ΕΛΛΑΔΑ

Πλεύρης: Σε φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό από 01/05- Δεν αίρονται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτικότητα

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου υπό τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται η χώρα μας από την Κυριακή 1η Μαΐου, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. «Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτικότητά τους». Τι θα ισχύει εφεξής, πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά το Πάσχα. Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. 

Κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Μ.Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός παρουσίασε τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με βάση τα οποία αποφασίστηκε και η επικείμενη άρση των περιοριστικών μέτρων από την Πρωτομαγιά και μετά.

Αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας επιπλέον πως ο ιός έχει παρουσιάσει μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, με αποτέλεσμα στην πορεία, λόγω της μεταδοτικότητας να έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα, αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε ο κ. Πλεύρης.

«Μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μας επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε»

Στη συνέχεια, εξήγησε, πως η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας, καθώς μειώνονται τα κρούσματα, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή στη χώρα. «Το βασικό στοιχείο είναι ο δείκτης της υπερβάλλουσας θνητότητας, στην οποία η χώρα μας έχει χαμηλότερα ποσοστά από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. «Η υπερβάλλουσα θνητότητα μας βοηθάει να καταλάβουμε, ότι τελικά σε μία περίοδο πανδημίας, σε σχέση με μία άλλη περίοδο, που δεν υπήρχε η πανδημία, πόσο παραπάνω πληθυσμό και συνανθρώπους μας είχαμε που πέθαναν, πόσους παραπάνω θανάτους δηλαδή επηρέασε η πανδημία σε μία χώρα. Βλέπουμε συνολικά την πορεία της πανδημίας», εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία και εκφράζοντας τον σεβασμό του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές λόγω Covid.

«Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Αγαπηδάκη: Δεν καταργούνται τα μέτρα, αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σημείωσε, πως «βρισκόμαστε στα μέσα της πανδημίας, αυτό σημαίνει ότι στα μέσα Αυγούστου ο στόχος είναι να μην μολυνθούμε και το νέο μοντέλο διαχείρισης έχει αυτό το σκοπό. Την προστασία αλλά και να ζούμε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας χωρίς να διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα.

Στα 2,5 χρόνια πανδημίας, όλοι μας έχουμε εξοικειωθεί με τα βασικά μέτρα προστασίας, τη μάσκα, όταν έχουμε συμπτώματα μένουμε στο σπίτι, εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τις ενισχυτικές δόσεις».

Όπως σημείωσε η ΓΓ Δημόσιας Υγείας, «ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ απέναντι στη νόσο, οπότε με βάση τα χαρακτηριστικά που έχει ο καθένας μας, πχ, αν έχει υποκείμενα νοσήματα, αν είναι άνω των 60 ετών, αν έχει εμβολιαστεί, τροποποιούμε αντίστοιχα τη συμπεριφορά μας».

«Έχουμε ζήσει τα 2,5 χρόνια αυτά ένα μοντέλο συνεχούς κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης των μέτρων. Ωστόσο, αυτό φαίνεται στις περισσότερες χώρες, πως δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης. Το βιώσιμο μοντέλο είναι, να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας καθημερινά.

Δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας, καταργείται η υποχρεωτική τους τήρηση. Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες πως έχουν εξοικειωθεί με τα μέτρα προστασίας και είναι σε θέση να τα ακολουθούν και να προστατεύουν τον εαυτό τους, χωρίς να χρειάζεται να τα επιβάλλουμε».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί στην καλύτερη περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημική κατάσταση», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Ζαούτης: Σταθερή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων

Τους δείκτες της πανδημίας που θα μας απασχολήσουν στην επόμενη φάση της πανδημίας που έρχεται παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, ο δείκτης που παρακολουθούμε από την αρχή της πανδημίας έχει αρχίσει να μειώνεται σταθερά.

Ο κ. Ζαούτης είπε πως τα κρούσματα που αντιμετωπίζουμε προέρχονται από το δεύτερο στέλεχος της Όμικρον, που έχει χαμηλότερη νοσηρότητα και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. «Και τα λύματα δείχνουν μείωση ιικό φορτίο σε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ. Ζαούτης. Παράλληλα, εξήγησε ότι ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι λιγότερο σημαντικός στο μέλλον.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο δείκτης των κρουσμάτων θα είναι λιγότερο σημαντικός στο μέλλον. Παρουσίασε δε τους δείκτες που αναμένεται να μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Ζαούτης είπε ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών σε κλίνες covid έχουν αρχίσει να μειώνονται. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως υπάρχει μείωση 20% σε νοσηλείες και 37% σε νέες νοσηλείες.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, πως στη χώρα μας υπάρχει και σημαντική μείωση του συνολικού αριθμού των διασωληνωμένων -κάτω από 300 πλέον.

«Λόγω των παραπάνω, καθώς και της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης, απουσία νέας παραλλαγής και λόγω των κλιματολογικών συνθηκών της θερινής περιόδου που δεν ευνοούν τη διασπορά του κορωνοϊού, έχει αποφασιστεί η μερική αποκλιμάκωση των μέτρων» ανέφερε ο ίδιος.

Παπαευαγγέλου: Ο έλεγχος θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα - Πώς θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στα κρούσματα στα παιδιά, αναφέροντας, ότι βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, παρότι είχε αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων, τώρα, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας ανέρχονται στο 20% του συνόλου.

Όπως είπε, η πανδημία αποκλιμακώνεται, οπότε μας δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε σε αυτή τη νέα πρακτική, όπου ο έλεγχος θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

«Έτσι, όταν επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα. Τα μέτρα προστασίας στο σχολικό περιβάλλον, συνεχίζουν να ισχύουν. Ο καλός καιρός βοηθάει, ώστε όταν επιστρέψουν τα παιδιά, να είναι δυνατόν τα παράθυρα να μένουν ανοιχτά», προσέθεσε η καθηγήτρια.

«Όλα τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν στην περίπτωση που ένα παιδί διαγιγνώσκεται με Covid. Θα γίνεται χρήση δύο τεστ την πρώτη και τέταρτη μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος, σε όλα τα παιδιά», ξεκαθάρισε, καλώντας τους γονείς, να παραμείνουν συνειδητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, καθώς έχουμε κι άλλες λοιμώξεις τις τελευταίες εβδομάδες, αφού μετά από δύο χρόνια με μείωση των δραστηριοτήτων, τα μέτρα έχουν αρχίσει και χαλαρώνουν.

Μάλιστα, η κυρία Παπαευαγγέλου απηύθυνε έκκληση, στις περιπτώσεις συμπτωμάτων ίωσης, τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι και οι γονείς να προχωρούν σε έλεγχο για Covid ανάλογα με τα συμπτώματα και τις πιθανές επαφές με άλλα κρούσματα.

Μαγιορκίνης: Εντυπωσιακή μείωση της πανδημίας στην Ευρώπη

«Μέχρι σήμερα έχουμε 505 εκατομμύρια μολύνσεις και 6,2 εκατομμύρια θανάτους από τον κορωνοϊό. Σε παγκόσμια κλίμακα μειώθηκαν γύρω στο 28% εντός της τελευταίας εβδομάδας με περίπου 730.000 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο, μειώθηκαν εντυπωσιακά, κατά 27% καταγράφοντας λιγότερους από 3.240 θάνατοι την ημέρα. Έχουμε να δούμε τέτοια ποσοστά εδώ και πολύ καιρό και φαίνεται, πως η πτωτική πορεία δεν σταματάει», είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία.

Όπως σημείωσε, η επιδημία στην Ευρώπη συνεχίζει την εντυπωσιακή μείωση όσον αφορά τη διασπορά καθώς παρατηρήθηκε 29% μείωση στις διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 24%.

«Οι 40 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση στη διασπορά της πανδημίας για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε τέσσερις χώρες και δεν ήταν κι΄όλας σημαντική. Σημαντική βελτίωση πάνω από 30% βλέπουμε σε 23 χώρες.

Στο πλαίσιο αυτής της μαζικής βελτίωσης που παρατηρείται οι χώρες ανάλογα με την πίεση που υπάρχει στο σύστημα υγείας έχουν μειώσει και συνεχίζουν να μειώνουν τους περιορισμούς που σκοπούσαν στη μείωση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Από τις πρώτες χώρες που έχουν άρει τους περιορισμούς είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με την Αγγλία και τώρα ακολουθούν και η Σκωτία και η Ουαλία. Ομοίως και στη Δανία δεν υπάρχουν περιορισμοί, ούτε στην Ελβετία. Στη Γαλλία από τις 14 Μαρτίου δεν χρησιμοποιείται το αντίστοιχο covid pass στους κλειστούς χώρους, όπως και στην Πορτογαλία. Η Ιταλία έχει ανακοινώσει άρση του covid pass από 1η Μαΐου και στις επόμενες δέκα ημέρες αποφασίζουν για διακοπή της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους».

«Όλα αυτά μπαίνουν στο πλαίσιο μείωσης των σκληρών δεικτών και της πολύ διαχείρισης επιδημίας και αποτελεί εξέλιξη της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών που θα οδηγήσει σε μια βελτιωμένη καθημερινότητα. Ο παρεμβατισμός και οι εξωτερικές ρυθμίσεις σταδιακά θα μειωθούν, ενώ θα ενισχυθούν οι οδηγίες που πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά», κατέληξε ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης