ΕΛΛΑΔΑ

«Φονική» πλημμύρα Μάνδρας: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων

«Φονική» πλημμύρα Μάνδρας: Σήμερα η εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων
Εικόνα από τις 15 Νοεμβρίου 2017, όταν τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών κατέκλυσαν τη Μάνδρα INTIME

Με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής ή μη των συνολικά 21 κατηγορουμένων, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της «φονικής» πλημμύρας στη Μάνδρα, αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η πολύκροτη δίκη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγήθηκαν στον θάνατο 25 συνάνθρωποι μας τον Νοέμβριο του 2017, ενώ δεκάδες σπίτια της περιοχής υπέστησαν ολική καταστροφή.

Η πρόταση της εισαγγελέως έχει προσδιοριστεί σήμερα, Τρίτη 15 Μαρτίου, αφού το προηγούμενο διάστημα και μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 21 κατηγορουμένων, ανάμεσα στους οποίους η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, οι δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων το επίμαχο χρονικό διάστημα, αρμόδιοι υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας, του Δασαρχείου Αιγάλεω και των Πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας, καθώς και στελέχη φορέων του Δημοσίου.

Οι 21 κατηγορούμενοι βαρύνονται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της πρόκλησης πλημμύρας από αμέλεια, ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, σωματικών βλαβών και παραβίασης κανόνων οικοδόμησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Μάνδρα επλήγη τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου 2017, όταν τεράστιες ποσότητες νερού και φερτών υλικών κατέκλυσαν την πόλη, κατεβαίνοντας ορμητικά από το όρος Πατέρας, όπου από τη νύχτα είχε ξεκινήσει έντονη βροχόπτωση.

Σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται πορίσματα ειδικών, λόγω ανθρωπίνων παρεμβάσεων και εμποδίων εντός των ρεμάτων, ο όγκος του νερού τελικά διαπέρασε την πόλη της Μάνδρας και εκτονώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Ελευσίνας και Νέας Περάμου.

Η εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση ανέδειξε παράγοντες παραλείψεων και αμέλειας που οδήγησαν στο φονικό αποτέλεσμα, καθώς διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή ήταν ανύπαρκτα καίριας σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπήρχε χάραξη και οριοθέτηση ρεμάτων, ενώ επεδείχθη -επί σειρά ετών- ανοχή σε σειρά σοβαρών αυθαιρεσιών. Συνολικά, η δικογραφία αναφέρεται σε 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.