ΕΛΛΑΔΑ

Καθίζηση «ρουφά» σπίτια στο Νέο Βουτζά - Λέκκας: Χιλιάδες περιοχές με παρόμοιο πρόβλημα

Καθίζηση «ρουφά» σπίτια στο Νέο Βουτζά - Λέκκας: Χιλιάδες περιοχές με παρόμοιο πρόβλημα
Οι ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν το σπίτι που έχει υποχωρήσει περίπου 3,5 μέτρα κάτω από το έδαφος ενώ ανησυχούν και οι ένοικοι των γειτονικών σπιτιών ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Από τον Απρίλιο του 2021 όπως λένε οι κάτοικοι, είχαν κάνει γνωστό το πρόβλημα στο Νέο Βουτζά για την καθίζηση στην συγκεριμένη περιοχή που «ρούφηξε» ένα σπίτι και έχει προκαλέσει προβλήματα σε τουλάχιστον ακόμα έξι, ενώ ο καθηγητής γεωλογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας προειδοποιεί ότι υπάρχουν χιλιάδες περιοχές με παρόμοια προβλήματα.

Οι πολίτες με έγγραφό τους ενημέρωσαν πριν ένα χρόνο τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και το αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, ωστόσο, όπως καταγγέλλουν δεν έγινε καμία ενέργεια.

Απάντησε μόνο η περιφέρεια ότι έκανε αυτοψία στις 30 Ιουλίου 2021 και είπε ότι υπευθυνος είναι ο δήμος για να φτιάξει το έργο, αναφέρει κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Έπρεπε να γίνουν υδραυλικά έργα να διευθετηθούν τα όμβρια ύδατα που λόγω των βροχών έσκαγαν στην περιοχή και βούλιαξαν το έδαφος. Δεν έγινε τίποτα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η καθίζηση, αναφέρουν οι κάτοικοι.

«Οι ιδιοκτήτες εγκατέλειψαν το σπίτι που έχει υποχωρήσει περίπου 3,5 μέτρα κάτω από το έδαφος και ζουν σε άλλη περιοχή. Το σπίτι αυτό δεν σώζεται, πρέπει να γίνουν υδραυλικές εργασίες για να σωθούν τα υπόλοιπα σπίτια. Οι γεωλόγοι μας λένε ότι οφείλεται στα όμβρια ύδατα μετά τις βροχές», προσθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Αποκαλυπτικές εικόνες από το «βυθισμένο» σπίτι

Ένα από τα σπίτια της οδού Καρυωτάκη στον Νέο Βουτζά έχει «βυθιστεί» τρία μέτρα ύστερα από την καθίζηση που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές και η χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών.

Η εικόνα της αυλής, της εξωτερικής σκάλας αλλά και της βεράντας είναι αποκαλυπτικές: το ρέμα «καταπίνει» σιγά σιγά το σπίτι. Οι ιδιοκτήτες του το εγκατέλειψαν, όσοι όμως εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Το σπίτι, που είναι και εκείνο που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, έχει εγκαταλειφθεί από τους ενοίκους του, ενώ και οι ένοικοι των γειτονικών σπιτιών ανησυχούν.

Λέκκας: Χιλιάδες περιοχές με παρόμοια προβλήματα

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ για το φαινόμενο, είπε αρχικά, ότι υπάρχουν χιλιάδες περιοχές στη χώρα με αντίστοιχα προβλήματα, και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη των πολιτών να συντάξουν γεωλογική/γεωτεχνική μελέτη για την ασφάλεια της ιδιοκτησίας τους.

«Έχει γίνει η πολεοδόμηση για να κατασκευαστούν τα σπίτια, αλλά δεν μπορούν να προβλεφθούν οι γεωλογικές συνθήκες μέτρο - μέτρο. Όπως ορίζει ο νόμος ότι για την κατασκευή σπιτιού χρειάζεται γεωλογική γεωτεχνική μελέτη που εντάσσεται στην ευθύνη των ιδιοκτητών», ανέφερε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

«Τα πάντα ξεκινούν από τις γεωλογικές συνθήκες. Στα δημόσια κτήρια ο νόμος επιβλει τις μελέτες. Εμεις οι πολίτες προτιμούμε να μην δώσουμε 5.000 ευρώ και να ενισίχυσουμε την ασφάλεια του σπιτιού μας. Πρέπει να υπάρχει αντίληψη κινδύνου και να θέσουμε σε πρώτο πλάνο την ασφάλειά μας. Οι πιο πολλοί ιδιοκτήτες χτίζουν σε σημεία επικίνδυνα, γιατί έχουν τη θέα, έχουν θάλασσα, αλλά αυτές οι περιοχές ενέχουν και κινδύνους», είπε ο κ. Λέκκας αναφέροντας ότι πρέπει να μπει σε στην κουλτούρα του Έλληνα η γεωτεχνική μελέτη.

Μπουρνούς: Βυθίζονται κι άλλα σπίτια στον Νέο Βουτζά

«Ήταν μέσα οι άνθρωποι. Στην αρχή καθίζηση ήταν μικρή και τρόμαξαν. Σε δύο μέρες έπεσε στους 20 πόντους. Οι επόμενες βροχές το πήγαν πιο κάτω, τα χιόνια ακόμα πιο κάτω», δήλωσε χθες, Σάββατο, στο MEGA ο Ευάγγελος Μπουρνούς, δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Το συγκεκριμένο σπίτι όπως και τα γειτονικά, είναι χτισμένο πάνω στο ρέμα του Νταού. Το 1968 τεμαχίστηκε σε οικόπεδα.

«Εγώ δε θα το έπαιρνα αλλά οι άνθρωποι αγόρασαν οικόπεδο εντός σχεδίου. Υπεύθυνη είναι η κεντρική πολιτεία. Το αγόρασαν σε φθηνότερη τιμή αλλά η φύση εκδικείται», λέει ο δήμαρχος.

Το σπίτι που έχει βυθιστεί παρασέρνει και τα γειτονικά σε αυτό, το διπλανό βυθίζεται και κινδυνεύουν και άλλα. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί από τις υπηρεσίες του δήμου να εγκαταλείψουν τα σπίτια, όμως παραμένουν σε αυτά και βρίσκονται μονίμως σε κατάσταση συναγερμού.