ΕΛΛΑΔΑ

Καλάβρυτα: Πώς οδηγήθηκαν στο θάνατο οι αναρριχητές - Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης

Καλάβρυτα: Πώς οδηγήθηκαν στο θάνατο οι αναρριχητές - Τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης
Τι αναφέρει η ιατροδικαστής Πατρών για την αιτία θανάτου των αναρριχητών AΠΕ-ΜΠΕ

Τα ευρήματα τα οποία προσδιορίζουν την αιτία θανάτου των τριών αναρριχητών που έχασαν τη ζωή τους στο Χελμό στην περιοχή «Ύδατα Στυγός» κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, περιγράφει η ιατροδικαστής Πατρών, Αγγελική Τσιόλα.

«Αρκετές κακώσεις σώματος, οι οποίες είναι απολύτως συμβατές με πτώση», είναι η αιτία θανάτου των τριών αναρριχητών που εντοπίστηκαν νεκροί χθες το απόγευμα ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσιόλα.

Όπως πρόσθεσε, «κατά την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι σοροί και των τριών έφεραν κακώσεις στο θώρακα, ενώ διαπιστώθηκαν επίσης διαφορετικές κακώσεις στις τρεις σορούς, όπως στα άνω και τα κάτω άκρα, στην λεκάνη και στο κεφάλι».

Απαντώντας στο ερώτημα για τον αν οι τρεις αναρριχητές έπεσαν από μεγάλο ύψος, η Αγγελική Τσιόλα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τις κακώσεις που διαπίστωσα, τις συναντάμε μετά την πτώση από διάφορα ύψη».

Η λεπτομέρεια που θα τους έσωζε τη ζωή

Στο μεταξύ, ένας εκ των οδηγών βουνού που για ώρες προσπαθούσαν να εντοπίσουν και να κατεβάσουν από το βουνό τους τρεις ορειβάτες, περιγράφει τις δραματικές στιγμές μέχρι τον εντοπισμό των τριών αναρριχητών.

Μάλιστα όπως σημειώνει, οι τρεις ορειβάτες θα είχαν αποφύγει το μοιραίο, αν δεν πέρναγαν από το συγκεκριμένο σημείο και έκαναν μια παράκαμψη.

«Με δύο από τους τρεις, ήμουν καλός φίλος. Όταν μάθαμε ότι κάτι συνέβη στον Χελμό ήμουν καθοδόν για τα Γιάννενα. Γυρίσαμε με την ομάδα για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό, προπορευόμουν και με δύο άλλα άτομα, προσεγγίσαμε χθες το μεσημέρι το σημείο», αναφέρει περιγράφοντας στο thebest.gr τις τραγικές στιγμές ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, οδηγός βουνού που έφτασε από τους πρώτους στο σημείο της τραγωδίας.

«Όταν φτάσαμε στο χωριό, κοιτάξαμε την ορθοπλαγιά και μιλήσαμε και με έναν άλλο φίλο- οδηγό βουνού που ήταν από πάνω, χάσαμε κάθε ελπίδα. Αυτό που θέλαμε ήταν έστω να τους βρούμε και να τους παραδώσουμε στους δικούς τους ανθρώπους το συντομότερο. Από τις τρεις το μεσημέρι της Κυριακής όπου και εντοπίσαμε, καταφέραμε να τους κατεβάσουμε στις 12 το βράδυ. Ήταν εννέα ώρες προσπάθειας, η περισσότερη δουλειά έγινε βράδυ. Σήμερα ο καιρός χαλάει και η κατάσταση θα δυσκόλευε πολύ οπότε είναι σημαντικό που προλάβαμε».

Όσο για το τι έφταιξε, και για το αν η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο κ. Βουτυρόπουλος αναφέρει: «Τα χιόνια ήταν ασταθή όμως η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν είχαν περάσει από το συγκεκριμένο σημείο και είχαν κάνει μία παράκαμψη».

«Πήγαν σε ένα αρκετά επικίνδυνο σημείο για χιονοστιβάδες»

«Το Σάββατο το πρωί, τρεις έμπειροι αναρριχητές, ξεκίνησαν μέσα από τις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου ώστε να κάνουν παγοαναρρίχηση σε μία ορθοπλαγιά που βρίσκεται 2-3 χλμ μακριά από τις εγκαταστάσεις. Φεύγοντας το βράδυ του Σαββάτου διαπιστώσαμε ότι είχε μείνει ένα όχημα στο πάρκινγκ του χιονοδρομικού. Ελέγξαμε ποιο όχημα είναι αυτό και επικοινωνήσαμε με τους οικείους των ατόμων. Μάθαμε ότι είχαν ξεκινήσει το πρωί, ανησυχήσαμε και κινητοποιήσαμε όλες τις διαδικασίες για την αναζήτησή τους», αναφέρει μιλώντας στην τοπική ιστοσελίδα thebest.gr και ο διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος.

«Το βράδυ το Σαββάτου στείλαμε τέσσερα άτομα του Χιονοδρομικού για να ελέγξουν το σημείο ενώ με το πρώτο φως της ημέρας δυνάμεις της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της ελληνικής ομάδας διάσωσης αλλά και οδηγοί βουνού ξεκίνησαν την αναζήτηση των ορειβατών. Το πρωί σηκώσαμε το drone του Χιονοδρομικού, διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν σημάδια πρόσφατης χιονοστιβάδας ενώ ο οδηγός βουνού Νίκος Λαζανάς και άλλα δύο άτομα του Κέντρου βρήκαν το σημείο του δυστυχήματος. Παράλληλα μία άλλη ομάδα βουνού με επικεφαλής τον Γιώργο Βουτυρόπουλο, έφυγε για να προσεγγίσει επίσης το σημείο. Επιχειρούσαμε από δύο σημεία, από κάτω προς τα πάνω και το αντίθετο. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας όταν τα θύματα μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου».

«Ήταν τρεις έμπειροι ορειβάτες, όμως τη χιονοστιβάδα και άλλα στοιχεία της φύσης δεν μπορείς να τα προβλέψεις. Πήγαν σε ένα αρκετά επικίνδυνο σημείο για χιονοστιβάδες. Δεν μπορεί να υπάρχει έλεγχος σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από παντού. Ήταν μία μεγάλης έντασης χιονοστιβάδα που οδήγησε σε μία τραγωδία».

Ποιοι ήταν οι τρεις ορειβάτες που σκοτώθηκαν στον Χελμό

Τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητώναναμένεται να προσδιορίσουν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους πιο έμπειρους αναρριχητές της χώρας ήταν ο 56χρονος Γιάννης Τορέλλι που βρέθηκε νεκρός, μαζί με δύο φίλους του, σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Ο άτυχος άνδρας είχε διακριθεί πολλές φορές στην αναρρίχηση, συμμετέχοντας σε πρωταθλήματα, ενώ ήταν ένα από τα πιο ενεργά και δραστήρια μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

Ο δεύτερος που εντοπίστηκε νεκρός είναι ο Παναγιώτης Τέκος, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και μόνιμος κάτοικος Πατρών.

Νεκρός είναι και ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών με μεγάλη εμπειρία στην αναρρίχηση.

Οι εκτιμήσεις για τα αίτια της τραγωδίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται, όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, είναι οι τρεις άνδρες να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού.

Ήδη από τις 11:00 περίπου το πρωί της Κυριακής οι έρευνες των ομάδων διάσωσης της Πυροσβεστικής, εθελοντών και προσωπικού του χιονοδρομικού είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειες εντοπισμού των τριών αναρριχητών σε μία περιοχή περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το χιονοδρομικό κέντρο.

Λίγη ώρα αργότερα, με την βοήθεια δύο ελικοπτέρων του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας - διάσωσης, και της Πυροσβεστικής εντοπίστηκαν αρχικά αντικείμενα των τριών αναρριχητών και κατόπιν οι σοροί τους. Στην συνέχεια ακολούθησε επιχείρηση για την μεταφορά των τριών σορών από την δύσβατη περιοχή.

Το χρονικό

Οι τρεις αναρριχητές ηλικίας 56, 49 και 40 ετών είχαν ξεκινήσει χθες από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη».

Όταν όμως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση του εντοπισμού τους, στην οποία συμμετείχαν πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνα και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, από την Πάτρα, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εθελοντές και δύο ελικόπτερα.

Στο πλαίσιο της τεράστιας επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων εντοπίστηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους σε περιοχή που εντοπίζεται περίπου τρία χιλιόμετρα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, και συγκεκριμένα στα Υδατα Στυγός.

Όπως είπε στο CNN Greece, ο δημοσιογράφος του Καλάβρυτα News, Νίκος Κυριαζής, ο οποίος βρέθηκε στο πεδίο των επιχειρήσεων μαζί με την 6η ΕΜΑΚ Πάτρας, οι τρεις άνδρες βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Όπως ανέφερε στο CNN Greece ο πρόεδρος του Συλλόγου Ορειβασίας-Χιονοδρομίας & αναρρίχησης Καλαβρύτων, Χαρίλαος Ερμίδης, η περιοχή της «μαυρολίμνης» όπου εντοπίστηκαν οι άτυχοι αναρριχητές είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο για αναρρίχηση, καθώς πρόκειται για αχαρτογράφητη περιοχή.

Σημείωσε μάλιστα ότι αυτήν την εποχή, οι θερμοκρασίες στην περιοχή κινούνται μεταξύ -37 με -40 βαθμούς Κελσίου.