ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οι πρώτοι θάνατοι από «Όμικρον», ο εφησυχασμός και τα σενάρια για την άρση των μέτρων

Aπό τα 1.576 θύματα της νόσου covid που καταγράφηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του χρόνου, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν λάβει την αναμνηστική δόση AP Photo/Thanassis Stavrakis

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι πρώτοι θάνατοι από τη μετάλλαξη Όμικρον, και ο σταθερά υψηλός αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων, μια ανησυχία που αποτυπώνεται στην εμφανή επιφύλαξη των ειδικών για τον χρόνο σοβαρής και σταθερής αποκλιμάκωσης του νέου κύματος της πανδημίας.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο κανείς δεν ρισκάρει να προαναγγείλει με βεβαιότητα ότι η παράταση των υφιστάμενων μέτρων, που δόθηκε προ ημερών, θα είναι η τελευταία.

Την ανησυχία ενισχύει και ο μεγάλος αριθμός των πολιτών (υπολογίζεται γύρω στους 870.000) που, όπως επιβεβαίωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αν και δικαιούχοι της τρίτης δόσης, δεν έχουν προσέλθει ακόμα να την κάνουν, οι οποίοι προστιθέμενοι στο σημαντικό αριθμό των ανεμβολίαστων αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα η πίεση διατηρείται στο ΕΣΥ, το οποίο, λόγω και της εύλογης κόπωσης από τη διετή, καθημερινή αναμέτρηση με τον κορωνοϊό, είναι ευάλωτο σε οποιαδήποτε νέα επίθεση του ιού.

Ο σταθερά μεγάλος αριθμός θανάτων, στον οποίο πλέον προστίθενται περιπτώσεις σοβαρά νοσούντων από την Όμικρον προβληματίζει την κυβέρνηση, όπως παραδέχτηκε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στους θανάτους αυτούς προσμετρήθηκε χθες και ο θάνατος ενός βρέφους μόλις 52 ημερών, από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, που προσβλήθηκε από τον ιό σε ηλικία μόλις εννέα ημερών. Το βρέφος φέρεται να γεννήθηκε σε πλήρως ανεμβολίαστο περιβάλλον και να προσβλήθηκε από το μεγάλο αδελφάκι του.

Έναν χρόνο μετά τη δωρεάν διάθεση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, οι ανθρώπινες απώλειες προκαλούν θλίψη όσο και ερωτηματικά.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1.576 θύματα της νόσου covid και των επιπλοκών της, που καταγράφηκαν κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του χρόνου, τα 1.456 δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν λάβει την καίρια όπως αποδεικνύεται αναμνηστική δόση.

Τα παραπάνω φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται ήδη νέα παράταση των μέτρων με ισχύ τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Μαγιορκίνης στο CNN Greece: Υπάρχουν θάνατοι πλέον κι από την Όμικρον

«Υπάρχουν θάνατοι και από Όμικρον πλέον στη χώρα μας και όχι μόνο από Δέλτα, διαφορετικά δεν δικαιολογείται ο τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν καταλήξει από COVID-19». Αυτό τονίζει στο CNN Greece, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αμέσως μετά την ενημέρωση της Πέμπτης, ο καθηγητής μιλώντας στο CNN Greece, υπογράμμισε, ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι μεν υψηλή, αλλά σταθερή, ενώ υπάρχει μία αποκλιμάκωση στα κρούσματα τα οποία την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου ανήλθαν σε 18.869, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

«Όταν πριν δύο εβδομάδες- γύρω στις 5 Ιανουαρίου δηλαδή- οι μολύνσεις είχαν αγγίξει τις 50.000 εξαιτίας της Όμικρον, εκτιμούσαμε ότι μπορεί να φθάσουν σύντομα τις 80.000, ωστόσο αυτό δεν βλέπουμε ευτυχώς να πραγματοποιείται», δήλωσε ο καθηγητής.

Η εικόνα στις ΜΕΘ

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, λέγοντας ότι σήμερα έχουμε στη χώρα 170.000 ενεργά κρούσματα. «Παρότι υπάρχει μία σταθεροποίηση σε όλη τη χώρα η Κρήτη και η Αχαΐα συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων» ανέφερε.

Παράλληλα, έχει μειωθεί η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων στα 35 έτη. Το 40% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 35 έως 64 ετών τόνισε και παρατήρησε ότι κι αυτή την εβδομάδα υπήρξε μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών.

Όσον αφορά την πληρότητα των απλών κλινών σε όλη τη χώρα, αυτή είναι στο 63%, ενώ το 88% αγγίζει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid.

Επίσης, όπως τόνισε, ένας στους τρεις νοσηλευόμενος είναι κάτω των 60 ετών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Ακόμη, προσέθεσε ότι 80% με 85% όσων βρίσκονται στην ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή πλημμελώς εμβολιασμένοι και ότι το 80% των θανάτων κάτω των 60 ετών αφορά σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

«Είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε την Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να διασωληνώνονται μόλις φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία. «Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε νωρίς στο νοσοκομείου εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν» είπε, προσθέτοντας πως παρότι η Όμικρον αποτελεί σήμερα το 80% με 90% του συνόλου των κρουσμάτων, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η Δέλτα, και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, καθώς πάντα οι νέες παραλλαγές είναι ένα ενδεχόμενο υπό εξέταση διεθνώς για την επιστημονική κοινότητα.

Μάλιστα τόνισε ότι το 93% όσων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας ή δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση.

Η χαμένη... ανοσία της αγέλης

Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά συρρίκνωσης, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί.

Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αναμένουμε είπε να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο πιθανώς θα είναι και υψηλότερο από την Δέλτα, όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Προσέθεσε όμως ότι αναμένεται μία κάμψη της πίεσης στο ΕΣΥ ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού.

Σημαντική βελτίωση έδειξε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια, της τάξης του 31%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός όμως των θανάτων έδειξε επιδείνωση της τάξης του 24%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή υποχώρηση και αποσυμπίεση και σταθεροποίηση στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 7%. Φαίνεται μία επιτάχυνση των εξιτηρίων της τάξης του 6% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,2.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης προκάλεσε αίσθηση με την τοποθέτησή του για το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία της αγέλης. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης στην τηλεόραση του Open, ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης