ΕΛΛΑΔΑ

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Δύσκολο να προβλεφθεί η ύφεση των σκληρών δεικτών

Είναι δύσκολο να προβλέψουμε μακροπρόθεσμα την μείωση των σκληρών δεικτών, πάντως αυτή τοποθετείται στις επόμενες εβδομάδες όπως είπε ο καθηγητής INTIME

Δύσκολη έως και παρακινδυνευμένη είναι μία πρόβλεψη αναφορικά με την αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας στη χώρα μας, δηλαδή διασωληνώσεις και θάνατοι. Αυτό τόνισε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Πέμπτης και μετά από σχετική ερώτηση του CNN Greece. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε μακροπρόθεσμα την μείωση των σκληρών δεικτών, πάντως αυτή τοποθετείται στις επόμενες εβδομάδες όπως είπε.

Σύμφωνα με την ερώτηση, του CNN Greece, ο περιφερειακός διευθυντής του παγκόσμιου Οργανισμού υγείας, δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξει μία «μόνιμη ειρήνη» αναφορικά με το τέλος της πανδημίας προς το τέλος του χειμώνα και αναμένεται να επηρεαστούν αρκετές χώρες, την ώρα που στην κεντρική Ασία οι μολύνσεις αυξάνονται κατακόρυφα, την περασμένη βδομάδα ο ΠΟΥ κατέγραψε 12 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της πανδημίας.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι διασωληνωμένοι αναμένεται να πέσουν στους 500 στο τέλος Φεβρουαρίου, μια μείωση της τάξης του 20%. Να θυμίσουμε, ότι σήμερα 3 Φεβρουαρίου 2022 έχουμε 568 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 106 θανάτους, δείκτες, οι οποίοι είναι ήδη πολύ ψηλά και δεν συνηγορούν σε μία άμεση αποκλιμάκωση. Γενικότερα τις τελευταίες βδομάδες οι διασωληνωμένοι κυμαίνονται σταθερά μεταξύ 600 με 700, ενώ όσοι καταλήγουν είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ηλικιωμένοι, με υποκείμενα νοσήματα και ανεμβολίαστοι.

Ελλάδα-Κροατία-Βουλγαρία: Το τρίπτυχο του θανάτου

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής ένωσης αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που καταλήγουν από COVID, μαζί με την Κροατία και την Βουλγαρία και με θανάτους που ξεπερνούν τους 100 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

140.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Επίσης, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παπαευαγγέλου τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα, ανέρχονται σε 140.000 και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για μία ύφεση, ή αποκλιμάκωση της κατάστασης, παρά το γεγονός ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη στα συμπτώματα.

Την ίδια ώρα, έχουμε 19.000 νέα κρούσματα την ημέρα, ενώ η θετικότητα του ιού αυξήθηκε την τελευταία βδομάδα, στο 7,3% από 5,7%.

350 ασθενείς με COVID στον ιδιωτικό τομέα

Σε άλλη ερώτηση του CNN Greece προς την αναπληρώτρια υπουργό υγείας Μίνα Γκάγκα σχετικά με το τι έχει συνεισφέρει ο ιδιωτικός τομέας στην πανδημία, ιδιαίτερα σήμερα που η κάλυψη σε μονάδες εντατικής θεραπείας στο ΕΣΥ είναι πάρα πολύ ψηλή φτάνοντας στις 455 εισαγωγές την ημέρα, η υπουργός απάντησε ότι αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται γύρω στα 350 άτομα με κορωνοϊό σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ γενικότερα ο ιδιωτικός τομέας έχει συνεισφέρει με 600 κλίνες. Βέβαια, έχει ένα ευρύτερο ενδιαφέρον σε μία περίοδο και μετά από δύο χρόνια πανδημίας που το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του αλλά συνεχίζει γενναία, και οι υγειονομικοί μας βρίσκονται σε πλήρη εξουθένωση, να δούμε πόσες διασωληνώσεις έχουν σημειωθεί στις ιδιωτικές κλινικές, πόσοι θάνατοι έχουν καταγραφεί και πόσα εξιτήρια. Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό τομέα σε όλη την Ευρώπη, όπως υπογράμμισε η κυρία Γκάγκα. Βεβαίως, έχουμε προχωρήσει σε επιτάξεις ιδιωτών γιατρών και αν χρειαστεί θα ξανά προχωρήσουμε υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός, προσθέτοντας ότι πράγματι το ΕΣΥ πιέζεται πολύ, όπως και οι υγειονομικοί, ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει και χιλιάδες προσλήψεις στην χώρα μας. Την ίδια ώρα στη Βρετανία, σε ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα υγείας της Ευρώπης, σημειώνονται από την αρχή της πανδημίας, χιλιάδες παραιτήσεις υγειονομικών, σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα. Πάντως σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση έστω και αργά θα αποκλιμακωθεί, οι εμβολιασμοί και η ανοσία που δημιουργείται μέσω αυτών αλλά και μέσω της φυσικής νόσησης, αποτελεί την καλύτερη θωράκιση και την καλύτερη προσδοκία για το τέλος της πανδημίας αλλά όχι του κορωνοϊού.

Τα εμβόλια Novavax και Sanofi

Εν τω μεταξύ, το θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο κατά της COVID, εμπλουτίζεται συνεχώς, γεγονός το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ασθενείς. Ήδη στις 21 Φεβρουαρίου αναμένονται στη χώρα μας 168.000 πρωτεϊνικά εμβόλια της Novavax, 474.000 συνολικά μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αλλά και το εμβόλιο της Sanofi που έρχεται στα μέσα Απριλίου.

Επίσης έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα 300 αιτήσεις για χορήγηση αντιικών φαρμάκων, ενώ στις αρχές Μαρτίου έρχονται και τα αντιικά φάρμακα της Pfizer.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Ελλάδα βρίσκεται σε όλες τις διακρατικές συμφωνίες με την Ευρώπη, αναφορικά με τα εμβόλια και τις θεραπείες για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης