Κορωνοϊός: Η «Ο2» δεν εντοπίζεται από τα μοριακά τεστ απαιτείται γονιδιακός έλεγχος
Ανανεώθηκε:
H υποπαραλλαγή O2 που μετρά μέχρι σήμερα 2 εισαγόμενα κρούσματα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Τα μοριακά και τα αντιγονικά τεστ μπορούν να διαγνώσουν αξιόπιστα αυτή την υποομάδα. Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι τα μοριακά τεστ δεν μπορούν να διακρίνουν ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή σε σχέση με κάποια άλλη και απαιτείται γονιδιωματική ανάλυση των θετικών δειγμάτων.
Τώρα σε ότι αφορά τα εμβόλια οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της «Όμικρον 2».
Ο Εθνικός Οργανισμό Δημόσιας Υγείας συνιστά ψυχραιμία και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών.
Μέσα σε 22 ημέρες η χώρα μετρά 1.759 νεκρούς από τον κορωνοιός. Τα δόντια της δείχνει πλέον και η «Όμικρον» χτυπώντας με σφοδρότητα τους ανεμβολίαστους.
Το σύστημα υγείας πιέζεται διπλά καθώς οι μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα συνυπάρχουν σπέρνοντας θανάτους και μολύνσεις. Για την ώρα η Όμικρον κυριαρχεί στα κρούσματα και η Δέλτα στις νοσηλείες, καθώς πολλοί είναι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν επιπλοκές.
Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για να αξιολογήσει αν είναι εφικτή μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων
Ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το πρωί σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της 4η δόσης του εμβολίου. Ο κ. Θεμοστοκλέους ανέφερε:
«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, δεν πάμε για την 4η δόση. Η όμικρον καλύπτεται με το εμβόλιο που υπάρχει τώρα».