ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Τα χαρακτηριστικά του νέου πρωτεϊνικού εμβολίου Nuvoxivid κατά του Covid

AP Photo / Ted S. Warren

Τα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου Nuvoxivid παρουσίασε κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι από τον Ιανουάριο του 2021 που αναγνωρίστηκε το γονιδίωμα του κορωνοϊού έως και σήμερα βρίσκονται υπό ανάπτυξη πάνω από 200 εμβόλια και σκευάσματα έναντι της Covid-19.

Για το πρωτεϊνικό εμβόλιο Nuvoxivid

Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, το νέο εμβόλιο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη χώρα μας. Στην περίπτωσή του, χορηγείται έτοιμη η πρωτεϊνική ακίδα έτοιμη, χωρίς να την παράγει ο οργανισμός (προσιδιάζει στα εμβόλια τεχνολογίας του '80 όπως για παράδειγμα αυτό της ηπατίτιδας. To εμβόλιο χορηγείται σε ηλικίες άνω των 18 ετών σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21 ημερών.

Είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα δεδομένα του για χορήγηση τρίτης δόσης με το εν λόγω εμβόλιο, ωστόσο φαίνεται ότι παράγει υψηλό αριθμό αντισωμάτων με τη χορήγηση δύο δόσεων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και είναι κοινές με τα υπόλοιπα εμβόλια.

Διατηρείται εννέα μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, ενώ μετά το άνοιγμά του παραμένει κατάλληλο ακόμη και για έξι ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Στα εμβόλια mRNA δίνονται οι γενετικές πληροφορίες και ο ίδιος ο οργανισμός παράγει τα αντισώματα που απαιτούνται. Αντίθετα, στα εμβόλια όπως το AstraZeneca και το Johnson&Johnson χορηγείται μια ανενεργή μορφή του ιού μέσα στον οργανισμό και βάσει αυτής παράγονται τα αντισώματα.

Για τη συμβολή του εμβολιασμού των γονέων στη μείωση της διασποράς της Covid-19

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, έμμεση προστασία των παιδιών μπορεί να δοθεί μέσω του εμβολιασμού των γονιών τους, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή ο εμβολιασμός των γονέων μειώνει τη διασπορά στο εκάστοτε νοικοκυριό και ως εκ τούτου προστατεύει τα παιδιά από τη νόσηση.

Για το πολυφλεγμονώδες σύνδρομο σε παιδιά

Η σοβαρότητα αυτού του συνδρόμου μειώνεται με τη γνώση της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Επομένως ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η έγκυρη διάγνωση.

Η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας

ΕΟΔΥ: 109 θάνατοι, 549 διασωληνωμένοι, 18.855 νέα κρούσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 18.855 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.066.696 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.350 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 109, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.210 θάνατοι. 2 Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 427 (77.78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (22.22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.095 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 364 (ημερήσια μεταβολή -10.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 467 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης