Πάσχα 2016: Τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την Ανάσταση
Ευχές για αγάπη, ειρήνη και σθένος για την αντιμετώπιση των δοκιμασιών της κρίσης περιλαμβάνουν τα μηνύματα των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την Ανάσταση.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Αναστάσιμο μήνυμά του μιλά μεταξύ άλλων για την τρομοκρατία και τους πολέμους.
Η επισήμανση ότι «Ο Θεός Λόγος με την Ανάστασίν Του αφθαρτοποίησε και εθέωσε τον τετραυματισμένον καὶ αμαυρωμένον απὸ την αμαρτίαν κατ' εικόνα Θεού πλασθέντα άνθρωπον, και έδωκεν εις αυτὸν και πάλιν την δυνατότητα του καθ' ομοίωσιν, του οποίου απεστερήθη διά της παρακοής» αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο μήνυμά του για το Άγιο Πάσχα.
«Τί σημαίνει, όμως, η εορτή του Πάσχα, η νίκη της ζωής κατὰ του θανάτου, μέσα εις ένα κόσμον βίας και πολέμων, εν ονόματι μάλιστα της θρησκείας και του Θεού;
Πολλοὶ σοφοὶ προσεπάθησαν να εξεύρουν λύσιν εις το πρόβλημα του θανάτου και να το υπερβούν δια διαφόρων θεωριών. Ημείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοὶ εορτάζομεν την ανάστασιν του Χριστού εκ των νεκρών και κηρύσσομεν ευθαρσώς την κατάργησιν του θανάτου. Γνωρίζομεν ότι χορηγὸς της ζωής είναι ο Λόγος του Θεού, εν τω οποίω «ζωὴ ήν» (Ἰωάν. α', 4). Έχομεν την χαροποιὸν εμπειρίαν της Ἐκκλησίας, ότι ενικήθη ο θάνατος διὰ της Αναστάσεως του Χριστού....
Ατυχώς, σήμερον ἡ τρομοκρατία, οι πόλεμοι και γενικώτερον η αφαίρεσις της ζωής ανθρώπων συνεχίζονται.
Ο θρήνος και η αγωνία των θυμάτων, διαδιδόμενοι μάλιστα ταχύτατα δια των συγχρόνων τεχνολογικών μέσων, διασχίζουν την ατμόσφαιραν και σπαράσσουν την καρδίαν μας. Δια τούτο οι ηγέται της ανθρωπότητος, πολιτικοὶ και πνευματικοὶ και εκκλησιαστικοί, έχομεν καθήκον και χρέος αγάπης να ενεργώμεν παν ό,τι ενδείκνυται δια την αποφυγήν αυτών των εκρύθμων καταστάσεων.
Εν μέσω αυτού του σημερινού «κόσμου του παραλόγου», ημείς οι Ορθόδοξοι χριστιανοί καλούμεθα νὰ δώσωμεν την καλὴν μαρτυρίαν της αγάπης και της προσφοράς προς τον συνάνθρωπον, αγάπης και μόνον.....
Αυτὸ είναι το μήνυμα ημών προς πάντας τους πολιτικοὺς και πνευματικούς ηγέτας του κόσμου τούτου».
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος
Η ευχή «ας είναι το φετινό Πάσχα μια έξοδος από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα και την αγαπητική δημιουργικότητα, από την υποκρισία στην αλήθεια, από τον ατομισμό στην κοινωνία της αγάπης, από τις ποικίλες φανερώσεις του θανάτου στην εμπειρία της αναστημένης ζωής» αναφέρεται στο μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου για το Πάσχα.
"Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η απελπισία και η απόγνωση έγιναν οι κυρίαρχες γεύσεις της καθημερινότητάς μας. Η αγαπημένη μας πατρίδα δοκιμάζεται παντοιοτρόπως. Γύρω μας μαίνονται πόλεμοι και καταστροφές. Τα νησιωτικά μας παράλια έγιναν υγροί τάφοι ψυχών κατατρεγμένων από τον πόλεμο και την δυστυχία. Η χώρα μας κατακλύσθηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι βιώνουν την εξαθλίωση και τα αδιέξοδα που συνεπάγονται οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες των ισχυρών της Γης.
Πηγή: CNN Greece
Και ο λαός μας, ζώντας ο ίδιος τις δικές του δοκιμασίες, τις δικές του δυσκολίες, την όλο και πιο επώδυνη οικονομική κρίση, την ανεργία, την συνεχή μετανάστευση των παιδιών μας, την αβεβαιότητα για το αύριο, την αίσθηση ότι κάποιοι κλέβουν η υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας· αυτός ο ευλογημένος λαός, δείχνει έμπρακτα το μεγαλείο της ψυχής του και την ανωτερότητα της πολιτισμικής του καταγωγής. Υπομένει αγωνιζόμενος. Δίνει με αξιοπρέπεια τις μάχες του, προβάλλοντας μεγαλόπρεπα την ψυχικὴ και υλική του γενναιοδωρία. Μοιράζεται το υστέρημά του και πολεμά να διατηρήσει την ελπίδα και την αξιοπρέπειά του.
Καὶ εν μέσῳ του σκότους, που επιβάλλουν όλα αυτὰ τα πάθη και οι δοκιμασίες, προβάλλει λαμπροφόρο το φως της Αναστάσεως και αφανίζει το σκοτάδι της αμαρτίας και των απάνθρωπων επιλογών. Τα ψεύδη, οι δόλιοι σχεδιασμοί, η ανηθικότητα των οργανωμένων συμφερόντων, οι άθλιες και αφιλάνθρωπες σκοπιμότητες φαντάζουν σκιὲς, καθὼς τώρα τα «πάντα πεπλήρωται φωτός». Γι’ αυτὸ μπορούμε και ψάλουμε πανηγυρικά: «Αναστήτω ὁ Θεός, και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί αυτού».
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ στο μήνυμά του για το Πάσχα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η αδιαφορία για την ψυχή μας, για την πνοή αυτή του Θεού μέσα στην χωμάτινη φύση μας, πυροδοτεί την αστάθεια και την ανασφάλεια που καθημερινά βιώνουμε.
«....Με δυό λόγια θα μέναμε εν Χριστώ, γιατί θα μέναμε στο εμείς. Όμως στη θέση του εμείς, βάλαμε το εγώ. Κάναμε την Αποκάλυψη θρησκεία και την πίστη αγώνα για την ατομική μας σωτηρία. Αντί να μοιραστούμε, να αγαπήσουμε και να κοινωνήσουμε τον πόνο του άλλου, αδιαφορήσαμε για την αδικία του άλλου και ανεχτήκαμε την υποκρισία των πολλών. Περιορίσαμε το θέλημα του Θεού στις ατομικές μας σχέσεις μαζί Του και δεν το απλώσαμε σ’ ολάκερη τη ζωή μας στην κοινωνία των ανθρώπων.
Πηγή: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Κι όμως, ακόμα και τώρα που το σώμα της ανθρωπότητας βαριά νοσεί, οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή την εν Κυρίω ελπίδα μας. Αρκεί να ενεργοποιήσουμε τα κύτταρα της αγάπης σε ένα σώμα που έχει προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό του μίσους. Του μίσους για αυτόν που έχει διαφορετικό χρώμα, θρησκεία, γλώσσα ή ιδεολογία από εμάς. Του μίσους που μεταλλάσσει τον Θεό της αγάπης και της ειρήνης σε Θεό της τιμωρίας και της εκδικήσεως. Του μίσους που επικαλείται όχι τον Θεό της Δημιουργίας, που ζει στον κόσμο και για την σωτηρία του κόσμου Του, αλλά έναν Θεό εμπαθή, που αγιάζει την εκμηδένιση του πλάσματός Του.
Αγαπητοί μου αδελφοί, όπως είπε και ο Κοσμάς ο Αιτωλός, όσα καλά να κάνουμε – νηστείες, προσευχές, ελεημοσύνες – αλλά έχουμε μίσος για τον αδελφό μας, όλα τα καλά που κάναμε είναι μάταια. Όπως λοιπόν μέσα σε εκατό οκάδες αλεύρι βάζουμε λίγο προζύμι και αυτό έχει τόση δύναμη και ανακουφίζει όσο ζυμάρι και αν είναι, έτσι και στο αλεύρι του μίσους, ας βάλουμε λίγο μόνο από το προζύμι της εν Χριστώ αγάπης. Έχει τόση δύναμη αυτό το προζύμι που θα ανακουφίσει τον πόνο και την απελπισία του κόσμου αυτού. Χριστός Ανέστη!
Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ στο μήνυμά του για το Πάσχα επισημαίνει ότι η Εκκλησία θεραπεύει τα τραύματα και τις πληγές των ανθρώπων:
«...Η Εκκλησία κηρύττει συνδιαλλαγήν, συμφιλίωσιν και ειρήνην, θεραπεύει τα τραύματα του ανθρώπου, αγιάζει και σώζει αυτόν, παραμυθεί αυτόν πνευματικώς και ανακουφίζει υλικώς, μοιράζεται τον άρτον αυτής μετά των πτωχών και ενδεών και συμπαρίσταται εμπράκτως εις ναυαγούς, πρόσφυγας και εις τσ θύματα της βίας και της τρομοκρατίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ
Η των Ιεροσολύμων Εκκλησία, Σιών η Αγία, η δεξαμένη πρώτη άφεσιν αμαρτιών δια της Αναστάσεως, φυλάττουσα τους Αγίους τόπους ως σιωπηλούς μάρτυρας της επί γης εμφανείας του Χριστού, εύχεται από του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου εις το ποίμνιον αυτής και εις τους ευλαβείς προσκυνητάς, υγιείαν, ειρήνην, ευστάθειαν, ευημερίαν και χαρμόσυνον αναστάσιμον πασχάλιον περίοδον, αναφωνούσα εν χαρά ανεκλαλήτῳ «Χριστός Ανέστη».
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος μιλά για την απογοήτευση, την αδικία, το μίσος, τη συκοφαντία που απλώνεται στις ψυχές των ανθρώπων.
«...Τα νέφη της απογοητεύσεως έρχεται να διαλύσει η εορτή του Πάσχα και να μας ελευθερώσει από τη ροπή να μένουμε «βραδείς τη καρδία του πιστεύειν». Έρχεται να τονώσει την ικεσία μας: «Μείνον μεθ' ημών, ότι προς εσπέραν εστὶ» και να μας βοηθήσει να αναγνωρίζουμε προσωπικά τον Αναστάντα Κύριο.
Η πίστη στην Aνάσταση του Xριστού και τις διαχρονικές και παγκόσμιες συνέπειές της, προσφέρει φως και δύναμη για έξοδο από την πνευματική νωθρότητα και αποκαρδίωση. Αποδεχόμενος ο Χριστός εκουσίως την ταπείνωση του Πάθους, συνέτριψε τη δυναστεία της δαιμονικής εξουσίας που στηρίζεται στην αλαζονεία και την ιδιοτέλεια...Πηγή: CNN Greece
Πάσχα, αδελφοί μου, ας μη το λησμονούμε, σημαίνει διάβαση, πέρασμα, έξοδο. Αρχικά αναφερόταν στην έξοδο του Ισραήλ από την αιχμαλωσία της Αιγύπτου. Αυτή η «εορτή εορτῶν» μας καλεί και εμάς σε μια πολυδιάστατη έξοδο: Έξοδο από την απογοήτευση που δημιουργεί η ανέχεια, τα οικονομικά αδιέξοδα, οι αναταραχές στην περιοχή μας, η σύγχυση και η αμηχανία που προκαλούν τα προσφυγικά κύματα και οι συνέπειές τους. Έξοδο από την απογοήτευση που συσσωρεύουν η πίκρα της αδικίας, της συκοφαντίας, το παράπονο και η αγανάκτηση από την αχαριστία αυτών που ευεργετήσαμε ή και από την προδοσία αυτών που αγαπήσαμε. Έξοδο από την απογοήτευση που φέρνει η κάμψη της υγείας, ο πόνος της ασθένειας ή ο μόνιμος αποχωρισμός συγγενών και φίλων. Έξοδο από την απογοήτευση που δημιουργούν τα λάθη, οι πτώσεις, οι αμαρτίες , οι αποτυχίες μας.
... Μέσα στο πασχαλινό φως, μπορούμε να βλέπουμε με αισιοδοξία και δημιουργική σκέψη τη ζωή μας, με τη βεβαιότητα ότι η πορεία και η εξέλιξη της ανθρωπότητας δεν γίνεται ερήμην του Δημιουργού του κόσμου. Και ακόμη, να προχωρούμε σε τολμηρές παρεμβάσεις και δίκαιους κοινωνικούς αγώνες, αρχίζοντας από το άμεσο περιβάλλον μας, την οικογένεια, την πόλη, τον τόπο μας. Ας αντλήσουμε, λοιπόν, από τη σημερινή λαμπρή εορτή δύναμη αντιστάσεως στην παρακμή που μας απειλεί, δύναμη αλληλεγγύης και αγάπης. Η πνοή της Αναστάσεως ας στηρίζει την πορεία μας για έξοδο από κάθε μορφή απογοητεύσεως».
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στο μήνυμά του για το Πάσχα επισημαίνει:
«Μας κατακλύζουν κάθε μέρα εικόνες φτώχειας και βίας, τρομοκρατικών επιθέσεων, αδικιών και καταπιέσεων. Μας τρομάζει η μαζική μετακίνηση και οι φοβερές κακουχίες των προσφύγων και η κακοποίηση και απώλεια ανυπεράσπιστων παιδιών και γυναικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος
Φοβερά τα αδιέξοδα. Αλλά ιδού η Ανάσταση του Χριστού που μας παρέχει την μεγάλη και μοναδική έξοδο από την κατάθλιψη της καθημερινότητος στην αγαλλίαση της ζωής, από την άκρατη ιδιοτέλεια στην αγάπη και αλληλεγγύη, από την ταραχή και αγωνία στην ειρήνη του Χριστού, από το σκοτάδι της πλάνης και της συγχύσεως στο φως της αλήθειας.
Σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι η Ανάσταση: Έξοδος από κάθε μορφής δουλεία στην ελευθερία, έξοδος από τον μέγιστο εχθρό θάνατο στην ανέσπερη ζωή.
Χριστός Ανέστη αδελφοί μου. Καλό Πάσχα σε όλο τον κόσμο».