τον οδικό τουρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι κι ο ΟΛΘ ανακοίνωσε πως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που πρόκειται να καταστεί home port και hub για τον τουρισμό Κρουαζιέρας, θα εμφανίσει αύξηση αφίξεων κρουαζιερόπλοιων κατά 189%.
Στις προσπάθειες της χώρας να επιτύχει και φέτος το στόχο για αυξημένα τουριστικά έσοδα, μέσω και της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αναφέρθηκε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, τονίζοντας ότι:
- Ακολουθείται στρατηγική προβολής της Ελλάδας σε χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο, όπως είναι η Πολωνία η Σερβία και η Βουλγαρία.
- Εντείνονται οι καμπάνιες σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδά, Σκανδιναβία, Ιταλία, με έμφαση και στην προβολή των χειμερινών προορισμών.
- Επαναλειτουργεί το γραφείο του ΕΟΤ στην Ισπανία.
- Κτίζονται δίαυλοι συνεργασίας με τη Λατινική Αμερική, που αποτελεί μια ιδιαιτέρως ισχυρή τουριστική αγορά.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, στο κλείσιμο του Συνεδρίου, δήλωσε: «Στη φετινή μας εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε μια σειρά από επίκαιρα θέματα, από το γενικότερο τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο και πώς η χώρα μας μπορεί να ξεχωρίσει, έως τη σημασία των βιώσιμων πρακτικών.
Είδαμε επίσης πώς η τεχνολογία μπορεί να παρέχει λύσεις σε επιχειρήσεις και προορισμούς, αλλά και τις προτεραιότητες και τα σχέδια Περιφερειών της περιοχής μας. Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει από τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις είναι ότι η χώρα, ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα, παρά τις πολλές προκλήσεις, έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία, όχι μόνο να αναθερμάνει την τουριστική της αγορά, αλλά και να ξεπεράσει τις προηγούμενες εντυπωσιακές της επιδόσεις.
Καταλήγω, επισημαίνοντας ότι όλοι μας χρειάζεται να έχουμε τουριστική παιδεία, αφού μέχρι και ο τελευταίος πολίτης μπορεί να συμβάλλει στην καλή εικόνα της χώρας και την περαιτέρω εμπέδωσή της ως φιλόξενου προορισμού».
Ο Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, Στέφανος Τζιρίτης, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι φέτος η τουριστική κίνηση ίσως να ξεπεράσει κι αυτή του 2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές από τη ρωσο-ουκρανική κρίση, υπογράμμισε ως σημαντική ένδειξη το γεγονός ότι βελτιώνεται συνεχώς η ποιοτική αξιολόγηση των ξενοδοχείων της Ελλάδος, σύμφωνα με τον δείκτη ικανοποίησης των πελατών τους.
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το τουριστικό προϊόν στην Ελλάδα αναβαθμίζεται συνεχώς και αυτό είναι θεμέλιο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου» ανέφερε, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι «με στόχο τη στήριξη, ενίσχυση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υλοποιεί επαγγελματικά προγράμματα εκπαίδευσης στον Τουρισμό και την Εστίαση, με τον τίτλο DUAL HELLAS σε τρεις ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων: Ειδικός Εστιατορίου, Ξενοδοχοϋπάλληλος και Μάγειρας. Γιατί η εκπαίδευση είναι η βάση για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος» σημείωσε.
Η Αντιπρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μαρία Βοζίκη, στον σύντομο χαιρετισμό της, στάθηκε στη σημασία της σύμπραξης των τεσσάρων διμερών Επιμελητηρίων για τη στήριξη της τουριστικής αγοράς, ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδας, που μετά την πανδημική κρίση ανακάμπτει ταχύτατα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, μίλησε για τη νέα γενιά τουριστικής προβολής που υλοποιείται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Πολιτισμού, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να «φύγουμε» από το μοντέλο ήλιος - θάλασσα και να επενδύσουμε στις υποδομές για χειμερινό – ορειβατικό τουρισμό κ.α.. Ο ίδιος, αναφερόμενος ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι, διαθέτει πολυεπίπεδα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορούν να δημιουργήσουν νέα δυναμική στον τουρισμό.
Στο ζήτημα του «υπερτουρισμού» κατά τη θερινή περίοδο στάθηκε ο Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, και Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Πολιτισμού του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Γρηγόρης Τάσιος, επισημαίνοντας την ανάγκη επέκτασης της τουριστικής σεζόν. «Χωρίς το βιώσιμο τουρισμό σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε καθόλου τουρισμό, αλλά αυτό είναι κυρίως πολιτικό θέμα» σχολίασε σχετικά.
H Θεσσαλονίκη χρειάζεται να χτίσει ένα τουριστικό brand, να αποκτήσει ένα συγκεκριμένο αφήγημα στον τουρισμό, τόνισε ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, Δικηγόρος, Συνιδρυτής και Partner, Rhetor Law Firm, μιλώντας στο 5ο Συνέδριο Τουρισμού «Βόρεια Ελλάδα: Τουριστική Άνθηση όλο το χρόνο». Στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαμιμίκος επέμεινε στην ανάγκη να ενταχθεί η τουριστική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης σε έναν συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό ώστε τελικά να αξιοποιούνται στρατηγικά πλεονεκτήματα στη δημιουργία ενός συνολικού προϊόντος εμπειριών.
«Η Θεσσαλονίκη είναι ένας city break προορισμός και μπορεί να προσελκύσει όσους επιζητούν διασκέδαση, αγορές, γαστρονομικές εμπειρίες. Αλλά παράλληλα, πρέπει να αξιοποιήσει και χαρακτηριστικά όπως το νέο εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο που θα δημιουργηθεί με την ανάπλαση της ΔΕΘ, για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού αλλά και το πολιτιστικό-ιστορικό-θρησκευτικό της κεφάλαιο. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναδειχθεί και στον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό», επισήμανε και ανέφερε το παράδειγμα της προσέλκυσης Εβραίων και Τούρκων τουριστών.
Σημειώνεται ότι, πέραν των ανωτέρω, άλλα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου ήταν:
- Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος από την κατακόρυφη άνοδο του ενεργειακού κόστους και τη ρωσο-ουκρανική κρίση.
- Η μεγαλύτερη στροφή της χώρας στον ποιοτικό τουρισμό, με την αξιοποίηση στοιχείων, όπως η γαστρονομία και οι πολιτιστικοί θησαυροί της.
- Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, ζήτημα που απασχολεί παγκοσμίως την τουριστική βιομηχανία.
- Η χαρτογράφηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Οι νέες καταναλωτικές ανάγκες, όπως αυτές αναδιαμορφώθηκαν μετά την πανδημική κρίση.
- Οι βιώσιμες πρακτικές, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει ο κλάδος.
- Η διάχυση των τουριστικών ροών σε περισσότερες περιοχές της χώρας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε αυτό το link: https://www.youtube.com/watch?v=0CDQhjZrGn8