ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Αναμένεται η απόφαση για το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους μη εμβολιασμένους

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές αρνητών εμβολιασμού κατά του COVID-19 INTIME

Το φλέγον ζήτημα της ακύρωσης  ή μη της υπουργικής απόφασης που προβλέπει την επιβολή μηνιαίου προστίμου 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι συζητήθηκε σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Χωρίς τη φυσική νομική εκπροσώπηση του Δημοσίου, το οποίο ωστόσο αιτήθηκε εγγράφως αναβολή, αλλά απορρίφθηκε, συζητήθηκαν συγκεκριμένα οι προσφυγές αρνητών εμβολιασμού κατά του COVID-19, μεταξύ των οποίων βρίσκονται ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι όλοι άνω των 60 ετών.

Η ηχηρή απουσία του Δημοσίου από το δικαστήριο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων των προσφευγόντων.

Οι δικηγόροι τόνισαν μάλιστα ότι εάν το ΣτΕ απορρίψει τις αιτήσεις ακύρωσης των ανεμβολίαστων για το θέμα του προστίμου, τότε όπως λέγεται με επίφαση, η Πολιτεία θα προχωρήσει ένα ακόμα βήμα και θα υποχρεώνει τους ανεμβολίαστους να πληρώνουν τα νοσήλια σε περίπτωση κατά την οποία νοσήσουν.

Χαρακτήρισαν δε το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ «κατάπτυστο» και υποστηρίχθηκε ότι αποτελεί «ωμό ανήθικο εκβιασμό», αφού τίθεται το δίλημμα «ή εμβόλιο ή το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ».

Πρόστιμο το οποίο επιβάλλεται χωρίς εισοδηματικά και οικονομικά κριτήρια, ακόμη και σε πολίτες που λαμβάνουν σύνταξη των 300 ευρώ, προσέθεσαν οι συνήγοροι. Κι όλα αυτά –όπως υπογράμμισαν - τη στιγμή που μπορούσαν να επιβληθούν άλλα ηπιότερα μέτρα, εκτός του προστίμου.

Εξάλλου, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα σε επιστημονικά ιατρικά περιοδικά, μόνο στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί «το ρατσιστικό μέτρο» της επιβολής του προστίμου στους ανεμβολίαστους.

Νομικοί ισχυρισμοί

Από νομικής πλευράς υποστηρίχθηκε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΧΘΔΕΕ). Ακόμη, προσβάλει τα ατομικά δικαιώματά τους, τα Συνταγματικά προστατευόμενα προσωπικά δεδομένα και τα περιουσιακά τους δεδομένα-στοιχεία.

Ως προς το σκέλος της παράβασης των προσωπικών δεδομένων, οι δικηγόροι επισήμαναν για την επιβολή του επίμαχου προστίμου, ακολουθείται μια δαιδαλώδης και μακρόσυρτη διαδικασία. Και συγκεκριμένα, για την επιβολή του προστίμου θα διαβιβάζονται τα προσωπικά δεδομένα τους, όπως είναι ονοματεπώνυμο, πατρώνιμο, μητρώνιμο, ημερομηνία γέννησης και ΑΜΚΑ από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), προκειμένου να προσδιοριστεί το ΑΦΜ του κάθε αρνητή. Από εκεί η ΓΓΠΣΔΔ θα διαβιβάζει τα προσωπικά δεδομένα τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης