Δολοφονία Άλκη: Επικεφαλής του «τάγματος εφόδου» ο 23χρονος - Πώς οργανώθηκε η επίθεση
Ανανεώθηκε:
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που περιλαμβάνει η δικογραφία εις βάρος των 11 εμπλεκόμενων για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού. Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων προκύπτει ότι ο 23χρονος, που συνελήφθη πρώτος και κατηγορείται για την υπόθεση, δρούσε ως επικεφαλής «τάγματος εφόδου».
Ο 23χρονος φέρεται, από τις περιγραφές των συλληφθέντων, ότι ήταν αυτός που έκανε κουμάντο στους μικρότερους χούλιγκαν. Το μοιραίο βράδυ δέχθηκε τηλεφώνημα από άλλους κατηγορούμενους για να μαζέψει κόσμο προκειμένου να γίνει η καταδρομική επίθεση.
«Η επίθεση έγινε από ιδέα του ίδιου του 23χρονου» ανέφεραν. Νωρίτερα, όπως φέρονται να λένε, «προηγήθηκε μια επίθεση στο Ωραιόκαστρο». Έτσι άρχισαν να τηλεφωνούν σε άλλους οπαδούς και συνδέσμους και αφού συγκεντρώθηκαν, ξεκίνησαν πορεία τρία αυτοκίνητα ως κομβόι για την περιοχή Χαριλάου, όπου έγινε η δολοφονική επίθεση στις 23:30.
«Πήγαμε να βρούμε Αρειανούς στα στενά του Χαριλάου», όπως είπαν στους αστυνομικούς, και έκαναν βόλτες στα στενά.
Η συμμορία των 12 ατόμων πήγαν στο σημείο της δολοφονίας με ένα ολόκληρο οπλοστάσιο καθώς γίνεται αναφορά για 3 μαχαίρια, ένα δρεπάνι, τέσσερις σιδηρολοστούς και ένα στυλιάρι.
Η στιγμή της επίθεσης
Χαρακτηριστική είναι όμως και η στιγμή της επίθεσης, όπως περιγράφεται στη δικογραφία, όπου αποκαλύπτεται επίσης ότι τα δύο αυτοκίνητα των δραστών σταμάτησαν στον κεντρικό δρόμο και το τρίτο έστριψε στο στενό που βρισκόταν η πολυκατοικία στην οποία απ' έξω ήταν ο Άλκης και οι φίλοι του.
«Όταν βγήκαν από το Polo τους ρώτησαν: "Τι ομάδα είστε;" και αυτοί απάντησαν: "Άρης". Ταυτόχρονα, βγήκαν και από τα άλλα δύο αυτοκίνητα οι επιβαίνοντες και κινήθηκαν προς τους πέντε οπαδούς του Άρη που βρίσκονταν στα σκαλιά της οικοδομής. Από τους πέντε Αρειανούς, οι δύο πρόλαβαν και έφυγαν τρέχοντας. Αναφορικά με τους άλλους τρεις Αρειανούς, πρώτα τους όρμησαν αυτοί από το Polo.»
Πώς επιχείρησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους
Υποδεικνύουν δύο πρόσωπα, το ένα που κρατούσε το δρεπάνι και το άλλο που κρατούσε το μαχαίρι. Δεν μπορούσαν να πουν ποιος χτυπούσε ποιον, ωστόσο όρμηξαν και μαχαίρωναν διαρκώς. «Ένας μάλιστα τραυματίστηκε από το μαχαίρι που κρατούσε».
Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Το αριστερό χέρι του G. είχε κοπεί και είχε αίματα. Και επίσης είχε αίματα μέσα στο αυτοκίνητο. Για τον λόγο αυτό έβγαλε από το αυτοκίνητο τα πλατοκαθίσματα και τα πέταξε σε έναν κάδο λίγο πάρα πάνω από το σημείο που είχε παρκάρει. Σε συνομιλία του, με τον Τ. είπε ότι ο G. λίγο μετά το σημείο που είχαν παρκάρει με το Citroen πέταξε το μαχαίρι σε κάποιο υπόνομο.»
Τι υποστηρίζει ο 23χρονος
Στην απολογία του, ο 23χρονος προφυλακισμένος αναφέρει μεταξύ άλλων: «…ύστερα από λίγη ώρα επιστρέψαμε όλοι στα γραφεία του Συνδέσμου στην Παλαιών Πατρών Γερμανού. Εκεί έφτασαν και τα έτερα άτομα, που επέβαιναν στα άλλα δύο αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και ο Γ.Κ, ο οποίος μπροστά σε όλους μας ανέφερε χαρακτηριστικά: "Έκανα μαλ… Ξέχασα εκεί το δρεπάνι"».
«Θύματα του φανατισμού, ξεκινήσαμε από το κέντρο της Θεσσαλονίκης τρία αυτοκίνητα, προς αναζήτηση οπαδών του ΑΡΗ, που όπως γνωρίζαμε στο παρελθόν είχαν τραυματίσει βαριά συνοπαδό μας» τονίζει, λέγοντας ότι ο ίδιος πίστευε πως σκοπός τους ήταν ο «διαπληκτισμός με ύβρεις και χειροδικίες».
«Ουδέποτε σκέφτηκα ότι, από ένα τέτοιο περιστατικό θα προκληθούν τα μοιραία αποτελέσματα, που εν τέλει προέκυψαν» υποστηρίζει.
Οι μοιραίες στιγμές πριν την δολοφονία του Άλκη
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οδηγούσε το Citroen ΙΧ του, στο οποίο επέβαιναν άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, που τους κατονόμασε στο Renault και άλλοι τέσσερις στο δεύτερο Polo, στο οποίο επέβαινε και ο Γ.Κ, που είχε το δρεπάνι: «Πριν φτάσουμε στη διασταύρωση επί της οδού Πλαστήρα, στο ύψος με την οδό Γαζή, το αυτοκίνητο μάρκας POLO, αιφνίδια έστριψε αριστερά επί της οδού Γαζή. Σταματήσαμε τα δύο αυτοκίνητα που προπορευόμασταν και περιμέναμε επί της οδού Πλαστήρα. Τα άτομα που επέβαιναν στο POLO, μας έδωσαν σήμα να κατέβουμε, αυτό σήμαινε ότι, είχαν βρεθεί τα άτομα που έψαχναν. Αξίζει στο σημείο αυτό, να αναφέρω ότι, τόσο εγώ, όσο και τα άτομα που επέβαιναν στο δικό μου αυτοκίνητο, δεν φέραμε όπλα, μαχαίρια, ή άλλο όργανο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θανάσιμο τραυματισμό. Και ξεκίνησε η συμπλοκή».
Στην συνέχεια ο 23χρονος αναφέρει: «…Εγώ δεν είχα τραβήξει το χειρόφρενο και το αμάξι ξεκίνησε να κατηφορίζει μόνο στην Πλαστήρα. Ενώ όλοι είχαν ήδη φτάσει στο σημείο της συμπλοκής, εγώ μπήκα αμέσως ξανά στο αμάξι και τράβηξα το χειρόφρενο. Άφησα ανοιχτή την πόρτα του οδηγού, κατέβηκα από το αμάξι, όταν όμως είδα τι γινόταν προς το σημείο της συμπλοκής, τρόμαξα και ουδέποτε πλησίασα. Όταν αντιλήφθηκα ότι, η κατάσταση είχε ξεφύγει, χωρίς να έχω εικόνα, για το τι ακριβώς συνέβαινε στο σημείο της συμπλοκής και βλέποντας να ανεβαίνουν από την Παπαναστασίου οπαδοί του ΑΡΗ, που φώναζαν και έβριζαν, τρομοκρατημένος φώναξα: "ΠΑΜΕ, ΠΑΜΕ. Τις περισσότερες λεπτομέρειες, για τη συμπλοκή τις έμαθα αργότερα"».
Η «χαρτογράφηση» των επιβαινόντων στα τρία ΙΧ
Βάσει της δικογραφίας, προκύπτει ότι τρία αυτοκίνητα βρίσκονταν στο σημείο του φονικού το μοιραίο βράδυ.
Πρόκειται για ένα CITROEN C3 λευκό, του οποίου οδηγός ήταν ο 23χρονος κατηγορούμενος, συνοδηγός ο 20χρονος με καταγωγή από την Αλβανία, πίσω από οδηγό καθόταν ένας 21χρονος και πίσω από συνοδηγό ένας 20χρονος επίσης με καταγωγή από την Αλβανία.
Το δεύτερο αυτοκίνητο ήταν ένα RENAULT CLIO μαύρο, αυτό που στο βίντεο ντοκουμέντο φαίνεται να φεύγει από τον μονόδρομο. Οδηγός σε αυτό το αυτοκίνητο ήταν ένας 22χρονος, με συνοδηγό έναν άλλο 22χρονο. Στα πίσω καθίσματα βρίσκονταν ένας 21χρονος και ένας 20χρονος -όλοι Έλληνες.
Τοτρίτο αυτοκίνητο πρόκειται για ένα VW POLO γκρι. Ο οδηγός του συγκεκριμένου παραμένει άγνωστος στις Αρχές, ενώ έχει ταυτοποιθεί ένας 25χρονος Έλληνας ως συνοδηγός. Στα πίσω καθίσματα βρίσκονταν ένας 21χρονος Έλληνας και ένας 23χρονος με καταγωγή από την Αλβανία.
Συνολικά, στα αυτοκίνητα μπορεί να βρίσκονταν 12 άτομα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τελευταίο αυτοκίνητο μπορεί να μπήκε και 5ο άτομο για το οποίο έχει ξεκινήσει έρευνα.
Δέκα από τους 11 εμπλεκόμενους στα χέρια των Αρχών
Εν τω μεταξύ, παραδόθηκε στις Αρχές ο νεαρός Έλληνας που «φωτογραφήθηκε» από τους συλληφθέντες ως δράστης για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη.
O επονομαζόμενος ως «Αθηναίος» ήταν ο μόνος από τους κατηγορούμενους που δεν είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Οι πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες ανέφεραν ότι μετά τη δολοφονία του Άλκη είχε «κατέβει» στην Αθήνα, ωστόσο όλο αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται πως κρυβόταν στη συμπρωτεύουσα.
Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν πραγματοποιήσει πολλές έρευνες για τον εντοπισμό του 25χρονου στην Αθήνα. Μάλιστα, είχαν γίνει έφοδοι σε χώρους όπου θα μπορούσε να βρίσκεται, ενώ δεν ήταν τυχαία και η έρευνα που είχε γίνει προ ημερών σε κεντρικό σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια.
Μετά τη σύλληψη του 25χρονου, διαφεύγει πλέον μόνο ένας από τους 11 κατά των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για το άγριο έγκλημα. Πρόκειται για τον νεαρό που έχει διαφύγει στην Αλβανία.
Το πρωί, σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, χαρακτήρισε ως ζήτημα τιμής την απονομή δικαιοσύνης για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτοντας ότι μέσα στην ημέρα αναμένεται να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον 20χρονο που έχει διαφύγει στην Αλβανία.
Κούγιας: Μην εκπλαγείτε αν ασκηθούν πρόσθετες ποινικές διώξεις για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης
«Μην εκπλαγείτε αν ασκηθούν πρόσθετες ποινικές διώξεις για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και για το αδίκημα της διακεκριμένης κατοχής όπλων που είναι και τα δυο κακουργήματα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Αλέξης Κούγιας μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τους γονείς του αδικοχαμένου Άλκη με την ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου.
«Η μητέρα, ο πατέρας και η αδελφή του Αλκιβιάδη δήλωσαν την παράστασή τους όπως διαδικαστικά επιβάλλεται προς υποστήριξη κατηγορίας. Η θέση μας είναι ότι όλοι όσοι έχουν συλληφθεί, εφόσον υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή τους, θα πρέπει να καταδικαστούν όλοι για την ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βάρος του αείμνηστου Αλκιβιάδη. Συγχρόνως δήλωσαν την παράσταση τους προς υποστήριξη κατηγορίας και οι δυο διασωθέντες νεαροί οι οποίοι δήλωσαν επίσης ότι παρίστανται προς υποστήριξη κατηγορίας για την διάπραξη εις βάρος τους του αδικήματος της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά όλων των συλληφθέντων και επίσης κατά ενός αγνώστου δράστη», δήλωσε ο κ. Κούγιας.
Ο γνωστός ποινικολόγος, όπως είπε συζήτησε μαζί με την ανακρίτρια τις απόψεις του για τον διαχωρισμό της δικογραφίας με τα όπλα. «Με καθησύχαζε λέγοντας μου ότι το ποια θα είναι τελικώς η κατηγορία θα είναι δική της η επιλογή μετά την έρευνα την οποία θα κάνει. Μην εκπλαγείτε αν ασκηθούν πρόσθετες ποινικές διώξεις για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και για το αδίκημα της διακεκριμένης κατοχής όπλων που είναι και τα δυο κακουργήματα. Αυτό θα λύσει τα χέρια της δικαιοσύνης ώστε να φτάσουν μέχρι όπου μπορούν να φτάσουν. Αυτό είπε η κυρία ανακριτής προς τους γονείς του αείμνηστου Αλκιβιάδη και τους δύο φίλους», σημείωσε ο κ. Κούγιας.