ΕΛΛΑΔΑ

«Δίναμε κατασταλτικά σαν καραμέλες»: Μαρτυρία κόλαφος πρώην εργαζόμενης στο γηροκομείο στα Χανιά

«Όλοι πέθαναν με τον ίδιο τρόπο, η δομή ήταν μια βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μια καλομελετημένη κομπίνα» λέει πρώην εργαζόμενη για το γηροκομείο-κολαστήριο INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Σε εξέλιξη από τις 7.00 το πρωί του Σαββάτου βρίσκεται η διαδικασία απολογίας των κατηγορουμένων, ενώπιον του ανακριτή Χανίων, για την πολύκροτη υπόθεση του γηροκομείου «κολαστήριο» στα Χανιά.

Η δικογραφία των περίπου 12.000 σελίδων είναι αποκαλυπτική, όπως και το διαβιβαστικό της αστυνομίας, που ουσιαστικά φωτογραφίζουν ένα «κολαστήριο», με τη σχετική έρευνα να εντοπίζει 293 θανάτους σε διάστημα έξι χρόνων.

Η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά καθώς εντός της ημέρας αναμένεται να απολογηθούν συνολικά επτά άτομα που εμλέκονται στην υπόθεση. Πρόκειται για δύο γιατρούς (παθολόγος και ψυχίατρος) και τρεις νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι, πέραν των δύο ιδιοκτητριών.

Την ίδια ώρα, ανατριχιαστικά είναι τα όσα περιγράφει πρώην εργαζομένη στη δομή, κάνοντας λόγοα για «μια βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μια καλομελετημένη κομπίνα».

«Ό,τι και να τους ρωτούσα, δεν μας έδιναν εξηγήσεις. Εγώ μιλούσα στη διεύθυνση και μου έλεγαν ''είσαι πολύ ευαίσθητη, δεν είναι τίποτα θα το συνηθίσεις''. Οι συνάδελφοί μου μού έλεγαν ''πάψε θα απολυθούμε, βούλωσέ το''. Με έκαναν στην άκρη, ήμουν το μαύρο πρόβατο» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρώην εργαζόμενη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μία δομή «βιτρίνα που κάλυπτε τα ψέματά τους, μία καλομελετημένη κομπίνα». Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, οι υπεύθυνοι έκαναν διαλογή στο προσωπικό:

«Μας βάζανε τόση δουλειά, ήμασταν τρεις νοσηλευτές για 60 τροφίμους. Έκαναν διαλογή στους εργαζόμενους, ήθελαν να είσαι ανειδίκευτος για να σε χειρίζονται».

«Δίναμε τα κατασταλτικά φάρμακα σαν καραμέλες στους ανθρώπους και ρωτούσαμε τι είναι αυτά» ανέφερε η πρώην εργαζόμενη, σημειώνοντας πως η ίδια έχει καταθέσει στις Αρχές ότι όλοι πέθαιναν με τον ίδιο τρόπο.

«Τρεις μέρες εμπύρετοι ήξεραν ότι θα πεθάνουν και μάλιστα γελούσαν, έφευγαν από το δωμάτιο και τους αφήναν μόνους τους. Την ώρα που έφευγε η ψυχή τους καθόμουν στο δωμάτιο για να τους κρατάω στο χέρι, για να μην νιώθουν μοναξιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η Κική Στεφανίδου για τις τραγικές στιγμές που βίωναν οι ηλικιωμένοι.

Πώς έκρυβαν τους γέροντες κατά τους ελέγχους των Αρχών

Φωτογραφικό ντοκουμέντο που προέρχονται από βιντεοληπτικό υλικό μέσα από το γηροκομείο - «κολαστήριο» των Χανίων πιστοποιεί τις περιγραφές ηλικιωμένων που έπεσαν θύματα και έφτασαν μέχρι το σημείο να κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την ασιτία, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο τελικά δεν τα κατάφεραν και βρήκαν το θάνατο από την πείνα και τις κακουχίες.

Από την έρευνα που έγινε, διαπίστωσαν οι Αρχές ότι οι υπεύθυνοι τους Κέντρου Φιλοξενίας Ηλικιωμένων είχαν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν γυψοσανίδες, ώστε να κρύβουν τα παραπάνω δωμάτια, όταν γινόταν έφοδος και έλεγχος και μάλιστα έβαζαν τους ηλικιωμένους στην ταράτσα, για να μην δουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ότι υπήρχαν υπεράριθμοι ηλικιωμένοι στο χώρο του γηροκομείου.

Πρώην υπάλληλοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και να περιγράψουν πώς έβαζαν τις γυψοσανίδες μετά από εντολή της διοίκησης και πώς μετέφεραν όπως – όπως με τα αμαξίδια ή και με τα κρεβάτια τους ηλικιωμένους στην ταράτσα.

Την ίδια ώρα, πάντως, εκκρεμεί η έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συνταγογραφήσεις φαρμάκων στους ηλικιωμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους φακέλους των φιλοξενούμενων οι Αρχές εντόπισαν ότι σε άνδρα είχαν συνταγογραφήσει φάρμακα για την εμμηνόπαυση και σε γυναίκα για τον προστάτη. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι παράνομες συνταγογραφήσεις ξεπερνούσαν τα 3 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης