ΕΛΛΑΔΑ

Θα ανακόψουν τα αντιικά φάρμακα την πορεία προς τις ΜΕΘ;

Tα αντιικά fφάρμακα φαίνεται ότι θα μειώσουν τις νοσηλείες ασθενών με Covid στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Καίτοι δεν έχουν παρενέργειες, ακόμη και εάν οι ασθενείς λαμβάνουν ταυτόχρονα και άλλα φάρμακα, τα αντιικά δεν μπορούν να χορηγηθούν σε έγκυες και σε ανθρώπους κάτω των 18 ετών που νοσούν από Covid-19. Μπορούν όμως να χορηγούνται σε χρονίως πάσχοντες όπως ογκολογικοί ασθενείς.

Ο γιατρός θα επιλέξει να δώσει το αντιικό χάπι σε έναν ανεμβολίαστο, ωστόσο δεν αποκλείεται και ο εμβολιασμένος, ο οποίος νοσεί από Covid-19. Τα αντιικά χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, καθώς και με χρόνια νοσήματα.

Όμως τα αντιικά, φαίνεται ότι μπορούν να ανακόψουν την πορεία προς την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπως τουλάχιστον έχει τονίσει η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα- γεγονός εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο.

Φυσικά αυτό θα το διαπιστώσουμε μετά από 28 ημέρες. Και καθώς τις τελευταίες πολλές εβδομάδες οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ κυμαίνονται γύρω στους 600 με 700, ακόμη και μία μικρή μείωση, είναι υπολογίσιμη και καθόλου αμελητέα.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Σωτήρης Τσιόδρας, έχει εκτιμήσει ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, θα υπάρξει μείωση κατά 20% στις διασωληνώσεις.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακόμη βιώνουμε την σκληρή μετάλλαξη Δέλτα, η οποία ήταν- και συνεχίζει να είναι- πολύ επιβαρυντική για τη δημόσια υγεία, αυξάνοντας δραματικά τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, τόσο τους θανάτους, όσο και τις διασωληνώσεις.

Για τον ερχομό των αντιικών φαρμάκων στη χώρα μας, τη χορήγηση κατ’ οίκον και τα σχετικά πρωτόκολλα, μίλησαν σε webinar που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς και συνεργάτες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, με τις συνεργάτες της κυρίες Αντωνιάδου και Βιλδιρίδη, ενημέρωσαν περισσότερους από 300 γιατρούς, για όλες τις λεπτομέρειες, σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης των αντιϊικών φαρμάκων, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι γιατροί του Δικτύου είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα ερωτήματά τους και να λύσουν απορίες αναφορικά με τις ενδείξεις των νέων φαρμάκων, τον τρόπο χορήγησής τους και τη διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης, για την κατ’ οίκοναποστολή τους, στον ασθενή.

Η κυρία Γκάγκα, εξήρε την πρωτοβουλία και επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η στενή συνεργασία που έχει με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος έχει συμβάλλει σημαντικά, στην υγειονομική θωράκιση, απέναντι στην πανδημία. Παρέμβαση έκαναν και ο Α' Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος καθώς και ο καθηγητής Παθολογίας -Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ Γ. Σαρόγλου.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Πατούλης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «Στόχος μας είναι σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου, ο συμπολίτης μας που διαγιγνώσκεται θετικός να μπορεί να βρει γιατρό και να έχει πρόσβαση στις νέες θεραπείες».

Με την συγκατάθεση του ασθενούς

Όπως τόνισε η κυρία Γκάγκα στη διάρκεια της ενημέρωσης, για τα αντιικά, χρειάζεται η συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η αίτηση γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, είχαν καταγραφεί 340 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 318 ήταν εγκεκριμένες. Η Επιστημονική Επιτροπή- η οποία σημειωτέον ήταν η ίδια που ενέκρινε και τα μονοκλωνικά αντισώματα- εγκρίνει τα φάρμακα εντός 48 ωρών. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, η Επιτροπή μπορεί να απαντήσει και σε 24 ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι την αίτηση θα πρέπει να την πραγματοποιήσει ο ασθενής, μέχρι την τρίτη ημέρα θετικότητας της νόσου. Ο ασθενής αποδέχεται τους όρους χρήσης και έγκρισης και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Το επόμενο βήμα είναι να τα λάβει κατ’ οίκον με courier.

40 χάπια σε 5 ημέρες

Ο άνθρωπος που έχει βγει θετικός και θα λάβει τα αντιικά φάρμακα, θα λάβει συνολικά 40 χάπια για την θεραπεία του, δηλαδή 8 χάπια την ημέρα. Πρόκειται για μία 5ήμερη θεραπεία. Μάλιστα όσο λιγότερα τα συμπτώματα, τόσο το καλύτερο, τονίστηκε στη διάρκεια του webinar.

Πάντως τα φάρμακα χορηγούνται από την έναρξη των συμπτωμάτων και όχι από την έναρξη της θετικότητας. Για τον λόγο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό του. Μετά την πάροδο 28 ημερών, ο θεράπων γιατρός θα πρέπει να δηλώσει στην Επιτροπή σχετικά με την πορεία του ασθενούς, μάλιστα η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι υπάρχουν σκέψεις αυτό να γίνεται με ένα sms, κάτι που αναμένεται να θεσπιστεί.

Αντιικά και στους ογκολογικούς και στους ασθενείς με αυτοάνοσα

Αναφορικά με τους χρονίως πάσχοντες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι τα αντιικά μπορούν να χορρηγούνται και σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία, καθώς και σε ασθενείς που έχουν κάποιο αυτοάνοσο. Για το τελευταίο ωστόσο, θα αποφανθεί με ασφάλεια η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.

Να σημειώσουμε, ότι ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης (της Merck), ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες. Επίσης στις αρχές Μαρτίου, αναμένουμε άμεσα και τα αντιικά χάπια της Pfizer.

Οι έξι κλινικές μελέτες της Merck για τα αντιικά

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φαρμακευτική MSD (για την Ελλάδα και Merckγια τις ΗΠΑ), η από του στόματος θεραπεία Molnupiravir, είναι αποτελεσματική και έναντι της Omicron σε μελέτες In Vitro. Το ελπιδοφόρο αυτό στοιχείο, προκύπτει από τα δεδομένα 6 κλινικών μελετών, τα οποία ανακοίνωσαν η MSD και η Ridgeback, σύμφωνα με τα οποία η θεραπεία με μολνουπιραβίρη, δρα αποτελεσματικά κατά της μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron, η οποία πλέον επικρατεί παγκοσμίως, έναντι της Δέλτα.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία. Οι μελέτες χρησιμοποίησαν κυτταρικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir και άλλων αντι-ικών παραγόντων COVID-19 έναντι των παραλλαγών ενδιαφέροντος SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της Omicron. Η μολνουπιραβίρη, δεν έχει ακόμη μελετηθεί έναντι της Omicron σε κλινικές μελέτες. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά και αποτελούν ένα σημαντικό «εργαλείο» στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, δίνοντας ελπίδα και ανοίγοντας νέες προοπτικές, τονίζει σε ανακοίνωσή της η MSD.

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, σταμάτησαν, καθώς βρέθηκε ότι δεν ήταν αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης