ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Ένας στους 3 στις ΜΕΘ κάτω των 60 ετών και το 85% μη εμβολιασμένοι

Κορωνοϊός - Παπαευαγγέλου: Ένας στους 3 στις ΜΕΘ κάτω των 60 ετών και το 85% μη εμβολιασμένοι
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάκα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ενημέρωσαν για την πορεία της πανδημίας ΙΝΤΙΜΕ / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε επιφυλακή βρίσκεται το επιστημονικό προσωπικό της χώρας για τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και τις πιέσεις που ασκεί στο σύστημα υγείας η συνύπαρξη της ταχύτατα μεταδιδόμενης μετάλλαξης Όμικρον με την μετάλλαξη Δέλτα η οποία εξακολουθεί να παραμένει απειλητική.

Ξεκινώντας σήμερα 20 Ιανουαρίου την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε ότι η πανδημία βρίσκεται σε «υψηλά σταθερό μέτρο». Όπως είπε, τα κρούσματα είναι ψηλά και σταθερά αλλά τα νοσοκομεία πιέζονται. Πρέπει - σημείωσε για ένα διάστημα ακόμα να είμαστε προσεκτικοί. Οι άνθρωποι που καταλήγουν είναι ανεμβολίαστοι ή όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη συνέχεια είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει μειωθεί κατά 35%. Παρατηρήθηκε, όπως είπε αύξηση νέων κρουσμάτων σε ευάλωτους άνω των 65 ετών και η πίεση εξακολουθεί να απασχολεί. Παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών η κάλυψη παραμένει υψηλά.

Σημείωσε ότι σημαντικό είναι ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των εισαγωγών.


«Εφτά στους 10 είναι άνω των 55 ετών και 1 στους 3 στις ΜΕΘ έχουν ηλικία μικρότερη των 60 ετών. Κανείς δεν είναι άτρωτος», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες 15 ημέρες το 85% θανάτων είναι μικρότερης ηλικίας των 60 ετών και αφορούν ανεμβολίαστους.

Η κ.Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, λέγοντας ότι σήμερα έχουμε στη χώρα 170.000 ενεργά κρούσματα.

Τα ελληνικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη θωράκιση της υγείας μας με τη τρίτη δόση, ανέφερε ακόμα η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί το 80% των νέων κρουσμάτων και ότι παράλληλα, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η Δέλτα.

Το 50% έχουν μολυνθεί με τη Δέλτα, ενώ περισσότερα από 60% στη Βόρεια Ελλάδα είναι με τη Δέλτα, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «τo 93,4% των θανάτων τις τελευταίες 15 μέρες αφορούσε συνάνθρωπους μας που δεν είχαν εμβολιαστεί ή και να είχαν δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση τους».

Αναφερόμενη στα κρούσματα στα παιδιά είπε ότι παρατηρήθηκε μείωση κρουσμάτων κατά το 10-16 Ιανουαρίου που άνοιξαν τα σχολεία. Ο αριθμός των κρουσμάτων όπως είπε, μειώθηκε σε 36.300 νέα κρούσματα ενώ τόνισε ότι το σχολείο είναι ασφαλές για τα παιδιά μας και ότι ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Γκάγκα για θάνατο βρέφους: Ανεμβολίαστο το περιβάλλον

Αναφερόμενη η κα Γκάγκα στη δυσάρεστη είδηση για το βρέφος που κατέληξε από κορωνοϊό στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι προερχόταν από ανεμβολίαστο περιβάλλον.

«Το μωράκι γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου και στις 12 Δεκεμβρίου εισήχθη στο νοσοκομείο. Είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς γιατί καταλαβα ότι υπήρχε ανεμβολίαστο περιβάλλον» είπε η κ. Γκάγκα, σημειώνοντας πως είναι ένα γεγονός που «μας λυπεί πάρα πολύ». Το βρέφος, κατέληξε από πολύ οργανική ανεπάρκεια και είχε μπει στη ΜΕΘ 9 ημερών.

Τέλος η κ. Γκάγκα δήλωσε αισιόδοξη ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, αλλά γι΄αυτό όπως είπε θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τις επόμενες εβδομάδες και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Μαγιορκίνης: Κάμψη στην πίεση του ΕΣΥ

«Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας» ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες σημείωσε από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε επίσης ότι πλέον παρατηρείται μείωση κατά -31% στη διασπορά των κρουσμάτων αλλά η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς αυξήθηκαν κατά +24% οι θάνατοι.

Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά συρρίκνωσης, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί. Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αναμένουμε είπε να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο πιθανώς θα είναι και υψηλότερο από την Δέλτα, όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 7%. Φαίνεται μία επιτάχυνση των εξιτηρίων της τάξης του 6% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,2, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.