ΕΛΛΑΔΑ

Λινού στο CNN Greece: «Έκπληξη» η ανασυνδυασμένη Deltacron - Μη βιαστούμε στη χαλάρωση των μέτρων

«Η εικόνα που έχουμε οι επιστήμονες είναι ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και πλέον οι άνθρωποι νοσούν πολύ και επομένως μπορεί να έχουμε εκπλήξεις…», σημειώνει χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού. AP Photo / Susan Walsh

Επιφυλακτική ως προς την όποια απότομη χαλάρωση των μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού εμφανίστηκε, μιλώντας στο CNN Greece, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Τονίζει πως ήδη στο «μικροσκόπιο» του επιστημονικού κόσμου βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό μια νέα ανασυνδυασμένη (recombinant) έκδοση της υποπαραλλαγής Deltacron, η οποία φαίνεται πως ενδεχομένως θα μας απασχολήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει ότι πρέπει να προσέξουμε όλες οι χώρες που προχωρούν σε “χαλάρωση” των μέτρων έναντι της Covid-19, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η εικόνα που έχουμε οι επιστήμονες είναι ότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και πλέον οι άνθρωποι νοσούν πολύ και επομένως μπορεί να έχουμε εκπλήξεις…», σημειώνει χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.

Οι «εκπλήξεις» της Covid-19 που απαιτούν προσοχή και η «recombinant Deltacron»

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού
(Πηγή: INTIME NEWS / ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Ερωτηθείσα, ειδικότερα τι εννοεί με την λέξη «εκπλήξεις» η καθηγήτρια Επιδημιολογίας σημειώνει:

«Υπάρχει το τελευταίο διάστημα μια συζήτηση τώρα μεταξύ μερίδας του επιστημονικού κόσμου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επικρατήσει ένα καινούργιο στέλεχος της Covid-19. Για να το πω πιο σωστά, δεν είναι ένα νέο στέλεχος, αλλά μια ανακατάταξη (recombination) μιας υποπαραλλαγής που είναι συνδυασμός της Δέλτα και της Όμικρον. Κάποιοι την έχουν ονομάσει Deltacron, ο ΠΟΥ δεν έχει προχωρήσει επίσημα σε ονομασία, αλλά κάνει λόγο για μία recombinant έκδοση του ιού, δηλαδή έναν ανασυνδυασμό της Δέλτα και της Όμικρον».

«Η συγκεκριμένη έκδοση της Deltacron είναι ακόμη υπό παρακολούθηση. Δεν λογίζεται ακόμη ως ένα στέλεχος ή μια μετάλλαξη που δημιουργεί υψηλό κίνδυνο. Ωστόσο, δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό», επισημαίνει η ίδια.

Πού εντοπίζονται κρούσματα της ανασυνδυασμένης Deltacron

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Λινού, κρούσματα της ανασυνδυασμένης (recombinant) Deltacron έχουν ήδη εντοπιστεί στην Ινδία και στις ΗΠΑ.

«Ο επιστημονικός κόσμος παραμένει σε αναμονή, για να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί όλο αυτό. Μπορεί να μην έχει καμία εξέλιξη εν τέλει και να μη μας απειλήσει, αλλά καλό είναι να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί», προσθέτει.

Για την έξαρση κρουσμάτων και νοσηλειών τις τελευταίες ημέρες

Όπως επισημαίνει, εξάλλου, η κυρία Λινού, «δύο είναι οι λόγοι που παρατηρείται αυτή η νέα έξαρση των κρουσμάτων: Το πρώτο έχει να κάνει με το γενικό πληθυσμό, όπου ήδη παρατηρείται μια δικαιολογημένη κόπωση και δεν τηρούνται πολλά από τα μέτρα. Το δεύτερο είναι ότι έχει υπάρξει μια μικρή μεταβολή του γενετικού υλικού της παραλλαγής Όμικρον, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ακόμη πιο επιθετική»,

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με βάση τα στοιχεία της επιδημιολογικής επιτήρησης που τηρεί ο ΕΟΔΥ, η κυρία Λινού αναφέρει:

«Καλό θα ήταν να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο με τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, για να δούμε εάν θα καταγραφεί αύξηση των πολύ σοβαρών κρουσμάτων και μετά ακριβώς να αποφασίσουμε ως χώρα εάν θα πρέπει να ελαφρύνουμε τα μέτρα ή όχι».

Για τη χαλάρωση των μέτρων έναντι του κορωνοϊού

Ερωτηθείσα για το εάν εκτιμά πως είναι σωστή η όποια χαλάρωση των μέτρων έναντι του κορωνοϊού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η Αθηνά Λινού απαντά:

«Εξαρτάται από τα μέτρα. Για παράδειγμα, το θέμα του προστίμου, του να πληρώνει δηλαδή κάποιος χρήματα αν δεν έχει εμβολιαστεί, ούτε φαίνεται να απέδωσε αλλά ήταν και κοινωνικά αλλά και οικονομικά άδικο. Έπληξε περισσότερο τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα παρά τους πλέον εύπορους. Αυτό, λοιπόν, το μέτρο, πιστεύω πως είναι δεοντολογικό να αρθεί».

«Ωστόσο», καταλήγει η κυρία Λινού, «τα μέτρα που επιτρέπουν το συνωστισμό και μάλιστα στους κλειστούς χώρους, όπως ο μέγιστος αριθμός των καθημένων στην εστίαση, αυτό θα πρέπει, ίσως, να γίνει ακόμη πιο αυστηρό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης