Κορωνοϊός: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
Η αύξηση του αριθμού των θεατών στα γήπεδα, αλλά και η επαναφορά της μουσικής για τους καθήμενους πελάτες στην εστίαση είναι, όπως όλα δείχνουν, τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Την ίδια στιγμή, προς παράταση μίας εβδομάδας οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αυτά που συζητούνται από τα μέλη της Επιτροπής είναι:
- Η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και τις καφετέριες
- Η άρση του ωραρίου στην εστίαση που σήμερα κλείνει στις 12 τα μεσάνυχτα
- Η διατήρηση του μέτρου μόνο για καθήμενους στην εστίαση
- Η αύξηση της χωρητικότητας στις κερκίδες των γηπέδων στο 50%.
Νωρίτερα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είχε πει πως τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα την Επιτροπή, θα αφορούν αφενός την αύξηση των θεατών στα γήπεδα, αφετέρου στην επαναφορά της μουσικής στην εστίαση.
Ερωτηθείσα, δε, για τα γήπεδα η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι η πληρότητα του 10% μπορεί να αυξηθεί εάν και εφόσον τηρούνται τα μέτρα σημειώνοντας ότι «είμαστε πιο κοντά στο τέλος» αν και ζήτησε να μην υπάρξει χαλάρωση.
Κληθείσα να σχολιάσει τον υψηλό αριθμό των θανάτων από κορονοϊό η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι αποτελεί ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα λέγοντας ότι από τους θανάτους της Τετάρτης «υπήρχαν 80 μη εμβολιασμένοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η».
Η Μίνα Γκάγκα σημείωσε, τέλος, ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια αν και, όπως τόνισε, σε κάθε περίπτωση ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο.
Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην άρση των μέτρων και γι' αυτό είναι πολύ πιθανό να εισηγηθούν την παράτασή τους κατά μία εβδομάδα, καθώς η επιβάρυνση στο ΕΣΥ συνεχίζεται.
Ιδιαίτερα ανησυχεί ο επίμονα μεγάλος αριθμός νεκρών, καθώς περίπου 100 άνθρωποι καταλήγουν καθημερινά στη χώρα της από επιπλοκές του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, παρότι σποκλιμακώνεται σταδιακά ο δείκτης της θετικότητας του κορωνοϊού (υποχώρησε στο 2,59%), την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 115 νέοι θάνατοι.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπερισχύσει το καλό σενάριο, που θέλει άρση των μέτρων, καθώς παρατηρείται τάση σταθεροποίησης των κρουσμάτων.
Πιστοποιητικά εμβολιασμού: Αναμένονται ανακοινώσεις Πλεύρη μετά τη συνεδρίαση της ειδικών
Την ίδια, στιγμή, προς παράταση μίας εβδομάδας οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του CNN Greece, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ο κ. Πλεύρης, εκτίμησε ότι από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται αποκλιμάκωση σε όλους τους δείκτες της πανδημίας.
Μιλώντας στο Open, απέδωσε τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ημερών στην υψηλή νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα, στις αρχές Ιανουαρίου, πριν επικρατήσει ακόμη στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον.
Διευκρίνισε ότι το 86% των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, προέρχεται από ανεμβολίαστους ενώ το 80% είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.
Ελπίδες για μείωση κρουσμάτων λόγω... «Ελπίδας»
Δραματική μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού εάν διατηρηθεί το ιδιότυπο «lockdown» των τελευταίων ημερών προβλέπει ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Όπως λέει ο κ. Παυλάκης στον ΣΚΑΪ, είναι μεγάλη ευκαιρία να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν συνεχιστεί ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και διατηρηθεί η τηλεργασία:
«Αν διατηρηθεί αυτό το ιδιότυπο κλείσιμο, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ή σε 10-15 ημέρες από τώρα τα κρούσματα θα μειωθούν δραματικά», τόνισε ο γιατρός.
«Είναι σημαντικό να διδαχθούμε ότι το κλείσιμο περιορίζει τα κρούσματα», ωστόσο όπως ανέφερε οι θάνατοι θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.
Για την τωρινή εικόνα της πανδημίας σχολίασε πως «δεν είναι σωστό να πανηγυρίζουμε» καθώς όπως εξήγησε τα κρούσματα είναι μεν μειωμένα αλλά η θετικότητα βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα.
«Όταν έχουμε 20.000 κρούσματα και λέμε ότι "πάμε καλά" υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως χτες, Τετάρτη ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 17.960 κρούσματα, εκ των οποίων στην Αττική εντοπίστηκαν 5.037 κρούσματα, ενώ σταθερός εμφανίζεται ο αριθμός των περιπτώσεων στην Θεσσαλονίκη με 2.005.