ΕΛΛΑΔΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Περνά στην αντεπίθεση και απειλεί με μηνύσεις

Ρούλα Πισπιρίγκου: Περνά στην αντεπίθεση και απειλεί με μηνύσεις
Η Ρούλα Πισπιρίγκου στοχοποιεί τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Με μηνύσεις εναντίον όσων την κατέστησαν, όπως ισχυρίζεται, «κατηγορούμενη στα μάτια όλης της κοινωνίας» απειλεί τώρα η Ρούλα Πισπιρίγκου, στοχοποιώντας τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Η ήδη προσωρινά κρατούμενη των φυλακών Κορυδαλλού, όχι μόνο αρνείται την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση» της 9χρονης Τζωρτζίνας, αλλά στην προσπάθεια της να απαξιώσει το σημαντικό υλικό της δικογραφίας κάνει λόγο για «τυχαία στοιχεία» που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα προσφύγει εναντίον όσων την κατέστησαν, όπως υποστηρίζει κατηγορούμενη, αγνοώντας επιδεικτικά ότι κατηγορούμενο σε καθιστούν τα στοιχεία και οι αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.

«Σας δηλώνω ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να "χάσω" την παραμικρή ευκαιρία για να διακηρύξω την αθωότητά μου για την κατάφωρα άδικη, πρωτάκουστη, εξωπραγματική και επονείδιστη κατηγορία που μου προσάπτετε. Για το λόγο αυτό θα εμφανιστώ αυτοπροσώπως όποτε κληθώ έως ότου τελικά δικαιωθώ και απαλλαγώ από την κατάφορη αδικία που με βαραίνει, ενώ ρητά δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματος μου, για όλους όσους με κατέστησαν κατηγορούμενη στα μάτια όλης της κοινωνίας, προφανώς για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την απώλεια της ζωής της θυγατέρας μου», αναφέρει η 33χρονη στο απολογητικό υπόμνημα που προσκόμισε στην 18η ανακρίτρια πριν υποβληθεί σε ερωτήσεις.

Η ίδια χαρακτήρισε «αβάσιμο» το συμπέρασμα των αρχών ότι εκείνη έδωσε την κεταμίνη στην κόρη της Τζωρτζίνα. «Αρνούμαι στο σύνολο της την αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία, ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί», αναφέρει στην αρχή του απολογητικού υπομνήματος η Ρούλα Πισπιρίγκου και συνεχίζει:

«Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε την μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατος της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειας μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά από τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά».

Η 33χρονη δήλωσε ότι ως μητέρα του κοριτσιού εκείνη όφειλε να είναι η συνοδός της κατά τη νοσηλείας του. Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια της Τζωρτζίνας, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας συνέβαιναν μόνο όταν το παιδί ήταν σε δωμάτιο νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, η Ρούλα Πισπιρίγκου έδωσε τη δική της εξήγηση, ότι ο χρόνος νοσηλείας σε ΜΕΘ ήταν ελάχιστος σε σύγκριση με το χρόνο που το παιδί νοσηλευόταν σε θαλάμους παιδιατρικών κλινικών.

«Δεν είχα πρόσβαση σε κεταμίνη. Οι γιατροί είχαν...»

Στο υπόμνημά της, η 33χρονη επιμένει ότι δεν είναι εκείνη που χορήγησε την θανατηφόρα ουσία, κεταμίνη, στο παιδί, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε δύο χρήσεις -μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική. Άρα είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού μου».

Επιπλέον όπως αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα: «Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γινόταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών τις ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14:30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10 – 14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ίδια, από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15:10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με την βηματοδοτική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού.

«Άρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται, να χρειάζεται αυτή ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγηση της έχει γίνει περίπου στις 14:50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρηση μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές».

Μάλιστα, όπως τονίζει στο υπόμνημα της, «υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».

Η κατηγορούμενη υπέβαλε μάλιστα αίτημα στην ανακρίτρια να δοθεί έγγραφη απάντηση από το νοσοκομείο Παίδων, αφενός εάν την τελευταία τριετία η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη και αφετέρου εάν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας και σε περίπτωση θετικής απόκρισης, εάν το χρονικό διάστημα 27-29/1/2022 έχει ληφθεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου ποσότητα της ουσίας.

Συνήγοροι υπεράπισης: Να απαντήσει το «Παίδων» αν διαθέτει ποσότητες κεταμίνης

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο δικηγόρος της Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, τόνισε: «Σύμφωνα με την κατηγορουμένη και εντολέα μου, η προέλευση της ποσότητας θα μας δείξει και ποιος έχει κάνει την πράξη. Υποβάλαμε αίτημα να ζητηθεί έγγραφη απάντηση από πλευράς του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" σχετικά με το αν υπάρχει διαθέσιμη τελικά αυτή η φαρμακευτική ουσία στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, κάτι το οποίο θεωρούμε, νομίζω δικαιολογημένα, αρκετά βασικό ζήτημα της δικογραφίας και δεν προκύπτει μέχρι σήμερα ούτε θετικά ούτε αρνητικά, εάν υπάρχει πράγματι η κεταμίνη στη διάθεση των ανθρώπων του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

»Το δεύτερο ερώτημα που θέτουμε εγγράφως είναι εάν υπάρχει βιβλίο που τηρείται σχετικά με τη διακίνηση αυτής της απαγορευμένης φαρμακευτικής ναρκωτικής ουσίας και αν και σε αυτή την ερώτηση η απάντηση είναι θετική, τότε θέλουμε το όνομα αυτού ή αυτών που έλαβαν τέτοια φαρμακευτική ουσία κατά την επίδικη ημερομηνία της απώλειας της μικρής Τζωρτζίνας, δηλαδή 29/01/2022.»

Ερωτηθείς για την αντίδραση της 33χρονης στην απόφαση της προφυλάκισής της, ο συνήγορός της δήλωσε: «Ξέσπασε σε κλάματα. Δήλωσε την έκπληξή της. Δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την κάλυψη και τα ρεπορτάζ που γίνονται γύρω από την υπόθεση και την κατηγορία που την βαρύνει. Στη συνέχεια διατύπωσε έντονη ανησυχία για τις συνθήκες της κράτησής της και για την ασφάλειά της. Ακόμη η ενοχή της δεν έχει αποδειχτεί.

»Είμαστε σε ένα πρώιμο αρχικό στάδιο απολογίας. Γίνεται έρευνα. Η έρευνα αυτή θα βγάλει κάποια συμπεράσματα, τα οποία μπορεί να είναι είτε από τη μία πλευρά, μπορεί όμως να είναι είτε από την άλλη. Θα πρέπει άπαντες να σεβαστούν τη νόμιμη αυτή προβλεπόμενη διαδικασία. Είναι αθώα λέει η ίδια μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Ο ισχυρισμός αυτός είναι σύμφωνος με το ποινικό δίκαιο που ισχύει στη χώρα μας. Υπάρχει πολύς δρόμος. Εξακολουθούμε να πιστεύομε ότι θα υπάρξουν ανατροπές. Με αυτά που έχουμε, με αυτά θα συνεχίσουμε και θα προχωρήσουμε με σκοπό να βοηθήσουμε να λάμψει η αλήθεια και να μάθουμε τι έγινε τελικά με την περίπτωση της μικρή Τζωρτζίνας.»

Βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος

Παράλληλα, ο έτερος δικηγόρος της 33χρονης, Κωνσταντίνος Ζάρδας δήλωσε ότι θα συγκεντρωθεί όλο το αποδεικτικό υλικό και θα αξιοποιηθεί τεχνικός σύμβουλος προκειμένου να αποδειχθεί ο ισχυρισμός της κατηγορουμένης, ότι δηλαδή ο χρόνος χορήγησης της ουσίας που επέφερε τον θάνατο του παιδιού είναι τέτοιος που να αποδεικνύει την αθωότητά της.

Ο κ. Ζάρδας επισήμανε ότι η κεταμίνη χορηγήθηκε όταν η 9χρονη βρισκόταν στα χέρια των γιατρών και νοσηλευτών που διενεργούσαν την ανάνηψη.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της 33χρονης στο άκουσμα ότι θα προφυλακιστεί, ο δικηγόρος δήλωσε ότι εξέφρασε την έκπληξή της και απευθύνθηκε στην ανακρίτρια, την οποία ρώτησε γιατί ελήφθη αυτή η απόφαση αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αθώα.

Ερωτηθείς για το εάν θα γίνει χρήση τεστ ανίχνευσης ψεύδους όπως είχε προαναγγείλει η 33χρονη, ο κ. Ζάρδας επισήμανε πως πρωτεύει να απαντήσει το νοσοκομείο «Παίδων» για την ύπαρξη κεταμίνης διότι υπάρχουν αντιφατικές καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών. «Άλλοι δεν ξέρουν καν αυτήν την ουσία, άλλος την ξέρει, αλλά λέει δεν την χρησιμοποιούν γιατί δεν έκρινε ότι υπάρχει λόγος» ανέφερε.

Βίντεο: Αλέξανδρος Γαστεράτος

Υπενθυμίζεται ότι με δήλωσή του το μεσημέρι, ο διοικητής του νοσοκομείου Παίδων Εμανουήλ Παπασάββας αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου σχετικά με το «ιατρικό λάθος» στη χορήγηση κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα ξεκαθαρίζοντας ότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει κεταμίνη σε καμία μορφή, καθώς και πως ουδέποτε χορηγήθηκε η ουσία αυτή από γιατρούς στην 9χρονη Τζωρτζίνα.

Θα κρατηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Κορυδαλλό

Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία της η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον βασανιστικό θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, την ίδια στιγμή που διερευνώνται από δύο έμπειρους εισαγγελείς οι δυσεξήγητοι θάνατοι και των άλλων δύο παιδιών της, της μόλις 6 μηνών Ίριδας που πέθανε το Μάρτιο του 2021, καθώς και της 3,5 ετών Μαλένας, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2019.

Παρά τους ισχυρισμούς της 33χρονης ότι ουδεμία σχέση έχει με την προμήθεια, κατοχή και εισαγωγή της θανατηφόρας ουσίας, της κεταμίνης, στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, κάνοντας λόγο για «ιατρικό λάθος» ανακρίτρια και εισαγγελέας όχι μόνο δεν πείστηκαν αλλά ομόφωνα της έδειξαν το δρόμο της φυλακής.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν τη Ρούλα Πισπιρίγκου επικίνδυνη να διαπράξει νέα κακουργήματα και για το λόγο αυτό διέταξαν την προσωρινή κράτησή της. Η 33χρονη θα παραμείνει απόψε στη ΓΑΔΑ, ενώ το πρωί της Τρίτης θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, η Ρούλα Πισπιρίγκου θα οδηγηθεί τελικά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού και όχι στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών. Μάλιστα, θα κρατείται σε απομόνωση ώστε να μην έρχεται σε επαφή με συγκρατούμενές της για λόγους προστασίας της.

Ο Κορυδαλλός προκρίθηκε για δύο λόγους:

Πρώτον διότι η ανάκριση για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της Τζωρτζίνας συνεχίζεται και ενδεχομένως απαιτηθούν περαιτέρω εξηγήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη 18η ανακρίτρια Αθηνών, την ίδια στιγμή που ήδη έχουν τεθεί στο εισαγγελικό μικροσκόπιο οι θάνατοι και των άλλων δύο κοριτσιών, της Ίριδας και της Μαλένας.

Δεύτερον διότι στις φυλακές Ελεώνα Θηβών η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν «ανεπιθύμητη» γεγονός που είχε εκφραστεί από τις περίπου 320 κρατούμενες του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος, προκαλώντας "πονοκέφαλο" στις Αρχές αναφορικά με την ασφάλεια της 33χρονης.

Τεθλιμμένη ενώπιον της ανακρίτριας - «Είμαι μητέρα που έχω χάσει τρία παιδιά»

Τεθλιμμένη και πενθούσα για τον χαμό των τριών παιδιών της εμφανίστηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου ενώπιον της 18ης ανακρίτριας.

Η 33χρονη κατηγορουμένη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της 9χρονης Τζωρτζίνας επιχειρώντας να δικαιολογήσει την ψυχρή, απαθή και συναισθηματικά αποστασιοποιημένη στάση της όλο αυτό τον καιρό, όπως σκιαγραφήθηκε από τις Αρχές φέρεται να είπε κατά τις πληροφορίες στην ανακρίτρια: «Ήδη είχα χάσει δύο παιδιά...» ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε: «Είμαι μητέρα που έχω χάσει τρία παιδιά και είμαι ένα βήμα πριν από τη φυλακή».

Σε ερωτήσεις της ανακρίτριας σχετικά με την εμμονή της αν υπήρχαν τοποθετημένες κάμερες στο νοσοκομείο η κατηγορουμένη φέρεται να απάντησε πως ρωτούσε γιατί είχε σημειωθεί μια κλοπή και ήθελε να είναι σίγουρη για τα προσωπικά της αντικείμενα.

Αναφορικά με το μονόκλινο δωμάτιο που φέρεται να ζήτησε υποστήριξε ότι το αίτημα της αυτό δεν σημαίνει κάτι, διότι όπως φέρεται να είπε, θα είχε ούτως ή άλλως το συγκεκριμένο δωμάτιο, λόγω της τετραπληγίας της κόρης της.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου ερωτηθείσα για το τι ακριβώς εννοούσε στις 28 Ιανουαρίου, μία ημέρα πριν καταλήξει η 9χρονη κόρη της όταν έλεγε στους γιατρούς πως «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα» και ότι η μικρή «το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα» φέρεται να απάντησε πως ήταν ένα «καμπανάκι» προς τους γιατρούς, προκειμένου να έχουν τεταμένη την προσοχή τους, γιατί από προηγούμενα περιστατικά γνώριζε ότι το παιδί της έκανε τρία επεισόδια με ταχυκαρδίες και μία βραδυκαρδία.

Σε ερωτήσεις της ανακρίτριας για τις συνθήκες θανάτου των άλλων δύο κοριτσιών, της Ίριδας και της Μαλένας, η Ρούλα Πισπιρίγκου επικαλέστηκε τις σχετικές ιατροδικαστικές εκθέσεις που κατέληγαν σε παθολογικά αιτία θανάτου, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός πως η ίδια η οικογένεια είχε υποβάλει μήνυση για το θάνατο της Μαλένας. «Πώς είναι δυνατόν να έχω προβεί σε εγκληματική ενέργεια και να προσφεύγω στη Δικαιοσύνη» φέρεται να διερωτήθηκε η κατηγορουμένη.

roula-pispirigkou-1.jpg
CNN Greece/Αλέξανδρος Γαστεράτος