ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Άνοιξε ο τάφος της Τζωρτζίνας – Ανακτήθηκε το τάμπλετ

Πάτρα: Άνοιξε ο τάφος της Τζωρτζίνας – Ανακτήθηκε το τάμπλετ
Οι Αρχές ελπίζουν ότι το τάμπλετ θα δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα της έρευνας ΙΝΤΙΜΕ / ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Μετά από τη σχετική εντολή της αρμόδιας ανακρίτριας που αναζητά απαντήσεις για τον θάνατο της Τζωρτζίνας από την Πάτρα, ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου το άνοιγμα του τάφου της 9χρονης για να ανακτηθεί το αγαπημένο της τάμπλετ, το οποίο ετάφη μαζί της κατόπιν της επιθυμίας της μητέρας της, Ρούλας Πισπιρίγκου.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι η συσκευή θα κρύβει σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση και ενδεχομένως να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα καίρια ερωτήματα των αστυνομικών.

Σημειώνεται πως παρόντες στη διαδικασία είναι εισαγγελικός λειτουργός, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα αλλά και συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας.

Όπως έγινε γνωστό, πριν από την έναρξη της εκταφής τελέστηκε τρισάγιο.

Αξιωματικός της ΕΛΑΣ σημείωσε σχετικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «τα επόμενα σημαντικά στοιχεία στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου αναμένονται από την εξέταση των ψηφιακών μέσων της.

Οι αναζητήσεις της στο διαδίκτυο θα «μιλήσουν».

Αναζητήσεις που θα απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα, όπως εάν, από πού και πότε προμηθεύτηκε η κατηγορούμενη την ουσία κεταμίνη που βρέθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας».

«Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αυτά που θα κρίνουν, τελικά, την υπόθεση. Οι καταθέσεις μαρτύρων κάποιες φορές "αλλάζουν" με την πάροδο του χρόνου. Αυτά που μένουν, όμως, αναλλοίωτα στο χρόνο είναι τα επιστημονικά δεδομένα», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως τα ψηφιακά μέσα «μίλησαν», μεταξύ άλλων, και στην υπόθεση με το βιτριόλι στην Ιωάννα.

«Μίλησε» το ημερολόγιο επεισοδίων της 9χρονης Τζωρτζίνας

Τα επεισόδια από τα οποία βασανιζόταν η 9χρονη Τζωρτζίνα καθώς και το παράδοξο γεγονός ότι αυτά συνέβαιναν πάντα όταν ήταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου και ποτέ στη ΜΕΘ, δεν διέλαθε της έμπειρης ματιάς των αξιωματικών της Αστυνομίας.

Οι αξιωματικοί, εξετάζοντας το ημερολόγιο των επεισοδίων της Τζωρτζίνας, όπως περιγράφονται στην δικογραφία οδηγήθηκαν σε τέσσερις διαπιστώσεις οι οποίες σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για τη τηλεόραση του Open είναι οι ακόλουθες:

  • 21 Ιανουαρίου 2022: Εισαγωγή στη ΜΕΘ με βραδυκαρδία, όπου παραμένει για 12 ώρες. Μετά από 24 ώρες επιστρέφει στην κλινική χωρίς να παρουσιάσει επεισόδιο.
  • Μετά την επιστροφή εμφανίζει 4 επεισόδια σε μεσοδιάστημα μόλις 6 ωρών. Οι γιατροί βάζουν ξανά το παιδί στη ΜΕΘ, όπου παραμένει για 36 ώρες. Η εικόνα της ήταν καθαρή και δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα όλο εκείνο το διάστημα. Έτσι επιστρέφει στην κλινική.
  • Παρουσιάζει ακόμα ένα επεισόδιο με βραδυκαρδία 24 ώρες μετά την επιστροφή και επιστρέφει στην ΜΕΘ. Παραμένει εκεί για μία ολόκληρη ημέρα χωρίς να εμφανίσει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Είναι η τελευταία φορά που θα επιστρέψει στην παιδιατρική κλινική.
  • Εκεί θα εμφανίσει νέο επεισόδιο και θα κριθεί η επιβεβλημένη η μεταφορά του στο νοσοκομείο Παίδων, όπου τελικά το 9χρονο παιδί κατέληξε.

Έρευνα για την κεταμίνη στο περιβάλλον της Ρούλας Πισπιρίγκου

Οι Αρχές στην προσπάθειά τους να βρουν τη διαδρομή της κεταμίνης ερευνούν σύμφωνα με πληροφορίες ένα άτομο που φέρεται να προέρχεται από τον χώρο των τοξικομανών και να είχε επαφές με την κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Τις επόμενες ώρες, το συγκεκριμένο άτομο δεν αποκλείεται να κληθεί να καταθέσει για το αν βοήθησε την κατηγορούμενη να βρει τη συγκεκριμένη ουσία. «Συνήθως η κεταμίνη στις πιάτσες των ναρκωτικών βρίσκεται σε σκόνη και σε υγρή μορφή, την οποία χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο, όταν έχουν έλλειψη άλλων πιο σκληρών ναρκωτικών. Δεν είναι δύσκολο ένας τοξικομανής να βρει αυτή την ουσία», σχολίασε στο Star ο ταξίαρχος εν αποστρατεία, Θανάσης Κατερινόπουλος.

Ιατροδικαστής Αλεξάνδρου: Το υγρό στο πανάκι της Ίριδας υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα

Την ίδια στιγμή, την εκτίμηση ότι τόσο ο θάνατος της Μαλένας, όσο και της Ίριδας αποτελούν ανθρωποκτονίες εξέφρασε ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου. Ειδικά για το πανάκι του βρέφους, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι το υγρό που έχει εντοπιστεί υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα.

Όπως δήλωσε στο Mega, ο κ. Αλεξάνδρου το υγρό που έχει εντοπιστεί στο πανάκι του βρέφους υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα που συνδέεται με την αναπνευστική λειτουργία και θα μπορούσε να προκληθεί από ασφυκτικό θάνατο.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, στην περίπτωση της Ίριδας και της Μαλένας υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα στοιχεία «δείχνουν» ανθρωποκτονίες.

Ειδικά για το ζήτημα της χορήγησης κεταμίνης στην Τζωρτζίνα και το ενδεχόμενο «ιατρικής αμέλειας», την οποία επικαλείται η Ρούλα Πισπιρίγκου, ο ο κ. Αλεξάνδρου επί της ουσίας απέρριψε το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας την ποσότητα της ουσίας, το γεγονός ότι μια τέτοια ποσότητα θα έπρεπε να έχει χορηγηθεί σε κοντινή χρονική περίοδο με τον θάνατο του παιδιού και πως θα έπρεπε να συνδέεται με κάποιου είδους ενέργεια που σχετίζεται με την ουσία, όπως για λόγους αναισθησίας ή μεγάλου πόνου.

«Η διερεύνηση της ανθρωποκτονίας και του τυχαίου γεγονότος σαφώς είναι στο τραπέζι, αλλά έχουμε αρκετά επιμέρους στοιχεία που δεν μπορούν να μας κάνουν να πάψουμε να μιλάμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται σαφώς για ανθρωποκτονία», υπογράμμισε για τους θανάτους των δύο κοριτσιών.

Λέων: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για ασφυξία της μικρής Ίριδας

Ξεκάθαρα για εγκληματική ενέργεια κάνει λόγο ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναφορικά με τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας στην Πάτρα.

Όπως αναφέρει στον ΑΝΤ1: «Τα ευρήματα και στα δύο παιδιά δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία πως δεν πρόκειται για παθολογικούς θανάτους. Έχουν αποκλειστεί παθολογικά ή γενετικά αίτια. Ουσιαστικά ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο θανάτου και το γιατί έγινε αυτή η εγκληματική ενέργεια».

Συμπλήρωσε πως «όσο βλέπουμε τις εκθέσεις, τόσο περισσότερα πράγματα μας δίνουν την βεβαιότητα για αυτά που λέμε».

Ο Γρηγόρης Λέων σημείωσε, αναφερόμενος στον θάνατο της Ίριδας, ότι «στο δεύτερο παιδί, στο βρέφος, φαίνεται ότι στους πνεύμονες υπάρχουν ευρήματα συμβατά με ασφυκτικές κηλίδες στους πνεύμονες. Αυτά τα ευρήματα έχουν βρεθεί κατά την ιστολογική εξέταση».

«Η παθολογοανατόμος έχει χειριστεί την υπόθεση εξαιρετικά, με εξαίρεση την καρδιά. Για την καρδιά μας έχει δώσει ένα εύρημα που είναι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Στους πνεύμονες, με την περιγραφή που κάνει, μας βοηθά και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για ασφυξία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.

Τέλος, εκτίμησε πως εάν υπήρχε ορθότερη επιστημονική τεκμηρίωση στους θανάτους των πρώτων δύο παιδιών, πιθανώς να είχε σωθεί η 9χρονη Τζωρτζίνα.

Τι συνέβη με τη Μαλένα;

Η Μαλένα πέθανε δύο χρόνια πριν από την Ίριδα, με τον θάνατό της να αποδίδεται τότε σε ηπατική ανεπάρκεια. Αυτή η αιτία θανάτου ωστόσο δεν ήταν σύμφωνη με την κλινική εικόνα του κοριτσιού. Γι' αυτό, πλέον, υπό το πρίσμα των εξελίξεων η συγκεκριμένη περίπτωση επανεξετάζεται από την άτυπη επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Κεντρική Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νικόλαου Καρακούκη.

Από τις ιστολογικές εξετάσεις της Μαλένας προέκυψε «έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση», όπως και στην περίπτωση της Ίριδας. Επιπλέον, στον εγκέφαλο του 3,5 ετών κοριτσιού είχαν βρεθεί ενδείξεις αλλοιώσεων, συνεπεία αποξυγοναιμίας, δηλαδή έλλειψης οξυγόνου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, όταν η Μαλένα εισήχθη στο νοσοκομείο έγινε ενημέρωση των γιατρών προς τους γονείς πως η περίπτωσή της μπορεί να είναι ιάσιμη, όμως θα έπρεπε ένας από τους δύο γονείς να μείνει για ένα χρονικό διάστημα -περίπου 20 ημερών- στο νοσοκομείο, και μετά θα έπρεπε η Μαλένα η οποία νοσούσε με λευχαιμία να παραμείνει σε έναν από τους ξενώνες της «Φλόγας», στην Αθήνα, για 7-8 μήνες.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στο σημείο εκείνο υπήρξε προστριβή του ζευγαριού, καθώς η μητέρα θα έπρεπε να μείνει στην Αθήνα και ο πατέρας στην Πάτρα.