Κορωνοϊός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Όμικρον 2 από Θεοδωρίδου - Θεμιστοκλέους
Ανανεώθηκε:
Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της Όμικρον 2 στη χώρα μας, εξέφρασαν την Τρίτη από το υπουργείο Υγείας, τόσο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η Όμικρον 2, ή ΒΑ2, δεν θεωρείται ότι θα αλλάξει κάτι ως προς την βαρύτητα της νόσου, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι η μεταδοτικότητά της, είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη από την Όμικρον. Ανέφερε ακόμη, ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, φαίνεται ότι η 4η δόση εμβολίων, δεν θα προσφέρει κάτι παραπάνω, όσον αφορά το θέμα της ανοσίας.
Απάντησε, ειδικότερα, στη δημοσιογράφο η καθηγήτρια Θεοδωρίδου για την τέταρτη δόση:
«Είναι κάτι το οποίο δεν μοιάζει να απασχολεί και δεν έχω δει, επειδή αναφέρατε για το Ισραήλ, να ενέχεται η Όμικρον 2 στην απόφαση για να δώσουν τέταρτη δόση, για την οποία και στο Ισραήλ υπήρχε μεγάλος δισταγμός. Θα περιμένουμε να δούμε, αλλά νομίζω ότι τα ποσοστά που δείξαμε με την τρίτη δόση ότι επιτυγχάνονται για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου δεν αφήνουν περιθώρια ότι μια τέταρτη δόση θα προσφέρει πολλά περισσότερα».
Τέσσερα κρούσματα της Όμικρον 2 στην Ελλάδα
Το CNN Greece επικοινώνησε με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τα τέσσερα κρούσματα της Όμικρον 2, ή Β 2 μέχρι στιγμής που έχουμε στην Ελλάδα, τα οποία είναι πολύ λίγα, όπως υποστήριξε.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναλύσεις που αφορούν στο γονιδίωμα των λυμάτων (σ.σ. το λεγόμενο RNA) και το οποίο θα δείξει τι συμβαίνει ακριβώς με τις μολύνσεις της Όμικρον 2. Πρόκειται για πολύ ακριβές αναλύσεις, συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας και πριν από δύο εβδομάδες στο CNN Greece, για τον ερχομό της νέας υποπαραλλαγής, δεν είχε ανησυχήσει.
«Δεν γνωρίζουμε πώς θα επιδράσει, αλλά βλέποντας την μετάλλαξη Όμικρον, εκτιμούμε ότι θα έχει παρόμοια, ή ήπια συμπτωματολογία, με αντίστοιχη νοσηρότητα», είχε τονίσει.
Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο κ. Θωμαΐδης είχε αναφέρει ότι η εικόνα των λυμάτων στην Αττική, μας έδειξε πολύ νωρίς, τις υποπαραλλαγές της Όμικρον. Ήδη έχουν καταγραφεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 32 υποπαραλαγές, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνεται η νέα υποπαραλαγή 2 ή ΒΑ 2.
Πάντως ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνει ότι είναι θετικό το σενάριο της Όμικρον και της υποπαραλλαγής στην φάση αυτή, καθώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία ήπια μετάλλαξη, με λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.
Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής είχε εκτιμήσει, ότι και τα εμβόλια θα προσαρμοστούν στις νέες μεταλλάξεις και υποπαραλλαγές, ενώ όλες οι μελέτες-μεταξύ των οποίων και αυτή του καθηγητή Θεραπευτικής Αιματολογίας της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ EυάγγελουΤέρπου, καταδεικνύουν ότι η αναμνηστική δόση λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στην Όμικρον, σε ποσοστό 80%.
Θεμιστοκλέους για Όμικρον: Λιγότερες νοσηλείες και θάνατοι
Από την πλευρά του ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση της Τρίτης, υπογράμμισε ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερες νοσηλείες και θανάτους, ενώ αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά, στο θέμα των ανεμβολίαστων 60άρηδων.
Επεσήμανε, ότι το ζήτημα των θανάτων - όπου καθημερινά εδώ και εβδομάδες ο ΕΟΔΥ καταγράφει πάνω από 100- είναι πολυπαραγοντικό. Άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, έχουν τονίσει ότι οι θάνατοι οφείλονται στις μεγάλες ηλικίες, και στο γεγονός ότι οι διασωληνωμένοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, οι οποίοι ενοχοποιούνται για τη μεγάλη συμμετοχή τους στη διασπορά του ιού, ο κ. Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι 230.000 έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση και 200.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Επίσης, 12.000 πολίτες άνω των 60 ετών έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό και άλλες 12.000 έχουν δηλώσει για κατ’ οίκον εμβολιασμό.
Τι αναφέρει ο ΠΟΥ για την Όμικρον 2
Η υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον BA.2, έχει λάβει το παρατσούκλι «stealth Omicron», καθώς φαίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ ανίχνευσης των διαγνωστικών εργαλείων όπως ακριβώς τα αεροσκάφη stealth, εγείροντας φόβους ότι πρόκειται για μια ακόμη πιο μεταδοτική έκδοση της Όμικρον που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερα επιδημικά κύματα της Covid-19 παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Όμικρον (B.1.1.529) έχει τρία κύρια «υποστρώματα», τα BA.1, BA.2 και BA.3. Από τις 23 Δεκεμβρίου 2021, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι πάνω από το 99% των περιπτώσεων που προσδιορίστηκαν εργαστηριακά ήταν BA.1. Αλλά τώρα, η άνοδος του BA.2 στη Δανία και αλλού (όπως στο Ισραήλ, το Βέλγιο και την Ινδία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ελλάδα) υποδηλώνει ότι το BA.2 μπορεί να ξεπεράσει το BA.1.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το υποστέλεχος BA.2 της Όμικρον μπορεί να έχει 28 μοναδικές μεταλλάξεις σε σύγκριση με το BA.1, ακόμη και όταν τα δύο αυτά στελέχη έχουν κοινές 32 μεταλλάξεις.
«Νομίζω ότι το πιο υπεύθυνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να συσχετίσουμε το BA.2 ως μια εντελώς διαφορετική παραλλαγή, που ξεπερνά το BA.1», έγραψε στο Twitter ο Σάι Φλέισον, ερευνητής στο Κεντρικό Εργαστήριο Ιολογίας της ισραηλινής κυβέρνησης.