Ιατροδικαστής Αλεξάνδρου: Το υγρό στο πανάκι της Ίριδας υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα
Την εκτίμηση ότι τόσο ο θάνατος της Μαλένας, όσο και της Ίριδας αποτελούν ανθρωποκτονίες εξέφρασε ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου. Ειδικά για το πανάκι του βρέφους, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι το υγρό που έχει εντοπιστεί υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα.
Όπως δήλωσε στο Mega, ο κ. Αλεξάνδρου το υγρό που έχει εντοπιστεί στο πανάκι του βρέφους υποδηλώνει πνευμονικό οίδημα που συνδέεται με την αναπνευστική λειτουργία και θα μπορούσε να προκληθεί από ασφυκτικό θάνατο.
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, στην περίπτωση της Ίριδας και της Μαλένας υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα στοιχεία «δείχνουν» ανθρωποκτονίες.
Ειδικά για το ζήτημα της χορήγησης κεταμίνης στην Τζωρτζίνα και το ενδεχόμενο «ιατρικής αμέλειας», την οποία επικαλείται η Ρούλα Πισπιρίγκου, ο ο κ. Αλεξάνδρου επί της ουσίας απέρριψε το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας την ποσότητα της ουσίας, το γεγονός ότι μια τέτοια ποσότητα θα έπρεπε να έχει χορηγηθεί σε κοντινή χρονική περίοδο με τον θάνατο του παιδιού και πως θα έπρεπε να συνδέεται με κάποιου είδους ενέργεια που σχετίζεται με την ουσία, όπως για λόγους αναισθησίας ή μεγάλου πόνου.
«Η διερεύνηση της ανθρωποκτονίας και του τυχαίου γεγονότος σαφώς είναι στο τραπέζι, αλλά έχουμε αρκετά επιμέρους στοιχεία που δεν μπορούν να μας κάνουν να πάψουμε να μιλάμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται σαφώς για ανθρωποκτονία», υπογράμμισε για τους θανάτους των δύο κοριτσιών.
Λέων: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για ασφυξία της μικρής Ίριδας
Ξεκάθαρα για εγκληματική ενέργεια κάνει λόγο ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναφορικά με τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας στην Πάτρα.
Όπως αναφέρει στον ΑΝΤ1: «Τα ευρήματα και στα δύο παιδιά δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία πως δεν πρόκειται για παθολογικούς θανάτους. Έχουν αποκλειστεί παθολογικά ή γενετικά αίτια. Ουσιαστικά ψάχνουμε να βρούμε τον τρόπο θανάτου και το γιατί έγινε αυτή η εγκληματική ενέργεια».
Συμπλήρωσε πως «όσο βλέπουμε τις εκθέσεις, τόσο περισσότερα πράγματα μας δίνουν την βεβαιότητα για αυτά που λέμε».
Ο Γρηγόρης Λέων σημείωσε, αναφερόμενος στον θάνατο της Ίριδας, ότι «στο δεύτερο παιδί, στο βρέφος, φαίνεται ότι στους πνεύμονες υπάρχουν ευρήματα συμβατά με ασφυκτικές κηλίδες στους πνεύμονες. Αυτά τα ευρήματα έχουν βρεθεί κατά την ιστολογική εξέταση».
«Η παθολογοανατόμος έχει χειριστεί την υπόθεση εξαιρετικά, με εξαίρεση την καρδιά. Για την καρδιά μας έχει δώσει ένα εύρημα που είναι ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα. Στους πνεύμονες, με την περιγραφή που κάνει, μας βοηθά και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μιλάμε για ασφυξία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας.
Τέλος, εκτίμησε πως εάν υπήρχε ορθότερη επιστημονική τεκμηρίωση στους θανάτους των πρώτων δύο παιδιών, πιθανώς να είχε σωθεί η 9χρονη Τζωρτζίνα.
Τι συνέβη με τη Μαλένα;
Η Μαλένα πέθανε δύο χρόνια πριν από την Ίριδα, με τον θάνατό της να αποδίδεται τότε σε ηπατική ανεπάρκεια. Αυτή η αιτία θανάτου ωστόσο δεν ήταν σύμφωνη με την κλινική εικόνα του κοριτσιού. Γι' αυτό, πλέον, υπό το πρίσμα των εξελίξεων η συγκεκριμένη περίπτωση επανεξετάζεται από την άτυπη επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Κεντρική Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Νικόλαου Καρακούκη.
Από τις ιστολογικές εξετάσεις της Μαλένας προέκυψε «έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση», όπως και στην περίπτωση της Ίριδας. Επιπλέον, στον εγκέφαλο του 3,5 ετών κοριτσιού είχαν βρεθεί ενδείξεις αλλοιώσεων, συνεπεία αποξυγοναιμίας, δηλαδή έλλειψης οξυγόνου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του αστυνομικού συντάκτη των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, όταν η Μαλένα εισήχθη στο νοσοκομείο έγινε ενημέρωση των γιατρών προς τους γονείς πως η περίπτωσή της μπορεί να είναι ιάσιμη, όμως θα έπρεπε ένας από τους δύο γονείς να μείνει για ένα χρονικό διάστημα -περίπου 20 ημερών- στο νοσοκομείο, και μετά θα έπρεπε η Μαλένα η οποία νοσούσε με λευχαιμία να παραμείνει σε έναν από τους ξενώνες της «Φλόγας», στην Αθήνα, για 7-8 μήνες.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, στο σημείο εκείνο υπήρξε προστριβή του ζευγαριού, καθώς η μητέρα θα έπρεπε να μείνει στην Αθήνα και ο πατέρας στην Πάτρα.
Διευθυντής ΜΕΘ Παίδων: Παλέψαμε μαζί με την Τζωρτζίνα
Κατάθεση έδωσε σήμερα, Παρασκευή, ο εντατικολόγος και διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέας Ηλιάδης στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, που διενεργεί η 18η τακτική ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα για την υπόθεση δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Η κατάθεση του κ. Ηλιάδη διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, ενώ εξερχόμενος δήλωσε ότι είπε με απόλυτη αλήθεια όσα έπρεπε, ότι νιώθει ήρεμος και ότι άσκησε το χρέος του ως γιατρός.
«Είμαι εδώ με τον θεσμικό μου ρόλο. Είπα με απόλυτη αλήθεια όσα γνωρίζω. Νιώθω ήρεμος που άσκησα αυτή την υποχρέωση. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Να είναι το τελευταίο παιδί. Και να αλλάξουμε το κοινωνικό μας σύστημα. Δίνω αυτή την υπόσχεση ότι θα γίνουμε καλύτεροι», τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων.
Ο κ. Ηλιάδης θεωρείται βασικός μάρτυρας, καθώς μαζί με την ομάδα του είχαν δώσει τιτάνιο αγώνα για να κρατήσουν στη ζωή την Τζωρτζίνα, η οποία είχε διακομιστεί εκεί με τετραπληγία και παρέμεινε περίπου 4 μήνες, μετά την αιφνίδια πρώτη καρδιακή ανακοπή που είχε υποστεί στο Καραμανδάνειο νοσοκομείο.
Μάλιστα με αφορμή τα «αιφνίδια δυσεξήγητα επεισόδια» της 9χρονης ο κ. Ηλιάδης φέρεται να είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν κάμερες στο δωμάτιο νοσηλείας όπου βρισκόταν το παιδί μαζί με τη μητέρα του Ρούλα Πισπιρίγκου, ενώ είχε συστήσει στην ήδη προσωρινά κρατούμενη να βιντεοσκοπεί τους σπασμούς, που όπως εκείνη υποστήριζε ότι έκανε το παιδί.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ηλιάδης παρέδωσε στις Αρχές συγκεκριμένα βίντεο από τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την αστυνομική και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Νωρίτερα και πριν την είσοδό του στο ανακριτικό γραφείο δήλωσε:
«Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που πολεμήσαμε μαζί. Να σας θυμίσω ότι μετά τη δραματική διάσωση που έλαβε χώρα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας κληθήκαμε με τη δική μου ομάδα να φέρουμε εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Αγωνιστήκαμε και δώσαμε πραγματικά μάχη για να καταφέρουμε ό,τι θα μπορούσαμε να περισώσουμε από τη μικρή Τζωρτζίνα. Νομίζω τα καταφέραμε, τη θωρακίσαμε, εξασφαλίσαμε τον περίφημο απινιδωτή και βηματοδότη. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι με αυτό θα πορευόμαστε. Δυστυχώς, η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη».