ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα για άρση όλων των μέτρων

Η ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας ΙΝΤΙΜΕ / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για υποχώρηση με αργούς ρυθμούς των σκληρών δεικτών της πανδημίας έκανε λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση της Πέμπτης 17 Φεβρουαρίου, ενώ η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, πρόσθεσε πως με τη σημερινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε «στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων».

Ξεκινώντας την ενημέρωση η κ. Γκάγκα είπε ότι η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε τα πράγματα να γίνουν καλύτερα».

Αναφερόμενη στα αντιϊκά φάρμακα είπε ότι έχουν παραδοθεί 1957 συσκευασίες και ακόμα 320 έχουν ακυρωθεί από τους ασθενείς, ενώ σημείωσε πως η διαδικασία προχωρά χωρίς προβλήματα.

Για την χαλάρωση των μέτρων είπε ότι υπήρξε μια ήπια απελευθέρωση ωστόσο όπως είπε «εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση στον εμβολισμό και στον συγχρωτισμό».

Σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων είπε ότι αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα το εμβόλιο της Novavax και τέλος Μαρτίου αναμένεται και το εμβόλιο της Sanofi.

Παπαευαγγέλου: Μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων

Στο 96% των κρουσμάτων επικρατεί η Omicron και στο 2,2% η Delta, πρόσθεσε με τη σειρά της η κα Παπαευγγέλου, παρατηρώντας αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, στον αριθμό των θανάτων, των διασωληνωμένων και στις νέες εισαγωγές αλλά και μείωση κατά 5% στη πίεση του Συστήματος Υγείας.

«Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Το πανδημικό κύμα της Ομικρον παραμένει σταθερό ωστόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες. Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων» ανέφερε.

«Περνάμε σε εποχή που θα ζουμε με τον ιό και ευχόμαστε να μην εμφανιστεί νέα παραλλαγή που θα ανατρέψει τα δεδομένα», παρατήρησε η κα Παπαευαγγέλου.

Τα ημερήσια κρούσματα όπως είπε, κυμαίνονται στις περίπου 17.000, ενώ μια αύξηση, παρατηρείται σε Κάρπαθο, Θάσο Σύρο, Κιλκίς και Φωκίδα.

Παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε πως παρατηρείται μείωση στις εισαγωγές παιδιών και εφήβων, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εμβολιασμού και για όσους έχουν νοσήσει. Όπως είπε επικαλούμενη σχετικές μελέτες είναι λάθος να μην εμβολιαζόμαστε επειδή έχουμε ήδη νοσήσει.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό σε όσους έχουν νοσήσει για δεύτερη φορά, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι πρόκειται για διοικητική απόφαση που θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί με τις δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο, είχαν νοσήσει στο παρελθόν και νόσησαν για δεύτερη φορά πριν προλάβουν να κάνουν την 3η αναμνηστική δόση.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ αλλά και τους νοσηλευόμενους από κορωνοϊό είπε ότι μειώθηκαν κατά 13% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλευόμενοι σήμερα από κορωνοϊό στην επικράτεια υπολογίζονται στους 4.100, ενώ καταγράφονται περίπου 400 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.

Το 90% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, πρόσθεσε έχουν διαγνωστεί με την παραλλαγή Όμικρον. Σήμερα όπως είπε η διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες είναι 53% και σε ΜΕΘ Covid 73%.

Μαγιορκίνης: Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, έκανε λόγο για υποχώρηση των σκληρών δεικτών της πανδημίας και για μείωση της διασποράς.

Όπως είπε το κύμα τις Όμικρον συρρικνώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπως και στην Ελλάδα, η διασπορά έχει σταθεροποιηθεί, ενώ οι δείκτες νοσηρότητας και θανάτων βαίνουν μειούμενοι.

«Σύμφωνα με το βασικό σενάριο φαίνεται να κινείται η εξέλιξη της επιδημίας και λογικά αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης, γεγονός που επιτρέπει την επιστροφή στην κανονικότητα καταρχήν για τον πληθυσμό που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του» σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρέμεινε σταθερός στην επικράτεια. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική πτώση της τάξης του 20%. Σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες δείχνει η πίεση στο ΕΣΥ.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έδειξε υποχώρηση της τάξης του 7%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 μειώθηκε, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να υποχωρεί σημαντικά, όπως και οι ασθενείς σε απλές κλίνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης