ΕΛΛΑΔΑ

Αισιόδοξα μηνύματα για τη φάλαινα: Ξεκίνησε το ταξίδι της στα ανοικτά του Σαρωνικού

Οι ειδικοί χορήγησαν στο αδύναμο θηλαστικό αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, φάνηκαν για τη κατάσταση της υγείας της φάλαινας, που αφέθηκε ελεύθερη το πρωί του Σαββάτου στη θάλασσα αλλά επέστρεψε στα ανοιχτά της Σαλαμίνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας η νεαρή αρσενική φάλαινα (Ziphiuscavirostris) που βρισκόταν από το πρωί στον όρμο Σελήνια της Σαλαμίνας, καταδύθηκε σε μεγάλο βάθος και κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά στον Σαρωνικό κόλπο.

Η φάλαινα του είδους «ΖΙΦΙΟΣ» απομακρύνθηκε από μόνη της στην ανοιχτή θάλασσα από τη βραχώδη ακτή της παραλίας Σελίνια Σαλαμίνας όπου εθεάθη το πρωί του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Παρασκευής είχε εγκλωβιστεί και στα ρηχά παραλίας του Αλίμου.

Όπως αναφέρει επίσης η ομάδα Διάσωσης του ΑΡΙΩΝ στο διαδίκτυο «μετά τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής έδειξε σημεία έντονης βελτίωσης».

Αναφέρει επίσης ότι ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει ακτινολογικός έλεγχος στο ρύγχος, το ζώο απομακρύνθηκε από μόνο του πλέοντας προς τα ανοιχτά. Οι κτηνίατροι βιολόγοι και εθελοντές δύτες παραμένουν στην περιοχή μέχρι νεοτέρας ενώ έχουν ενημερωθεί και τα πλησιέστερα λιμεναρχεία σε περίπτωση που η φάλαινα επαναπροσαράξει σε άλλη περιοχή.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Στα ανοικτά του Σαρωνικού η νεαρή φάλαινα

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας, επισημαίνει ότι το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ θα παραμείνει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί για τα επόμενα 24ωρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου για τη νεαρή φάλαινα:

Μετά την τελευταία ισχυρή φαρμακευτική αγωγή που της χορηγήθηκε, η νεαρή αρσενική φάλαινα (Ziphiuscavirostris)που βρισκόταν από το πρωί στον όρμο Σελήνια της Σαλαμίνας, καταδύθηκε σε μεγάλο βάθος και κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά στον Σαρωνικό κόλπο κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες. Ωστόσο το Λιμενικό Σώμα, σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ θα παραμείνει σε επαγρύπνηση με συνεχείς περιπολίες γύρω από το νησί για τα επόμενα 24ωρα.

Εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Θηλαστικών υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Νατάσσας Κομνηνού χορήγησαν στο αδύναμο θηλαστικό αντιβιοτικά, παυσίπονα και κορτιζόνη, παραμένοντας σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε περίπτωση που ο ζιφιός εντοπιστεί εκ νέου σε αβαθή νερά.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Στη φάλαινα, που έφερε μικρό τραύμα στο ρύγχος, προσφέρθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες, ενώ διενεργήθηκαν και ιατρικές εξετάσεις, με την κινητοποίηση να είναι τεράστια.

Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.

Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αγώνας για τη διάσωση της φάλαινας: «Πολύ σοβαρή η κατάστασή της» λένε οι ειδικοί

'Οπως δήλωσε στο CNN Greece η Αναστασία Κομνηνού, συντονίστρια της επιχείρησης και καθηγήτρια Χειρουργικής-Ιατρικής Εξωτικών και Άγριων Ζώων του Τμήματος Κτηνιατρικής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με βάση το μέγεθός της (περίπου 3,5 μέτρα) πρόκειται για νεαρό θηλαστικό, καθώς τα συγκεκριμένα κήτη μπορούν να φτάσουν και τα εννέα μέτρα.

«Έχουν γίνει όλες οι θεραπευτικές αγωγές που πρέπει να κάνουμε και είμαστε σε αναμονή. Πάντως τα πράγματα δεν είναι καλά γιατί το κήτος έχει πολύ σοβαρά θέματα απ’ ό,τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις», τονίζει η καθηγήτρια και συνιδρύτρια του ερευνητικού κέντρου διάσωσης και περίθαλψης κητωδών, Αρίων.

Η καθηγήτρια έκανε λόγο για ένα «φοβερό κάταγμα στη γνάθο, το οποίο δεν έγινε σήμερα, αλλά μπορεί να είναι των προηγούμενων ημερών».

Αναφορικά με το τι μπορεί να οδήγησε το ζώο στον αποπροσανατολισμό του, η επιστήμονας απάντησε:

«Μπορεί να είναι πολλά, είμαστε επιστήμονες, δεν μπορούμε να μιλάμε με εικασίες. Μπορεί να είναι κάποια λοιμώδη νοσήματα, μπορεί να είναι το κάταγμα το οποίο οδήγησε το ζώο να βγει έξω επειδή έχει να φάει καιρό και δεν μπορεί να φάει. Το αν έχει φάει σακουλα, όπως επίσης γράφτηκε, δεν μπορούμε να το ξέρουμε, τη σακούλα θα τη δούμε μετά θάνατον. Δεν είναι σκύλος να το βάλουμε να κάνει ακτινογραφία».

Σύμφωνα με την κα Κομνηνού τα συγκεκριμένα κήτη είναι βαθύβια, κινούνται δηλαδή σε περιβάλλοντα μέχρι και τρία χιλιόμετρα βάθους και στρεσσάρονται ιδιαίτερα στα πολύ ρηχά ύδατα.

Ανησυχία για την φάλαινα: Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του «Σωτήρη» - Επέστρεψε στη Σαλαμίνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης