ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αύξηση κρουσμάτων προβλέπουν οι ειδικοί - Τι είναι τα πρωτεϊνούχα εμβόλια

Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95%, λέει ο κ. Δημόπουλος ΙΝΤΙΜΕ

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την κατάσταση στο ΕΣΥ καθώς και τα νέα εμβόλια που θα είναι διαθέσιμα μιλούν οι ειδικοί.

Αρχικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε πως πάνω από 30% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό.

Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου, θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ. Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75. Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως λόγω του μη εμβολιασμού στην τρίτη δόση.

«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα ενώ σε μη εμβολιασμένο δεν του δίνει ήπια νόσο» τόνισε ο κ. Σαρηγιάνης.

Δημόπουλος: Τι είναι τα πρωτεϊνούχα εμβόλια

Από πλευράς του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος τόνισε ότι η πλειοψηφία των ασθενών ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα. «Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον» προειδοποίησε.

Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95% τόνισε.

Ενόψει της παραλαβής 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax στη χώρα μας ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους».

Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.

«Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού».

Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορωνοϊό. Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Παγώνη: Θα αργήσουν να μειωθούν οι σκληροί δείκτες

Παράλληλα, και η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μίλησε στο MEGA για την πορεία του κορωνοϊού και τα εμβόλια.

Σχετικά με την 3η δόση η κ. Παγώνη δήλωσε πως, «οι μελέτες έχουν γίνει, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν την 3η δόση και ειδικά οι άνω των 60 ετών και δη εκείνων που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την δική μας περίπτωση στην Ελλάδα, με τις άλλες χώρες. Η κάθε χώρα βρίσκεται σε άλλο στάδιο της πανδημίας. Είναι αρκετοί μη εμβολιασμένοι, αργούν να πάνε στα νοσοκομεία, γιατί έχουν ένα άλλο σκεπτικό, ότι θα κάτσουν σπίτι και θα αναρρώσουν. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι άνω των 60, με υποκείμενα που κάνουν τις επιπλοκές ειδικά με τη "Δέλτα", η οποία μπορεί να μην είναι επιθετική όσο η "Όμικρον" και οι υποπαραλλαγές, η "Δέλτα" είναι μία δύσκολη παραλλαγή, προκαλεί πνευμονίες. Οι 300.000 ανεμβολίαστοι, όπως και εκείνοι που έχουν κάνει τη μία ή τις δύο δόσεις, μπορεί να αρρωστήσουν πολύ βαριά».

«Το υγειονομικό προσωπικό είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση που φτάνει. Η περαιτέρω ενίσχυση αλλά και η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι σημαντική και απαραίτητη», σημείωσε η κυρία Παγώνη.

Όσο αφορά στην πορεία της πανδημίας, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι, «οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι και οι ασθενείς ΜΕΘ, θα αργήσουν να μειωθούν, γιατί όταν είσαι στη μονάδα και έχεις τις επιπλοκές σου, είναι δύσκολο να πάρεις εξιτήριο. Σιγά σιγά με αργούς ρυθμούς σταδιακά θα γίνει αυτό. Οι περιορισμοί για τις μάσκες θα πάει μετά το Πάσχα, από Ιούνιο και μετά, εάν συνεχίσουν να πηγαίνουν καλά τα πράγματα. Εάν αυτή τη στιγμή, που έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην εστίαση, θα πάμε με το σκεπτικό να φάμε και να διασκεδάσουμε, πάντα με προσοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης