ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δύο απολύσεις για τους εικονικούς εμβολιασμούς στον Παλαμά Καρδίτσας

Κορωνοϊός: Δύο απολύσεις για τους εικονικούς εμβολιασμούς στον Παλαμά Καρδίτσας
Διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιηθήκαν 55 εικονικοί εμβολιασμοί για 33 άτομα AP Photo/Panagiotis Balaskas

Την οριστική τους απόλυση, μετά από έναν χρόνο αργίας, αποφάσισε το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για τη διοικητική υπάλληλο που εμπλεκόταν στην υπόθεση εικονικών εμβολιασμών για τον κορωνοϊό στον Παλαμά Καρδίτσας καθώς επίσης και για τη νοσηλεύτρια του ίδιου κέντρου υγείας.

Για την υπόθεση έχει σχηματιστεί ογκοδέστατη δικογραφία 3.776 σελίδων σε βάρος συνολικά 48 ατόμων, καθώς οι εικονικοί εμβολιασμοί φέρονται να πραγματοποιούνταν έναντι χρηματικού αντιτίμου, με ηγετικό ρόλο να αποδίδεται στην 44χρονη υπάλληλο του κέντρου υγείας.

Στις 29 Αυγούστου ενημερώθηκε ο διοικητής του κέντρου υγείας και διενεργήθηκε έλεγχος των ατομικών ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκαν στις τελευταίες βάρδιες της 44χρονης, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν 13 περιπτώσεις παράτυπης καταχώρησης, όπου το ατομικό ιατρικό ιστορικό τους δεν έφερε υπογραφή ιατρού ή υπήρχε ο γραφικός χαρακτήρας της 44χρονης, η οποία κατείχε εύκολη πρόσβαση στους υπολογιστές καταχώρησης εμβολιασμών (τάμπλετ), καθώς οι προσωπικοί κωδικοί καταχώρισης ήταν διαθέσιμοι προς όλο το προσωπικό του κέντρου υγείας.

Άμεσα ενημερώθηκε η 5η υγειονομική περιφέρεια και σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι πραγματοποιηθήκαν 55 εικονικοί εμβολιασμοί για 33 άτομα. Στελέχη από τις εσωτερικές υποθέσεις μετέβησαν στο κέντρο υγείας δέσμευσαν συνολικά 6.759 ατομικών ιατρικών ιστορικών και έλαβαν καταθέσεις από όλους τους γιατρούς του κέντρου, στους οποίους επιδείχτηκε το σύνολο των ιατρικών ιστορικών που συντάχθηκε κατά την υπηρεσία τους ή έφεραν την υπογραφή-σφραγίδα τους.

Όπως προέκυψε σε 115 ατομικά ιατρικά ιστορικά, δεν αναγνώρισαν την υπογραφή και τον γραφικό τους χαρακτήρα.

Στο προανακριτικό υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί των εσωτερικών υποθέσεων, για δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» και «ΑΧΕΠΑ», προέκυψε η εικονική καταχώρηση έξι εργαζομένων ως άτομα που εμβολιάστηκαν στο κέντρο υγείας του Παλαμά. Πρόκειται για τρεις νοσηλεύτριες, δύο διοικητικούς υπαλλήλους και έναν τραυματιοφορέα.

Σημειώνεται ότι κομβικό ρόλο έπαιξε μία ανώνυμη καταγγελία που έγινε στις 12 Οκτωβρίου στην αστυνομία, μέσω e-mail, σύμφωνα με την οποία δόθηκαν 500 ευρώ στην οικογένεια της 44χρονης και στην ίδια προκειμένου να προβούν σε εικονική δήλωση εμβολιασμού για άτομα τα οποία αναφέρονταν τα ονοματεπώνυμα τους αλλά και για άλλα από την περιοχή της Κατερίνης.

Οι καταθέσεις «κλειδιά»

Η αστυνομία έλαβε συνολικά 48 καταθέσεις από εμπλεκόμενα πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8 εξ’ αυτών ομολόγησαν (επιπρόσθετα της ομολογίας του εικονικού εμβολιασμού τους) την καταβολή χρηματικών ποσών στην εγκληματική ομάδα, προκειμένου να λάβουν το ψεύτικο πιστοποιητικό. Επίσης, 42 εξ’ αυτών ομολόγησαν την ψευδή - εικονική δήλωση εμβολιασμού τους, άνευ καταβολής χρηματικού αντιτίμου στην εγκληματική ομάδα, ενώ δύο αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες.

Η 44χρονη φέρεται να υποστήριξε ότι πάσχει από ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα και ότι το κίνητρο των πράξεων της ήταν καθαρά ανθρωπιστικό-αλτρουιστικό και ανιδιοτελές. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι ενημερώνονταν από την αδερφή της Σ.Κ. για την καταχώρηση των στοιχείων των ατόμων και ότι δεν έλαβε οποιαδήποτε χρηματικό ποσό για την πραγματοποίηση των εικονικών εμβολιασμών αλλά ούτε και γνώριζε ότι η αδερφή της έλαβε χρηματικά ποσά.

Όσον αφορά στις μεταξύ τους οικονομικές συναλλαγές, ανέφερε ότι πραγματοποιούνταν για την κάλυψη των οικονομικών αναγκών των γονέων τους.

Από την πλευρά της, η αδερφή της Κ.Σ., ανέφερε ότι τα χρηματικά ποσά που κατατέθηκαν στον λογαριασμό της ήταν στο πλαίσιο ευγνωμοσύνης από τους εικονικά εμβολιαζόμενους και ότι τα αποδέχτηκε καθώς την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ίδια όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, τμήμα των χρημάτων το επέστρεψε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εικονικά εμβολιαζόμενων ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, πλαστογραφία, δωροδοκία υπαλλήλου, δωροληψία υπαλλήλου, ψευδής βεβαίωση, νόθευση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που φέρονται να έλαβαν χώρα το χρονικό διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 2021.