Ο τουρισμός Ιατρικής ευεξίας στην υπηρεσία των ασθενών με σύνδρομο Long COVID
*Του Κωνσταντίνου Κουσκούκη
Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας προκαλεί τελευταία διετία ο ιός SARS-CoV-2 με αποτέλεσμα την αναζήτηση καινοτόμων ερευνητικών ιδεών, μηχανισμών και στρατηγικής για τη θεραπεία, τον περιορισμό και την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου.
H πανδημία αφήνει μακροχρόνια προβλήματα ανεξαρτήτως βαρύτητας της λοίμωξης, το 5% δε από τους ασθενείς που νόσησαν ακόμη και εξαιρετικά ήπια,ως υποκλινικές και ασυμπτωματικές μορφές, ταλαιπωρούνται από διάφορα συμπτώματα, χαρακτηριζόμενοι ως επίμονοι ασθενείς και μάλιστα το 1% αυτών για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
Tο νέο σύνδρομο, Long Covid ή Post Covid,όπως αναγνωρίστηκε από τον Π.Ο.Υ. έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητό και στους Έλληνες ασθενείς που βιώνουν τεράστιες δυσκολίες μετά τη νόσησή τους, ενώ παράλληλα, συγκεντρώνει το επιστημονικό ενδιαφέρον, με τους ειδικούς να αναζητούν τα αίτια αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής του.
H συμπτωματολογία του συνδρόμου επηρεάζει διάφορα συστήματα του οργανισμού, αναφέρεται δε στις ΗΠΑ ως «αναπηρία» και περιλαμβάνει ποικίλα συμπτώματα όπως πυρετό, εξαντλητική κόπωση, δύσπνοια, κεφαλαλγία, βήχα, ζάλη κατά την ορθοστασία, ταχυκαρδία, προκάρδιο άλγος, αρθραλγίες, μυαλγίες, κατάθλιψη, ψυχική δυσφορία, δυσκολία σκέψης και συγκέντρωσης, απώλεια γεύσης, ανοσμία, εμβοές, έρπητα, ακμή και τριχόπτωση.
O SARS-CoV-2 μπορεί επίσης να προσβάλλει άμεσα ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας νευρολογικά και εγκεφαλικά επεισόδια με απώλεια μνήμης, ομιχλώδη σκέψη, νοητική επιβράδυνση και γνωσιακά ελλείμματα.
Επιβάλλεται επομένως παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν με κορωνοϊό σε ειδικά οργανωμένες δομές από διεπιστημονική ομάδα που γίνεται ήδη σε πολλές χώρες της Eυρώπης. Στην Ελλάδα, λειτουργούν Κέντρα Αναφοράς Post Covid στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Παπανικολάου και στις Κλινικές Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, ενώ λειτουργεί και ο Σύλλογος Ασθενών long covid για παρακολούθηση ασθενών που νοσηλεύτηκαν και χρειάζονται φυσική αποκατάσταση και εκπαίδευση αυτοδιαχείρησης για διαβαθμισμένη επιστροφή στην καθημερινότητα.
Mεγαλύτερη επίδραση της παρατεινόμενης νόσου Covid-19 διαπιστώθηκε στις ηλικίες 25 έως 34 ετών σε ποσοστό 18,2% σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες, λειτουργόντας ως σήμα κινδύνου για τους νέους ώστε να σπεύσουν για εμβολιασμό, καθόσο το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο.
Tο Long Covid σύνδρομο, που συμβαίνει ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της λοίμωξης με συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, επιβάλλει να ευαισθητοποιηθούν άπαντες προκειμένου και να μην αισθάνονται άτρωτοι απέναντι στον ιό και κυρίως για να καθιερώσουν το εμβόλιο ως το μοναδικό προληπτικό μέσο για να αποφύγουν τη νόσο και τις μεταλοιμωξικές παρενέργειες.
Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ο τουρισμός ιατρικής ευεξίας, καθώς οι άνθρωποι έχουν έντονη την ανάγκη χαλάρωσης και εσωτερικής αναζήτησης προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα προβλήματα του long covid συνδρόμου για αποτοξίνωση μακροζωία και ευζωία με μία ενδοσκόπηση που επιβάλλει η πανδημία ως δάσκαλος ταπεινότητας στην υπερφίαλη ανθρωπότητα.
Η προσωπική ολοκλήρωση και η μετασχηματική αυτοβελτίωση που επιτυγχάνονται από τέτοιες εμπειρίες αποτελούν πλέον προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες ιατρικής ευεξίας ως τα megatrends του 2022 που εμβαθύνουν και αναζητούν νέα βιώματα, αναδεικνύοντας τον όρο “transformative travel” και τόπο αναφοράς την Ελλάδα με την μεγάλη βιοποικιλότητα και εξαίρετο και μοναδικό βιοκλίμα για σωματική, ψυχική και πνευματική αναζωογόνηση, μετά τον γολγοθά του long covid συνδρόμου.
*Ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης είναι καθηγητής Δερματολογίας, Νομικός, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής