ΕΛΛΑΔΑ

Ζαούτης στο CNN Greece για την ηπατίτιδα: Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία

Ζαούτης στο CNN Greece για την ηπατίτιδα: Σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία
Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς - Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Carolyn Kaster)

Σε πλήρη ετοιμότητα και θωράκιση βρίσκεται η χώρα μας όσον αφορά στην έλευση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας, τα οποία ανησυχούν σφόδρα τους γονείς, ιδιαίτερα μετά την ξαφνική «καταιγίδα» νόσησης που σημειώνεται στη Βρετανία

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καθηγητή Παιδιατρικής Θεοκλή Ζαούτη, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός έχει ήδη ενημερώσει όλα τα νοσοκομεία και τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, καθώς επίσης τους Παιδιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Εταιρείες, ώστε να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και να δηλώσουν άμεσα ένα ενδεχόμενο κρούσμα οξείας ηπατίτιδας.

Έχει δημιουργηθεί επίσης ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης σε όλα τα εργαστήρια, το οποίο επιτηρεί και καταγράφει τους ιούς.

Ο κ. Ζαούτης, προσθέτει ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά, ωστόσο να βρίσκονται σε ετοιμότητα όταν αντιληφθούν κάποια σημάδια στο παιδί τους, όπως εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιακή χώρα, απώλεια όρεξης, πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, σκούρα ούρα και κιτρίνισμα του δέρματος, ιδιαίτερα δε, κιτρίνισμα στο λευκό των ματιών.

Να θυμίσουμε, ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπιστεί 114 περιστατικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι μικρά παιδιά, κάτω των 5 ετών.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον ένα παιδί έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη 17 υπέστησαν μεταμόσχευση ήπατος για να κρατηθούν στη ζωή.

Επίσης, η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανακοίνωσε τη Δευτέρα 25 Απριλίου, πως ένα στέλεχος αδενοϊού που ονομάζεται F41, μοιάζει να είναι η πιο πιθανή αιτία πρόκλησης της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά.

Μεταμοσχεύσεις ήπατος στην Ιταλία πλέον

Εξάλλου σήμερα 26 Απριλίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τα προβλήματα με την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, αναφέρθηκε στην αδυναμία μεταμοσχεύσεων ήπατος σε παιδιά στα νοσοκομεία της χώρας, με αποτέλεσμα αυτά να στέλνονται στην Ιταλία. Αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννάκος:

«Στο μείζον ζήτημα της μεταμόσχευσης ήπατος σε παιδιά αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν γίνονται στα Ελληνικά Νοσοκομεία. Τα προηγούμενα χρόνια κάποιες μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά πραγματοποιούνταν στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο»», σημείωσε ο κ. Γιαννάκος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή σήμερα δεν υφίσταται.

«Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης γίνονταν μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών έως το 2006 περίπου από πτωματικούς δότες και όχι ζώντες δότες. Σταμάτησαν κυρίως λόγω της έλλειψης δοτών. Μετά το 2006 όποιο παιδάκι έχει ανάγκη μεταμόσχευσης ήπατος στέλνεται στην Ιταλία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Πάντως την προηγούμενη εβδομάδα στην ενημέρωση της Μ. Τετάρτης στο υπ. Υγείας, τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, όσο και οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμαναν ότι πρόκειται για αδενοϊό και ότι τα περιστατικά, δεν συνδέονται με το σύνδρομο long COVID.

Εξαιρετικά μολυσματικός ο αδενοιός 41

Ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε στις 25 Απριλίου, πώς «στην Ελλάδα θα έχουμε μικρό αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, εκτιμώντας ότι αναμένεται να καταγραφούν 5-10 βαριά περιστατικά. Μάλιστα επισήμανε ότι «εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαγιορκίνη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί η εξάπλωση της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο πολύ "ορφανά", κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».