ΣτΕ: Νόμιμες οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στην ΕΥΠ για τις κυβερνοεπιθέσεις
Να συμπεριληφθούν τα δικαστήρια και οι γραμματείες τους στον κατάλογο «προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις», επισημαίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας νόμιμο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις στον οργανισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Ειδικότερα, με την υπ΄ αριθμ. 27/2022 γνωμοδότησή του το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στον οργανισμό της ΕΥΠ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του «Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» και της Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου.
Η διεύθυνση Κυβερνοχώρου είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων (εθνικό CERT) εντός του εθνικού πλέγματος Κυβερνοασφαλείας για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των δημόσιων φορέων, όπως είναι η Προεδρία της Κυβέρνησης, τα υπουργεία (εκτός της Εθνικής Άμυνας), τους εποπτευόμενους φορείς των υπουργείων, κ.λπ., για την πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση και αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων εναντίον τους.
Όμως, σύμφωνα με το ΣτΕ στους φορείς, οι οποίοι υποστηρίζονται από την διεύθυνση κυβερνοχώρου της ΕΥΠ, δεν περιλαμβάνονται τα δικαστήρια και οι γραμματείες τους.Κατά συνέπεια, επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας πρέπει να ενταχθεί στην αντιμέτωπη ηλεκτρονικών επιθέσεων η «Δικαιοσύνη» και γενικά η «δικαστική λειτουργία», καθώς αποτελούν «κρίσιμο τομέα κυβερνοασφάλειας».