Η κατάθεση για το οξύμετρο που «καίει» τη Ρούλα Πισπιρίγκου
Ανανεώθηκε:
Το οξύμετρο που είχαν βάλει οι γιατροί στην 9χρονη Τζωρτζίνα και δεν χτυπούσε τη μέρα που το παιδί έπαθε το θανατηφόρο επεισόδιο, αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία στα οποία στάθηκε η ανακρίτρια και ζητούσε επίμονα εξηγήσεις από τη Ρούλα Πισπιρίγκου στην απολογία της.
Και ενώ ήδη το παιδί είχε πάθει την προηγούμενη ημέρα του θανάτου του πέντε σοβαρά επεισόδια και ενώ η ίδια έλεγε στους γιατρούς ως «μάντης» ότι θα κάνει και μεγαλύτερο επεισόδιο, παρόλα αυτά, δεν δίσταζε να πει στη δικαστική λειτουργό ότι χαμήλωσε το οξύμετρο, για να κοιμηθεί το παιδί και να μην το ενοχλεί ο ήχος.
Οι αξιωματικοί του ανθρωποκτονιών όμως είχαν φροντίσει στη δικογραφία να περιλάβουν κατάθεση νοσηλεύτριας που «καίει» τη Ρούλα Πισπιρίγκου. Η νοσηλεύτρια αναφέρει.
«….Στην κλινική έχουμε δυο οξύμετρα, ίδια μεταξύ τους. Τα οξύμετρα αυτά έχουν έναν ρυθμικό ήχο που ακούγεται συνέχεια όταν είναι σωστά τοποθετημένα και λειτουργούν κανονικά. Εκτός από αυτόν τον ήχο όμως έχουν έναν πιο δυνατό ήχο, που μοιάζει με τον προηγούμενο που σας είπα. Είναι όμως πιο δυνατός και ακούγεται σε όλη την κλινική ακόμα κι αν η πόρτα του θαλάμου, που βρίσκεται το οξύμετρο, είναι κλειστοί. Επειδή πολλές φορές, όταν κάποιο παιδί είναι με οξύμετρο, τυχαίνει να του φύγει από το χέρι ή το πόδι, ανάλογα πού είναι συνδεδεμένο ή να πέσουν πράγματι οι τιμές στον ήχο αυτόν, τον ακούμε αρκετά συχνά. Μάλιστα, εγώ προσωπικά όταν ακούω τον ήχο αυτόν λέω από μέσα μου "ποιο οξύμετρό χτυπάει τώρα;" Βέβαια, όταν κάποιο παιδί είναι συνδεδεμένο σε οξύμετρο, έχουμε πάντα το νου μας γιατί για να δώσει εντολή ο γιατρός να βάλουμε οξύμετρό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιος λόγος, που θέλει να παρακολουθεί μόνιμα τις τιμές του κορεσμού και των σφίξεων. Τέλος, έχει έναν ακόμη πιο δυνατό, ο οποίος ακούγεται πολύ πιο δυνατά από τους άλλους δύο. Στην ερώτηση σας πώς μπορεί κάποιος να σταματήσει αυτούς τους ήχους η απάντηση μου είναι ότι αυτή η συσκευή έχει ένα κίτρινο κουμπάκι και πάνω στο κουμπάκι έχει 1Χ επάνω στο κουδούνι που όταν το πατάς σταματάνε όλοι ήχοι. Η παύση των ήχων όμως δεν είναι μόνιμη. Είναι για μικρό χρονικό διάστημα. Αν δηλαδή δούμε κάποιον ασθενή με οξύμετρο, που του έχουν πέσει οι τιμές και το οξύμετρο χτυπάει, αν πατήσουμε το κουμπί που σας είπα, ο ήχος θα σταματήσει για λίγο, αλλά εφόσον οι τιμές παραμένουν χαμηλές, θα αρχίσει πάλι να χτυπάει. Πρέπει λοιπόν να ξαναπατήσουμε το κουμπί για να σταματήσει ο ήχος. Αυτό γίνεται συνέχεια μέχρι οι τιμές να επανέλθουν στα φυσιολογικά. Ξέρω όμως, ότι αυτά τα οξύμετρα που χρησιμοποιούμε έχουν μία ρύθμιση στο μενού, που απενεργοποιούν τους ήχους τελείως. Εμείς στην κλινική όταν βάζουμε οξύμετρο σε ένα παιδί, το έχουμε ενεργοποιημένο στο δεύτερο επίπεδο ήχου, που σας είπα πριν. Είναι ένας ήχος που τον ακούμε, όταν βρισκόμαστε στην στάση των νοσηλευτών από όποιον θάλαμο και αν χτυπάει, ακόμα και με κλειστή πόρτα. Επιπλέον, δεν είναι τόσο δυνατός όσο είναι ο πιο δυνατός ήχος του οξύμετρου, που αν τον ακούσεις ξαφνικά μπορεί και να τρομάξεις.
Ερώτηση: 29 Ιανουαρίου 2022, λίγο πριν τις 2:30, όταν σας φώναξε η μαμά της Τζωρτζίνας να πάτε στον θάλαμό της, μπαίνοντας μέσα στο θάλαμο, άκουσες το οξύμετρο να χτυπάει;
Απάντηση: Όπως σας είπα και στην πρώτη μου κατάθεση, μπαίνοντας στον θάλαμο, κοίταξα το οξύμετρο της Τζωρτζίνας και είδα χαμηλές τιμές κορεσμού και σφίξεων. Το οξύμετρο κανονικά θα έπρεπε να χτυπάει, αλλά δεν χτυπούσε. Και δεν χτύπησε καθόλου όση ώρα βρισκόμασταν μέσα στο θάλαμο. Θυμάμαι όμως, ότι τις προηγούμενες φορές που μπήκα στο θάλαμο της Τζωρτζίνας εκείνη τη μέρα, το οξύμετρό έκανε αυτόν τον ρυθμικό και συνεχόμενο ήχο, που δείχνει ότι ήταν τοποθετημένο και λειτουργούσε κανονικά…»