Κορωνοϊός: Η άρση των μέτρων και η αντίδραση του ιού - Πόσο επικίνδυνες είναι οι επαναλοιμώξεις
Ανανεώθηκε:
Με το βλέμμα στραμένο στην επόμενη ημέρα της πανδημίας και στη νέα κανονικότητα στην οποία εισέρχεται η ζωή μας μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, βρίσκεται το επιστημονικό προσωπικό της χώρας που τονίζει ότι πλέον ο κορωνοϊός μπαίνει σε φάση «χρονιότητας».
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τους επιστήμονες ότι θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκα σε συγχρωτισμό, αποστάσεις και self test), τα οποία άλλωστε παραμένουν σε ισχύ.
Μεγάλο μέρος αυτής της νέας περιόδου καταλαμβάνουν οι επαναλοιμώξεις αλλά και πιθανή εμφάνιση υποπαραλλαγών, για τις οποίες ωστόσο ο επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υπογραμμίζοντας, ότι ο ιός πλέον δεν είναι τόσο επικίνδυνος.
Λινού: Τι να κάνουμε για να παραμείνουμε ασφαλείς
«Ο κίνδυνος να κολλήσουμε είναι πολύ μεγάλος, είτε είμαστε εμβολιασμένοι είτε όχι. Υπό αυτή την έννοια δεν έχει και νόημα να έχουμε διαφορετική συμπεριφορά, γιατί και οι εμβολιασμένοι πλέον κολλάνε», εξηγεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, σε συνέντευξή της στο CNN Greece.
Σύμφωνα με την κα Λινού προκειμένου να θωρακιστούμε απέναντι στον ιό θα πρέπει:
- Να φοράμε μάσκα: Η χρήση της μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τις φοράμε όλοι, κυρίως σε κλειστούς χώρους. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό και δεν κινδυνεύσουμε να τον μεταδώσουμε.
- Να κρατάμε αποστάσεις: Θα πρέπει να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους και να κρατάμε αποστάσεις. Κυρίως τώρα που ο καιρός θα είναι ζεστός, καλό είναι να επιλέγουμε τους εξωτερικούς χώρους. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουμε το συνωστισμό σε ανοιχτό χώρο, καθώς παραμένει ο κίνδυνος νόσησης.
- Να κάνουμε self test: Εξίσου σημαντικό είναι να κάνουμε self test και να ενημερώσουμε άμεσα όλους όσους συναντήσαμε προσφάτως έτσι ώστε κι εκείνοι με τη σειρά τους να προσέξουν τις επαφές τους.
Απαραίτητα τα self test – Προσοχή στα κλιματιστικά
Την ίδια ώρα, η κυρία Λινού τόνισε τη σημασία των self και rapid τεστ.
«Μας βοηθούν να εντοπίσουμε τον ιό και να λάβουμε τα μέτρα μας. Επίσης, μέσα σε 4-5 μέρες μπορεί να δείξει το self test εάν είμαστε θετικοί ή όχι. Αυτό που έχει σημασία είναι πότε εκτεθήκαμε στον Covid-19 και υπό ποιες συνθήκες. Δηλαδή, αν αυτός από τον οποίο κολλήσαμε είχε υψηλό ιικό φορτίο άρα νόσησε σοβαρά, εάν φοράγαμε μάσκα κι εάν ήμασταν σε κοντινή απόσταση», λέει η ίδια.
Τέλος, αναφέρει ότι τους εσωτερικούς χώρους πρέπει να τους αποφεύγουμε, γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος μετάδοσης από τα κλιματιστικά.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους μέχρι τέλος Μαΐου ενώ δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να παραταθεί και πέραν της 1ης Ιουνίου, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Γουργουλιάνης για επαναλοιμώξεις
«Παρότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί και θα κυκλοφορεί τους επόμενους μήνες, φαίνεται ότι είναι λιγότερος θανατηφόρος και ο πληθυσμός έχει αποκτήσει σε μεγάλο ποσοστό ανοσία», είπε σε συνέντευξή του ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Ειδικά για τις επαναμολύνσεις, ο κ. Γουργουλιάνης μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι είναι ενδεικτικό της κανονικότητας και της ενδημικότητας της νόσου.
«Κάθε μετάλλαξη ήταν πιο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα. Τώρα αν τρελαθεί ο ιός και αποφασίσει να κάνει μια μετάλλαξη ανάποδα δεν είναι αυτό που βλέπουμε στις πανδημίες. Η πορεία των πανδημιών είναι ακριβώς αυτή που ακολούθησε κι αυτή η πανδημία. Ας κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι και να είμαστε αισιόδοξοι», υπογράμμισε.
Τζανάκης: Ο ιός σε ποσοστό άνω του 90% δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα
Περνάμε σε περιβάλλον χρονιότητας όπου ανεχόμαστε τον ιό γιατί σε ποσοστό άνω του 90% δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα, συμφωνεί και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.
Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αναφέρθηκε επίσης στις δύο υποπαραλλαγές της ‘Ομικρον που προκαλούν όπως είπε «μικρή ανησυχία» στη Νότια Αφρική.
«Επαναμολυνόμαστε από τον κορωνοϊό γιατί δεν υπάρχει ισόβια ανοσία. Από τον Ιανουάριο έχουν μολυνθεί 2, 5 – 3 εκατομμύρια ‘Ελληνες, άρα περνάμε σε περιβάλλον χρονιότητας όπου ανεχόμαστε τον ιό γιατί σε ποσοστό άνω του 90% δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα», δήλωσε ο Nίκος Τζανάκης, καλώντας να ανασυσταθεί η κανονικότητα και στον υγειονομικό τομέα, ώστε όπως τόνισε, «να ανασχοληθούμε με όλα τα νοσήματα και όχι μόνο με τον κορωνοϊό».
Με τη μονομέρεια «ως υγειονομικό διαμέρισμα που ασχολείται μόνο με τον κορωνοϊό», επιδεινώθηκαν οι δείκτες νοσηλείας και θανάτων στα χρόνια νοσήματα, πρόσθεσε.
Ο ίδιος ανέφερε ενόψει και της τουριστικής περιόδου ότι «ο πληθυσμός μας είναι κατά 90% ανοσοπροστατευμένος όχι μόνο με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αλλά και με φυσική νόσηση, ενώ στη φαρέτρα έχουν προστεθεί και τα αντιικά για να παλέψουμε την ίωση ανοιχτά πλέον στην κοινωνία».
«Συνεπώς ανασυστήνουμε την κανονικότητα μας και παράλληλα προσπαθούμε να προστατέψουμε τους ευπαθείς κυρίως σε οίκους ευγηρίας, όπως και αιματολογικές και ογκολογικές κλινικές», είπε ο καθηγητής.
Ποια μέτρα ισχύουν
Αναλυτικά όσα ισχύουν με τη νέα χαλάρωση των μέτρων:
- Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%
- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου διατηρούνται τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους
- 1 rapid test (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Περαιτέρω διευκρινίσεις θα υπάρξουν από το υπουργείο Παιδείας
Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τους ανεμβολίαστους στον ιδιωτικό τομέα
Τη διενέργεια ενός rapid test σε εβδομαδιαία βάση (από δύο) προβλέπει η νέα Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, Επικρατείας και υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, που ισχύει από την 1η Μαΐου 2022 και τροποποιεί το μέχρι πρότινος ισχύον πλαίσιο (Β’ 4766/16/10/2021).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο εξάμηνο, υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό (rapid test) μια φορά την εβδομάδα. Ο έλεγχος ισχύει μια εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, ο έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε εργαζομένου, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια.