Πάτρα - Θεοδωρικάκος: «Κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους - Υπάρχουν στοιχεία, κανείς δεν γλιτώνει»
Ανανεώθηκε:
«Κανείς δεν γλιτώνει από τον νόμο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών στην Πάτρα, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν «σοβαρά στοιχεία και ότι όσοι εμπλέκονται δικαίως έχουν χάσει τον ύπνο τους».
«Η υπόθεση είναι συγκλονιστική. Δεν το χωρά ανθρώπινο μυαλό αυτό το οποίο έχει συμβεί. Είναι μια ευκαιρία μέσα από αυτή τη τραγωδία, να αναδειχτούν δύο μηνύματα τα οποία ενδιαφέρουν σίγουρα όλους τους πολίτες: Έχουμε μία αστυνομία πολύ υψηλού επιπέδου, υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται, υπάρχει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών με 400 εξειδικευμένα στελέχη που ερευνούν την υπόθεση», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και πρόσθεσε:
«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σε αυτό το έγκλημα όπως και σε σειρά άλλων το τελευταίο διάστημα, τους τελευταίους μήνες θα μάθουμε όλη την αλήθεια και όποιος ή όποιοι είναι ένοχοι για οποιαδήποτε δολοφονική πράξη θα συρθούν στη δικαιοσύνη. Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία».
«Η έρευνα είναι πολυσύνθετη, είναι εξονυχιστική και δεν πρέπει κανείς να αμφιβάλλει ότι θα είναι απολύτως αποτελεσματική».
«Όποιος οι οποίοι εμπλέκονται θεωρώ ότι δικαίως έχουν χάσει τον ύπνο τους. Υπό τη προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν στοιχειώδη συνείδηση για ότι έχει συμβεί».
«Ας κρατήσουμε κάτι που είμαι βέβαιος ότι θα μείνει, οι πολίτες να εμπιστεύονται την αστυνομία, να εμπιστεύονται τις κρατικές αρχές και όλοι να γνωρίζουν κάτι, κάνεις δεν γλυτώνει από το νόμο. Είμαστε αποφασισμένοι γι' αυτό το μήνυμα το κάνουμε πράξη σε όλα τα μέτωπα, όπως και σ’ αυτήν τη δύσκολη και τραγική υπόθεση», κατέληξε.
Λέων: «Καθαρές» οι τοξικολογικές της Μαλένας
Νωρίτερα σήμερα, ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, μίλησε στο MEGA αναφορικά με τον θάνατο της Μαλένας και το ενδεχόμενο να είχε δηλητηριαστεί. Ο κύριος Λέων ξεκαθάρισε από την αρχή πως οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας είναι καθαρές, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να της χορηγήθηκε κάποια ουσία όπως στην αδερφή της, Τζωρτζίνα.
Εξήγησε πως μία πιθανή διεκφύλιση ηπατικών κυττάρων μπορεί να προκληθεί από 3 λόγους:
- μεταβολικό σύνδρομο
- τοξική αντίδραση-δεν υποστηρίζεται από τις τοξικολογικές εξετάσεις
- ο ασφυκτικός θάνατος
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να έχει χορηγηθεί τοξική ουσία η οποία πλέον να μην είναι ανιχνεύσιμη, ο ιατροδικαστής μίλησε για την κεταμίνη επισημαίνοντας πως το ανώτερο της δράσης της είναι τα 20′ και αποβάλλεται από τον οργανισμό, κατά το ήμισυ, σε μιάμιση με δύο ώρες.
«Άρα εγώ, εάν η κεταμίνη δράσει σε έναν άνθρωπο, είμαι ικανός να την ανιχνεύσω περίπου σε 6 ώρες. Άρα ένας άνθρωπος εάν πεθάνει από κεταμίνη είναι βέβαιο πως στη συνέχεια θα την ανιχνεύσω, εκτός εάν συμβεί το ακραίο ενδεχόμενο και ζήσει» τόνισε ο κύριος Λέων.
Τσαντίρης: Δεν θα γίνει εκταφή
«Δεν υπάρχει πιθανότητα να πραγματοποιηθεί εκταφή των δύο παιδιών. Δεν χρειάζεται» δήλωσε στην ΕΡΤ ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης, ο οποίος κάνει πλέον λόγο για εγκληματικές πράξεις και στους θανάτους των υπολοίπων παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα.
Ο ιατροδικαστής τόνισε ότι οι εισαγγελείς μπορούν να ζητήσουν την επανεξέταση διασωθέντος βιολογικού υλικού των δύο παιδιών:
«Στις δύο ιατροδικαστικές πράξεις της Μαλένας τον Απρίλιο του 2019 και της Ίριδας τον Μάρτιο του 2021 είχε ληφθεί βιολογικό υλικό, το οποίοι μπορεί να επανεξεταστεί και να δώσει ασφαλή συμπέρασμα».
Και όπως είπε ο κ. Τσαντίρης οι αρμόδιοι θα αναζητήσουν κάποιο εύρημα, ανάλογο με την κεταμίνη που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα και οδήγησε την αστυνομία και τους εισαγγελείς στην απόδοση κατηγορίας για εγκληματική πράξη στην 33χρονη μητέρα.
«Εκτεταμένη η βλάβη στο συκώτι της Μαλένας»
Αναφερόμενος στο γιατί τόσο καιρό οι ιατροδικαστές που είχαν εξετάσει αρχικά τα δύο άτυχα παιδιά δεν είχαν βρει κάποιο στοιχείο που να οδηγούσε τους θανάτους σε εγκληματική πράξη, όπως διερευνάται τώρα, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το στοιχείο μπορεί να χάθηκε ή να υποεκτιμήθηκε διότι δεν μπορείς τόσο εύκολα, υπό άλλες συνθήκες, να κατηγορήσεις μία μάνα ότι έχει υπέρβαση του μητρικού ενστίκτου».
Σχολιάζοντας την εκτεταμένη βλάβη που είχε το συκώτι της τρίχρονης Μαλένας ο κ. Τσαντίρης επιβεβαίωσε ότι το εύρημα αυτό αξιολογείται από τους ιατροδικαστές ως προς τα αίτια δημιουργίας του.
«Προφανώς και είναι ένα εύρημα το οποίο δεν θα μπορούσες να το εξηγήσεις σε ένα παιδάκι τρεισήμισι ετών. Θα διερευνηθεί αυτό και άλλα ευρήματα», πρόσθεσε.
«Μιλάμε πια για εγκληματικές πράξεις»
Αναφερόμενος στο βρέφος της οικογένειας ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι «κάτι παραπλήσιο έχει συμβεί και στην Ίριδα. Και οι τρεις θάνατοι έχουν επέλθει μέσω πνευμονικού οιδήματος. Θα ερευνηθεί το αίτιο που το έχει προκαλέσει».
Απαντώντας στο ερώτημα για το πώς μπορεί να αποδειχθεί ένας ασφυκτικός θάνατος στα δύο μικρότερα παιδιά ο κ. Τσαντίρης παραδέχθηκε ότι έχει έναν βαθμό δυσκολίας, αλλά οι ιατροδικαστές που θα επανεξετάσουν τις δύο περιπτώσεις, θα εστιάσουν σε παλιά και νέα στοιχεία.
«Εφόσον μιλάμε πια για εγκληματικές πράξεις, προκρίνεται η ασφυξία, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από ένα θετικό εύρημα και δεν μπορεί να βασίζεται σε μία άποψη», τόνισε.