ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος κοριτσιών: Τι λέει ο Γρ.Λέων για τον ασφυκτικό θάνατο - Η απάντηση της μητέρας για το πανάκι

Θάνατος κοριτσιών: Τι λέει ο Γρ.Λέων για τον ασφυκτικό θάνατο - Η απάντηση της μητέρας για το πανάκι
Η μητέρα των τριών κοριτσιών εξηγεί τι συνέβη με το ματωμένο πανάκι που βρέθηκε δίπλα στην μικρή Ίριδα ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στον θάνατο των τριών κοριτσιών από την Πάτρα επανέρχεται σε νεότερη ανάρτησή του ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων, ενώ η μητέρα εξηγεί τι συνέβη με το ματωμένο πανάκι που βρέθηκε δίπλα στην μικρή Ίριδα

Σε αυτή, αναφέρει ότι ο θάνατος ενός παιδιού από ασφυξία, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαγνωσθεί καθώς είναι πολύ δύσκολο να αφήσει σημάδια.

«Τυχερός λοιπόν θα είναι ο συνάδελφος σε αυτά τα περιστατικά αν βρει έστω μια μικρή "λύση βλεννογόνου"», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Λέων.

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ας πάρουμε την υπόθεση ότι ένας παππούς πάσχει (στην καρδιά) από στεφανιαία νόσο, αν κάποιος πάει και του αποφράξει τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών (μύτη, στόμα) ο παππούς πεθαίνει από ασφυξία και όχι από στεφανιαία νόσο. Επειδή ο παππούς δεν έχει και πολλές δυνάμεις για να αντισταθεί πιθανά ο ιατροδικαστής να βρει λίγα έως καθόλου σημάδια βίας».

«Μια αντίστοιχη βιβλιογραφία ιατροδικαστικής για τα παιδιά μας λέει: «το να διαγνώσεις ασφυξία στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή (αυτός) ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια».

«Τυχερός λοιπόν θα είναι ο συνάδελφος σε αυτά τα περιστατικά αν βρει έστω μια μικρή «λύση βλεννογόνου» ή κάποιες μικροεκδορές. Οπότε πολύ βασικό το να στείλουμε ιστοτεμάχια στον παθολογοανατόμο για εξέταση στο μικροσκόπιο. Τέλος αυτό που διαβάζω σε μια παθολογοανατομική έκθεση, στον εγκέφαλο, "αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας" νομίζω είναι κατανοητό ακόμα και χωρίς λεξικό».

Παράλληλα ο κ. Λέων, σε άλλη ανάρτησή του στο facebook αναφέρεται σε ένα απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο που αφορά στον ασφυκτικό θάνατο.

«Διαβάζω σε έκθεση: “Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων», έγραψε ο Γρηγόρης Λέων και ανέβασε φωτογραφία από το βιβλίο, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».

Τι λέει η μητέρα για το ματωμένο πανάκι που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα

Στο μεταξύ η μητέρα των κοριτσιών σε τηλεοπτική συνέντευξή της, θέλησε να δώσει απαντήσεις για το ματωμένο πανάκι που βρέθηκε δίπλα στην μικρή Ίριδα.

Η μητέρα σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής «Αλήθειες με την Ζήνα» στο Star, το είχε βρει και το είχε παραδόσει στις αρχές, στη συνέχεια όμως, η ίδια το ζήτησε πίσω, γιατί όπως είπε «να διατηρήσει ζωντανή την ανάμνηση της Ίριδας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο δωμάτιο των παιδιών στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, υπάρχουν άθικτα όλα τα πράγματα της Τζωρτζίνας, τα ρούχα της, τα παιχνίδια της μέχρι και το μηχάνημα στο οποίο ήταν συνδεδεμένο το παιδί.

Καταθέσεις συλλέγει το Ανθρωποκτονιών

Στο μεταξύ, το φως της δημοσιότητας βλέπουν σιγά-σιγά οι καταθέσεις που συλλέγει το κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών από το σχολικό περιβάλλον του 26ου Δημοτικού Πάτρας, όπου φοιτούσε η 9χρονη Τζωρτζίνα, το τρίτο αδικοχαμένο παιδί της οικογένειας.

«Ήταν το πιο χαρούμενο παιδάκι του σχολείου. Θυμόμαστε όλοι τα παιχνίδια του, τα γέλια του, η Τζωρτζίνα μας, πόσο μας λείπει…» λέει χαρακτηριστικά η μαρτυρία που επικαλείται η ιστοσελίδα pelop.gr. Όπως μεταφέρει το τοπικό μέσο, όλοι είχαν συγκλονιστεί από τον θάνατο της Μαλένας το 2019.

Στο σχολείο θυμούνται, μάλιστα, την ημέρα κατά την οποία η Τζωρτζίνα τους ανακοίνωσε πως η μαμά της ήταν έγκυος στην Ιριδα. «Θα κάνει την αδελφούλα μου» έλεγε σε όλους η μικρή. Στο σχολείο την πήγαινε συνήθως η μητέρα της, καθώς ο πατέρας της είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Έτσι κυλούσαν οι μήνες μέχρι που η μικρή Τζωρτζίνα δεν ξαναπήγε στο σχολείο καθώς αρχικά νοσηλεύθηκε στο Καραμανδάνειο, στη συνέχεια στο νοσοκομείο στο Ρίο πριν τελικά να καταλήξει στην Αθήνα.