ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης στο CNN Greece: Η αποκλιμάκωση της πανδημίας αργεί - Θα χρειαστούμε δύο μήνες τουλάχιστον

Ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης εκτιμά ότι για τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον, μέχρι τέλος Μαρτίου, δεν αναμένεται κάποια μεγάλη αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα Associated Press

Απαισιόδοξος για την αποκλιμάκωση της πορείας του πανδημικού κύματος, εμφανίζεται στο CNN Greece, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Δηλώνει ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τους επόμενους δύο μήνες, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα -υπεύθυνη για τους σκληρούς δείκτες στη χώρα μας αλλά και στις περισσότερες χώρες- βρίσκεται σε αποδρομή.

Και αυτό διότι η μετάλλαξη Όμικρον που καλύπτει σήμερα την επικράτεια σχεδόν στο 99% έχει ευτυχώς ήπια συμπτώματα, είναι όμως πολύ μεταδοτική, με αποτέλεσμα ο καθηγητής να εκτιμά ότι για τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον, μέχρι τέλος Μαρτίου, δεν βλέπει κάποια μεγάλη αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Την ίδια ώρα, καίτοι καταγράφεται μία μικρή ύφεση στην Αττική, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας όπως Θεσπρωτία, Κρήτη, Εύβοια, Θράκη, το ιικό φορτίο στα λύματα είναι πολύ υψηλό, όπως αναφέρει.

Λίγα τα κρούσματα της Όμικρον 2

Αναφορικά με την υποπαραλλαγή Όμικρον 2, ή ΒΑ.2, ο καθηγητής Θωμαΐδης, εκτιμά ότι είναι σίγουρα λίγα τα περιστατικά, ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει μία πιο εμπεριστατωμένη εκτίμηση, καθώς το Εργαστήριο θα εμπλουτιστεί με καινούρια αντιδραστήρια υψηλής τεχνολογίας.

Σε ερώτηση εάν πρέπει να έχουμε εξωστρέφεια τις επόμενες εβδομάδες, ενόψει της Αποκριάς, ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης απαντά, ότι είναι λογικό να υπάρχει άνοιγμα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις της εστίασης και διασκέδασης, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε πολλές χώρες του κόσμου σταδιακά. Μπορεί οι σκληροί δείκτες να επιμένουν στη χώρα μας, ωστόσο δεν υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, τονίζει.

Τι θα αποφασίσει η Επιτροπή για τις Αποκριές

Βεβαίως για το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων ενόψει της Αποκριάς, θα γνωρίζουμε περισσότερα την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς συνεδριάζουν και πάλι τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Οποιοδήποτε άνοιγμα πάντως, θα αφορά αποκλειστικά τους εμβολιασμένους όπως έχουν τονίσει οι επιδημιολόγοι και σίγουρα, δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθούν και εφέτος οι Καρναβαλικές παρελάσεις.

Μάλιστα την Πέμπτη, στη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, οι δύο καθηγητές, μέλη της Επιτροπής, αναφορικά με τις Αποκριές, επεσήμαναν ότι «το πνεύμα των μελών της Επιτροπής είναι ενιαία αντιμετώπιση σε όλη τη χώρα, καθώς είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ιχνηλάτηση σε ανοικτούς χώρους που πραγματοποιούνται παρελάσεις».

Οι ίδιοι συνέχισαν λέγοντας, ότι «η κοινή λογική παγκοσμίως, είναι οι εμβολιασμένοι να χαίρονται όλο και περισσότερο. Επίσης, η κοινωνική αποστασιοποίηση θα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο και όλο και περισσότερο, το testing και οι εμβολιασμοί».

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου, ο καθηγητής Μαγιορκίνης, είχε αναφέρει ότι σύμφωνα με δεδομένα του ΕΟΔΥ, καταγράφεται μείωση 8% στις διαγνώσεις αλλά αύξηση κατά 8% στους θανάτους.

Σε τροχιά συρρίκνωσης η Όμικρον, όχι όμως στη Ρωσία

Αναφορικά με την Όμικρον, ο καθηγητής, είχε υπογραμμίσει ότι η μετάλλαξη παγκοσμίως, βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης, με την Ρωσία να βρίσκεται σε κορύφωση. Η Ελλάδα βρίσκεται σε εκτεταμένο πλατό, όσον αφορά στην Όμικρον, ενώ προέβλεψε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει αποσυμπίεση στους σκληρούς δείκτες.

Από την πλευρά της η κ. Παπαευαγγέλου, είχε τονίσει ότι όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο, ενώ το πανδημικό κύμα είναι σταθερό.

Το πανδημικό κύμα της «Όμικρον» παραμένει σταθερά υψηλό, με πολλούς συνανθρώπους μας να κολλάνε καθημερινά και περίπου το 1,5% του πληθυσμού της χώρας να νοσεί σήμερα, να αποτελεί ενεργό κρούσμα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μείωση στις διασωληνώσεις τις επόμενες 15ημέρες

Ανέφερε ακόμη, ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία αύξηση στις νοσηλείες σε άτομα άνω των 55 ετών, ενώ τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν τις επόμενες 15 ημέρες, οι ΜΕΘ να μειώσουν τους διασωληνωμένους στους 450.

Τέλος, αναφορικά με την προστασία του εμβολιασμού έναντι της Όμικρον, η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε ότι η νόσηση από COVID, δεν διασφαλίζει προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον. Αντίθετα, ο εμβολιασμός, αποδεικνύεται ισχυρότατο όπλο. Οι αδύναμοι κρίκοι στη φάση αυτή, οι οποίοι απειλούνται από υψηλό κίνδυνο νόσησης, είναι οι ανεμβολίαστοι άνω των 65 ετών και οι ανεμβολίαστοι άνδρες άνω των 40 ετών με υποκείμενα νοσήματα.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης