ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία του εμπορίου επιβλήθηκε σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ

Το ποσό των 647.000 ευρώ υποβλήθηκε για υπερβολικό κέρδος σε μάσκες, αντισηπτικά AP Photo/Charlie Neibergall (Φωτογραφία αρχείου)

Το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί την ιστορία του εμπορίου υποβλήθηκε από το υπουργείo Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε αλυσίδα σούπερμάρκετ για αισχροκέρδια

Το ποσό των 647.000 ευρώ υποβλήθηκε για υπερβολικό κέρδος σε μάσκες, αντισηπτικά κτλ.

«Bάζουμε πρόστιμο και αν συνεχίσει, θα ξανακάνουμε έλεγχο, το πρόστιμο διπλασιάζεται και μετά τριπλασιάζεται και μετά τετραπλασιάζεται. Μπορούμε να εξετάσουμε τη δημοσιοποίηση σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας επιχείρησης» δήλωσε νωρίτερα ο Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλοντας την απόφασή του.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68).

Η παράγραφος 1 του συγκεκριμένου άρθρου πρόεβλεπε ότι «εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Η, δε, παράγραφος 4β ανέφερε ότι «με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων επιβάλλονται σε βάρος οποιουδήποτε παραβαίνει την απαγόρευση της παρ. 1, είτε αυτεπαγγέλτως είτε έπειτα από καταγγελία, μία ή περισσότερες κυρώσεις ως εξής:

α) Σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον, β) πρόστιμο από χίλια (1.000) έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης