ΕΛΛΑΔΑ

Γηροκομείο στα Χανιά: «Σκευωρία» ισχυρίστηκαν οι ιδιοκτήτριες στις μαραθώνιες απολογίες τους

Η 67χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη, συνιδιοκτήτριες του γηροκομείου-κολαστήριο κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης όλης της ποινικής διαδικασίας INTIME/ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ ΜΑΚΗΣ

Ολοκλήρωσαν τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή οι δύο γυναίκες που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτριες του γηροκομείου-κολαστήριο στα Χανιά, για την ανθρωποκτονία 30 ηλικιωμένων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων οκτώ, από το 2009 έως το 2021.

Η 67χρονη μητέρα και η 43χρονη κόρη αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας διά παραλείψεως, απάτης, νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα έχει εντοπίσει συνολικά 293 θανάτους σε διάστημα έξι χρόνων.

Για την υπόθεση που έχει «παγώσει» το πανελλήνιο, έχουν συλληφθεί -μέχρι στιγμής- επτά άτομα, ενώ στη δικογραφία των περίπου 12.000 σελίδων περιλαμβάνονται τα ονόματα ακόμα 29 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων συμβολαιογράφοι αλλά και υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας Χανίων, υπό τον έλεγχο της οποίας υποτίθεται πως λειτουργεί μέχρι και σήμερα η Μονάδα.

Πέραν των δύο ιδιοκτητριών, ενώπιον ανακριτή βρίσκονται ένας παθολόγος, ένας ψυχίατρος και τρεις νοσηλευτές. Μετά το τέλος των απολογιών θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις εισαγγελέα και ανακριτή για την προσωρινή κράτηση ή όχι των συλληφθέντων.

«Όλα είναι προϊόν σκευωρίας»

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost οι δύο γυναίκες ισχυρίστηκαν ενώπιον του ανακριτή ότι «όλα αυτά είναι ένα προϊόν σκευωρίας». Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης των δύο γυναικών, Νίκο Ρουσόπουλο, κατατέθηκαν οπτικοακουστικό υλικό και έγγραφα τα οποία είναι ικανά -όπως υποστηρίζει- να ανατρέψουν πολλά στοιχεία του κατηγορητηρίου.

«Προσκομίστηκαν ικανά στοιχεία από την πλευρά της υπερασπίσεως για να ανατρέψουν πάρα πολλά στοιχεία του κατηγορητηρίου. Βρέθηκαν επίσης και τονίστηκαν αντιφάσεις και αοριστίες και ανεπάρκειες του κατηγορητηρίου σε πολλές περιπτώσεις που άλλα αναφέρονται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας και άλλα από τα ιατρικά περιστατικά», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

Παράλληλα επεσήμανε πως προσκομίστηκαν και συγκεκριμένες ένορκες καταθέσεις «που αναφέρουμε ποια άτομα πλησίαζαν συγκεκριμένους ανθρώπους προκειμένου να καταθέσουν κατά της μονάδας καθώς και δύο δικηγόρους Χανίων με οικονομικά ανταλλάγματα».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, ως προς το θέμα της συστηματικής κακοποίησης των ηλικιωμένων «προσκομίστηκαν στοιχεία και καταθέσεις άλλων συγγενών που αναφέρουν τα αντίθετα».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα, το γηροκομείο χρησιμοποιούσε την τακτική της «μηχανικής καθήλωσης», δηλαδή την πλήρη ακινητοποίηση των ηλικιωμένων όλο το 24ωρο στα κρεβάτια ή τα αναπηρικά καροτσάκια τους, με «χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια».

Στην πλειονότητα των ηλικιωμένων χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά «χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους». Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθούν έλκη από πίεση στους ηλικιωμένους και να επιδεινωθεί ραγδαία η επιβαρημένη υγεία τους.

Τέλος, από την πλευρά τους οι δύο ιδιοκτήτριες κατέθεσαν αίτημα ακύρωσης όλης της ποινικής διαδικασίας, ενώ σχολιάζοντας την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως «εγκληματική οργάνωση που συστάθηκε από τρεις ανθρώπους χωρίς συγκεκριμένο και οργανωμένο σχέδιο δεν στέκει πουθενά. Όταν συστήνουμε μία οργάνωση το κάνουμε για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα και όχι για κάτι χωρίς σχέδιο».

«Δίναμε κατασταλτικά σαν καραμέλες»: Μαρτυρία κόλαφος πρώην εργαζόμενης

Την ίδια ώρα, ανατριχιαστικά είναι τα όσα περιγράφει πρώην εργαζομένη στη δομή, κάνοντας λόγοα για «μια βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μια καλομελετημένη κομπίνα».

«Ό,τι και να τους ρωτούσα, δεν μας έδιναν εξηγήσεις. Εγώ μιλούσα στη διεύθυνση και μου έλεγαν ''είσαι πολύ ευαίσθητη, δεν είναι τίποτα θα το συνηθίσεις''. Οι συνάδελφοί μου μού έλεγαν ''πάψε θα απολυθούμε, βούλωσέ το''. Με έκαναν στην άκρη, ήμουν το μαύρο πρόβατο» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία δομή «βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μία καλομελετημένη κομπίνα». Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, οι υπεύθυνοι έκαναν διαλογή στο προσωπικό:

«Μας βάζανε τόση δουλειά, ήμασταν τρεις νοσηλευτές για 60 τροφίμους. Έκαναν διαλογή στους εργαζόμενους, ήθελαν να είσαι ανειδίκευτος για να σε χειρίζονται».

«Δίναμε τα κατασταλτικά φάρμακα σαν καραμέλες στους ανθρώπους και ρωτούσαμε τι είναι αυτά» ανέφερε η πρώην εργαζόμενη, σημειώνοντας πως η ίδια έχει καταθέσει στις Αρχές ότι όλοι πέθαιναν με τον ίδιο τρόπο.

«Τρεις μέρες εμπύρετοι ήξεραν ότι θα πεθάνουν και μάλιστα γελούσαν, έφευγαν από το δωμάτιο και τους αφήναν μόνους τους. Την ώρα που έφευγε η ψυχή τους καθόμουν στο δωμάτιο για να τους κρατάω στο χέρι, για να μην νιώθουν μοναξιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κική Στεφανίδου για τις τραγικές στιγμές που βίωναν οι ηλικιωμένοι.

Πώς έκρυβαν τους γέροντες κατά τους ελέγχους των Αρχών

Φωτογραφικό ντοκουμέντο που προέρχονται από βιντεοληπτικό υλικό μέσα από το γηροκομείο - «κολαστήριο» των Χανίων πιστοποιεί τις περιγραφές ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα και έφτασαν μέχρι το σημείο να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την ασιτία, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο τελικά δεν τα κατάφεραν και βρήκαν το θάνατο από την πείνα και τις κακουχίες.

Από την έρευνα που έγινε, διαπίστωσαν οι Αρχές ότι οι υπεύθυνοι τους Κέντρου Φιλοξενίας Ηλικιωμένων είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν γυψοσανίδες, ώστε να κρύβουν τα παραπάνω δωμάτια, όταν γινόταν έφοδος και έλεγχος και μάλιστα έβαζαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα, για να μην δουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπήρχαν υπεράριθμοι ηλικιωμένοι στο χώρο του γηροκομείου.

Πρώην υπάλληλοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και να περιγράψουν πώς έβαζαν τις γυψοσανίδες μετά από εντολή της διοίκησης και πώς μετέφεραν όπως – όπως με τα αμαξίδια ή και με τα κρεβάτια τους ηλικιωμένους στην ταράτσα.

Την ίδια ώρα, πάντως, εκκρεμεί η έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ηλικιωμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φακέλους των φιλοξενούμενων οι Αρχές εντόπισαν ότι σε άνδρα είχαν συνταγογραφήσει φάρμακα για την εμμηνόπαυση και σε γυναίκα για τον προστάτη. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης